Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Martie 2010

Capitala, pe locul 36 in clasamentul chiriilor industriale

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 16 Martie 2010

Chiriile pentru spatiile industriale din Bucuresti s-au mentinut la 48 de euro pe metru patrat pe an in 2009, insa Capitala a urcat doua locuri, pe pozitia 36, in topul celor mai scumpe 49 de orase din lume, in functie de costurile de ocupare a acestor spatii, potrivit Cushman & Wakefield.

La finele lui 2009, costurile anuale de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti, incluzand chiria si cheltuieli cu diverse servicii, se ridicau la 57 de euro pe metru patrat, in scadere de la 60 de euro in 2008, din care 48 de euro reprezenta costul de inchiriere, se arata in studiul Spatii Industriale 2009, realizat de compania de consultanta imobiliara.

“Costul ocupational in sectorul industrial in anul 2010 va fi relativ acelasi ca si in 2009.

Factorii care determina mentinerea acelorasi costuri este cererea relativ scazuta de spatii in sectorul industrial corelat cu faptul ca s-au livrat putine spatii noi in cursul anului trecut”, a declarat directorul departamentului industrial al Cushman & Wakefield Romania, Gabriel Sfetcu.

In prezent, rata de neocupare pentru spatii industriale este de 10 – 12%, comparativ cu 4% in 2008.

Pentru 2010, Cushman & Wakefield estimeaza o crestere usoara a cererii pentru spatii industriale, mai ales pentru cele mici, cuprinse intre 1.000 metri patrati si 2.500 de metri patrati.

Segmentul spatiilor destinate productiei ar putea inregistra o crestere de 10% a cererii in 2010, potrivit studiului. In 2009, declinul activitatii de productie si distributie din Romania a condus la o crestere a gradului de neocupare pntru spatiile industriale si de depozitare.

Datorita pozitiei geografice, Romania are potentialul de a deveni un pol al logisticii si distributiei pentru zona Europei Centrale, insa lipsa infrastructurii, a rutelor importante de transport ca autostrazile, blocheaza aceasta dezvoltare, considera specialistii companiei.

La nivel mondial, costurile pentru proprietati industriale au scazut cu 5,5% in 2009, din cauza impactului recesiunii economice asupra consumului. Toate regiunile la nivel mondial au inregistrat o evolutie negativa in 2009, pentru prima data in istoria de 15 ani a studiului.

Londra Heathrow ocupa prima pozitie in topul celor mai scumpe spatii industriale din lume, cu un cost anual de 200 de euro pe metru patrat, urmata de Tokio, cu 152 de euro, si Hong Kong, cu 146 de euro.

In Europa Centrala si de Est, costurile au scazut cu 12% in 2009, cel mai mare declin fiind inregistrat in Tarile Baltice, de peste 30%, urmate de Ucraina si Rusia, cu 22%, respectiv 21%.

Cea mai scumpa locatie din Europa emergenta a fost anul trecut Varsovia – locul 21, cu un cost anual de 77,4 euro pe metru patrat, urmata de Brno (Cehia) – locul 25 cu 72 de euro, Atena – 29 cu 66 de euro, Istanbul – locul 30 cu 62,79 de euro, Kiev – 34 cu 58,61 euro, Bratislava (Slovacia) – 37 cu 56 de euro si Budapesta – 42 cu 49,8 euro.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe