Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 August 2009

Birocratia “Primei Case”: pana la trei luni pentru aprobarea dosarului

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 09 August 2009

Obtinerea unui credit “Prima Casa” poate dura pana la trei luni, procesul de aprobare semanand cu un labirint birocratic. Din cauza duratei mare de asteptare, unii doritori ar putea pierde miile de euro lasate ca garantie proprietarilor de la care vor sa cumpere casa, pentru ca data din precontract are toate sansele sa fie depasita.

Proprietarii care accepta sa-si vanda locuinta prin credit ipotecar “clasic”, au de asteptat aproximativ o luna, in functie de banca, pana le intra banii in cont si asta pentru ca se semneaza un precontract si se plateste un avans de 10, 15 sau 20% din valoarea apartamentului.

De asemenea, este stipulata si o data la care se va face plata integrala catre vanzator. Daca se depaseste acest termen, clientul pierde banii.

“Avem foarte multe cereri din partea proprietarilor de a le gasi clienti cu banii jos, chiar daca au semnat un precontract cu cei care doresc sa cumpere prin «Prima Casa», pentru ca nu vor sa astepte asa de mult, pana la doua luni, pana va fi aprobat creditul, sau chiar respins”, ne-a declarat Mihai Macrea, agent imobiliar la Coldwell Banker.

Labirintul birocratic “Prima Casa”

Primul pas este prezentarea la banca a documentelor de venit, a documentelor de proprietate ale imobilului si a declaratiei pe propria raspundere, autentificata – conform HG 717/2009 privind normele la “Prima Casa” modificata prin HG 840 /2009 – in vederea efectuarii analizei si evaluarii imobilului.

Dupa aprobarea creditului – care poate dura 3-5 zile – clientul este informat cu privire la acest lucru si ii sunt prezentate etapele urmatoare, respectiv: aprobarea garantiei de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM – operatiune care dureaza 1-3 zile in prezent, dar nu mai mult de 5 zile, dupa cum prevede legislatia la “Prima Casa” – semnarea contractului de credit in forma autentica, semnarea contractului de garantare.

Ulterior, clientul bancii trebuie sa incheie polita de asigurare a imobilului si sa constituie depozitul colateral, reprezentand contravaloarea primelor trei rate de dobanda. 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe