Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 August 2009

Averi topite: cel putin zece mii de bucuresteni au case cu 30% mai ieftine fata de pretul de achizitie

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 03 August 2009

Cel putin zece mii de bucuresteni care au cumparat locuinte in prima jumatate a anului 2008, cand preturile locuintelor au atins nivelul maxim, vad cum valoarea acestora scade pe zi ce trece, iar in cele mai multe dintre cazuri nivelul creditului depaseste acum cu mult pretul pe care l-ar putea primi daca ar incerca sa vanda.

Potrivit datelor de la Uniunea Notarilor si de la Cadastru, in primele cinci luni din 2008 au fost semnate in toata tara peste 200. 000 de tranzactii imobiliare, incluzand aici si afacerile cu terenuri sau cladiri cu alta destinatie.

In acea perioada a inceput sa se rupa firul dintre preturile cerute de proprietari si cat erau bucurestenii dispusi sa plateasca, iar numarul tranzactiilor a inceput sa scada.

Aproximativ 30.000 din acele tranzactii au fost derulate in Bucuresti, unde cel putin jumatate din afaceri sunt derulate cu apartamente.

“Majoritatea tranzactiilor imobiliare din Bucuresti sunt cu apartamente“, au spus reprezentantii biroului notarial Barbu Roxana Maria, situat in centrul Capitalei.

Potrivit indicelui ZF, preturile apartamentelor cu trei camere din Bucuresti au scazut cu peste 40% fata de nivelul de la inceputul lunii mai 2008, cand metrul patrat costa in medie 2.070 euro.

Unul dintre cei care au cumparat in acea perioada este Dragos N., 33 de ani, care lucreaza in constructii si a cumparat un apartament cu doua camere langa parcul IOR din estul Capitalei.

El a platit 95.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si o suprafata de 49 mp, in luna iunie a anului trecut, tocmai cand preturile incepeau sa scada.

“Banuiala mea este ca apartamentul acesta mai face acum pana in 70.000 de euro. Banca l-a evaluat atunci la 97.000 de euro si mi-a dat credit 80.000 de euro pentru 30 de ani”, spune Dragos.

DragoS a crezut ca este o buna achizitie deoarece “cand am cumparat pretul zonei pentru apartamentele cu doua camere era 120.000 de euro”.

“Am cumparat atunci ca am avut bani de avans si am gasit apartamentul care imi placea.

Am in fata doar parcul, in apropiere sunt trei locuri de joaca si locuri de parcare cate vrei. Simt insa o mica frustrare ca in toamna preturile au inceput sa scada”, mai spune Dragos.

Spre deosebire de companii, unde banca poate cere capital suplimentar daca in urma reevaluarii garantiilor ipotecate valoarea acestora scade sub nivelul creditelor acordate, in cazul persoanelor fizice nu se aplica aceasta regula, cu conditia sa iti platesti ratele la timp.

“Am fost un bun platnic. Am si contul de economii la ei, astfel ca m-au lasat in pace”, spune Dragos.

Reprezentantii Erste/BCR afirma ca nu evalueaza lunar colateralul aferent creditelor ipotecare.

“Am acordat credite la niveluri foarte reduse ale raportului loan/value, de 40-45%, asa incat avem spatiu de manevra pana cand valoarea proprietatii ipotecate devine mai mica decat valoarea creditului.”

Si BRD afirma ca nu practica reevaluarea frecventa a garantiilor la ipotecare, avand in vedere ca este vorba despre credite pe termen lung, interval in care valoarea locuintelor in cauza poate sa scada si sa creasca de mai multe ori.

In schimb, alte banci precum Piraeus le-au cerut deja clientilor cu pondere ridicata a creditului in valoarea locuintei garantii suplimentare pentru a acoperi deprecierea valorii acesteia sau sa accepte majorarea dobanzilor.

La o alta scara, in Statele Unite, in cel de-al doilea trimestru al acestui an aproape 900.000 de proprietati imobiliare erau in proces de executie a ipotecilor. 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe