Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Decembrie 2009

Bancile asteapta noi ieftiniri ale imobilelor

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 10 Decembrie 2009

Trei sferturi din bancile de pe piata au raportat in trimestrul al treilea o scadere a pretului la imobile, tendinta care va continua si in ultima parte a anului, conform asteptarilor a 65% dintre banci, arata un sondaj BNR efectuat in randul bancilor.

Doar 12% dintre banci au resimtit o crestere a numarului de cereri de imprumuturi, tendinta ce a revenit dupa aproximativ un an in care au avut loc corectii semnificative ale preturilor imobilelor si ale terenurilor, sustin bancherii.

“Principalul catalizator al revenirii se regaseste in demarare programului guvernamental Prima Casa.

Posibilii factori care au franat cererea vizeaza incertitudinile de pe piata imobiliara, asteptarile populatiei privind situatia financiara si somajul in urmatoarele 12 luni si restrangerea ofertei de credit prin inasprirea standardelor si a termenilor creditarii”, arata sondajul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cu toate acestea, bancile au relaxat usor standardele de acordare a imprumuturilor in trimestrul al treilea pentru creditele ipotecare, in perioada urmatoare bancherii asteptandu-se la o evolutie similara.

In privinta termenilor creditarii, bancile au relaxat unii factori, cum ar fi diferentialul de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna, ponderea maxima a serviciului datoriei lunare in venit si prin cresterea imprumutului ca pondere in valoarea garantiei, arata sondajul.

“Pretul locuintelor isi mentine tendinta descrescatoare pe care s-a inscris in urma cu un an si confirma in mare masura asteptarile anterioare ale bancilor pentru trimestrul al treilea”, se mentioneaza in raport.

Bancile au inasprit standardele de acordare a creditelor de consum, pentru care cererea a scazut usor

Standardele de acordare a creditelor de consum s-au inasprit in trimestrul al treilea, bancherii estimand o evolutie similara si in ultimele trei luni din 2009, in timp ce termenii contractelor de credit nu s-au modificat vizibil in perioada iulie-septembrie 2009, mai arata raportul BNR.

“Majoritatea clauzelor au ramas neschimbate, cu exceptia scaderii ponderii maxime a serviciului datoriei lunare si a cresterii diferentialului de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna”, se arata in sondaj.

In privinta cererii de credite de consum, bancile au observat o scadere in trimestrul III, contrar asteptarilor care indicau o revigorare a acesteia, insa, in cazul creditelor de consum cu ipoteca si a cardurilor de credit, cererea a revenit in teritoriu pozitiv.

Pentru ultimele trei luni din 2009, bancherii prognozeaza o evolutie similara a cererii de astfel de imprumuturi. Sondajul BNR este efectuat trimestrial pe baza unui chestionar trimis primelor 10 banci din piata ce au acordat aproximativ 80% din creditele companiilor si populatiei. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • rezidentiAlex

    Cu toate ca se asteapta la o scadere a preturilor locuintelor, bancile chiar ar putea-o favoriza prin micsorarea dobanzilor la creditele corporate pe care le-au acordat dezvoltatorilor de locuinte noi. Ca asa cum citeam zilele trecute, dobanzile la creditele n Euro sunt mult mai mari in Ro decat in alte tari din UE. Aceasta masura ar fi benefica pentru piata.
    De ce nu o fac oare? Prefera sa invete la anul sa vanda proprietatile pe care dezvoltatorii le vor preda cand vine scadenta?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe