Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 dec. 2011

Ce cheltuieli genereaza locuinta: o comparatie Romania versus alte tari din Europa

scris de Cristian Orgonas in categoria Ştiri imobiliare

Potrivit Eurostat, in 2010, in Romania, ponderea cheltuielilor generate de locuinta in venitul disponibil al unei gospodarii a fost de 24,9%, procent cu care ne situam pe locul 7 in Uniunea Europeana, unde media este de 22,5%. In suma reprezentand cheltuielile generate de locuinta intra atat costul utilitatilor, cat si ratele la creditele ipotecare, chiria, costul reparatiilor etc.

Dupa cum se poate observa si in graficul alaturat, pe primul loc in UE se afla Danemarca, tara in care o treime din venitul disponibil al unei gospodarii este alocat acestui tip de cheltuieli, la polul opus aflandu-se Malta cu un procent de doar 10,3%.

Daca luam in calcul sumele absolute, diferenta dintre noi si tarile din top este uriasa. Astfel, in Romania, venitul mediu anual al unei gospodarii a fost anul trecut de circa 6.500 euro, iar 24,9% inseamna 1.618 euro/an, sau 135 euro/luna (580 lei). In Danemarca, venitul anual al unei gospodarii se ridica la 39.000 euro, ceea ce inseamna ca locuinta genereaza cheltuieli lunare de 1.080 euro, iar in Germania, unde venitul unei gospodarii este de cca. 40.000 euro, cheltuielile lunare sunt de 920 euro.(…)

Citeste continuarea articolului: Ce cheltuieli genereaza locuinta: o comparatie Romania versus alte tari din Europa


© Cristian Orgonas for businessday.ro, 2011. |
Permalink |
14 comments |

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Mi-am gasit casa la care visam, dar oferta mea a fost respinsa. Ce pot sa fac?

Energie, timp, vizionari multiple, runde de negocieri, nervi intinsi la maxim, toate acestea au fost in zadar pentru ca azi casa visurilor tale este mai departe decat era cu...

citește mai departe