Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 Mai 2013

Ce riști dacă închei o tranzacție fără certificat energetic: poate fi declarată nulă!

scris de Adriana Lefter in categoria Info juridic, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 23 Iulie 2013

Costurile pentru obținerea acestui document variază în funcție de auditor, dar pot ajunge la un maximum de 150 de euro pentru un apartament.

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Noul act normativ stipulează obligația proprietarilor de imobile de a prezenta certificatul energetic la încheierea unei tranzacții de vânzare sau închiriere; în cazul încălcării acestei prevederi, contractele de vânzare-cumpărare sunt supuse nulității relative.

parteneriatO prevedere valabilă de peste 2 ani, dar care a lăsat loc de interpretări
Interesant este că legea anterioară, intrată în vigoare de aproape doi ani și jumătate (de la 1 ianuarie 2011), stipulează deja că proprietarul imobilului trebuie să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș acest document. Ce nevoie era, așadar, de o nouă lege? „Lucrul ăsta (obligativitatea certificatului energetic, n.red.) e valabil demult, dar nu existau sancțiuni. Acum au apărut și sancțiunile”, spune Emilia Cerna-Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC). Și Igor Postovanu, directorul agenției Sims Parkman, spune că dovada performanței energetice a imobilului este obligatorie de acum ceva timp, însă problema era lipsa sancțiunilor pentru încălcarea acestei prevederi. Emilia Cerna-Mladin punctează că noul act normativ a fost emis pentru că cel de dinainte nu a fost întocmai respectat. În afară de tranzacțiile prin Prima Casă, pentru care certificatul energetic era solicitat de către bancă, alt tip de tranzacții erau încheiate, în fapt, fără acest document. O practică obișnuită, confirmată de reprezentanții unui birou notarial din București, era de a insera o clauză în contract potrivit căreia cele două părți sunt de acord să încheie tranzacția în absența atestatului energetic. „Până acum, certificatul energetic nu era obligatoriu decât dacă îl solicita cumpărătorul sau banca”, motivează aceștia.

Nulitate, dar doar la reclamația uneia din părți
Pentru a nu mai lăsa loc de interpretări, noul act normativ specifică în mod repetat că proprietarul este „obligat” sau că are „obligația” de a prezenta certificatul energetic anterior încheierii tranzacției propriu-zise. O imperfecțiune a legii este că sancțiunea prevăzută în cazul încălcării este nulitatea relativă a contractelor și nu nulitatea absolută – ceea ce înseamnă că tranzacția poate fi declarată nulă doar dacă una dintre cele două părți reclamă absența documentului.

Prețuri rezonabile și suficienți auditori
Ce efect va avea noua lege asupra tranzacțiilor imobiliare cu locuințe? În opinia lui Postovanu, impactul va fi unul redus. Asta pentru că, în momentul de față, majoritatea achizițiilor se fac oricum prin intermediul programului Prima Casă, caz în care certificatul energetic se numără printre documentele necesare în dosarul depus la bancă. În plus, precizează acesta, numărul auditorilor este suficient acum, iar prețurile practicate de aceștia nu mai sunt atât de mari ca la început (în anul 2010). Și Emilia Cerna-Mladin este de părere că, în mod normal, costurile pentru un certificat energetic – ce pot ajunge la un maximum de 150 de euro pentru un apartament, în funcție de auditor – nu sunt atât de mari încât să împiedice proprietarii să obțină acest document.

Citește și: De la 1 ianuarie, nu mai poți vinde sau închiria o locuință fără certificat energetic!

Părerile cititorilor
28 păreri
  • Ganea

    Poate vreau casa fara caldura ca e mai ieftina si imi pun eu. Trebuie certificat ?

  • Doina

    As dori sa stiu daca in situatia vanzarii unui imobil spre demolare,vanzatorul mai are nevoie de certificat energetic?

  • ana

    Teapa auditor energetic ing. Niculescu Claudiu. Nu recomand!

  • dana

    Nu recomand auditor energetic ing. Niculescu Claudiu.

  • deea

    Nu recomand pt audit energetic ing. Niculescu Claudiu, e neserios.

  • Mihai Dediu

    Daca aveti nevoie de un certificat energetic, puteti apela cu incredere la serviciile unui auditor autorizat. Ing Mihai Dediu va poate elibera un certificat in conditiile legii

  • ionut

    da, haideti sa va spun una. Tocmai a picat o intelegere de inchiriere. Conditiile negociate au fost atat de sranse, incat nu mai incape loc si pt aceasta cheltuiala. Nu e bai,eu am sa ma descurc in sensul ca-mi voi face propria activitate in acel spatiu, insa cu siguranta veniturile ce le voi varsa la buget (daca le voi varsa, caci e posibil sa am pierderi f mari) vor fi cu mult mai mici decat as fi varsat impozit pt inchiriere cat si firma care inchiria, varsa si ea ceva.

  • Fărcaş Gelu Dănuţ

    Am incercat sa adun cat mai multe firme din domeniul certificatului energetic pe http://www.certificat-energetic.net, inscrierea firmelor pe site este gratuita, iar utilizatorii pot sa foloseasca tot gratuit aceste informatii.

  • ARHISTIL Bucuresti

    Un articol foarte bun. Din pacate si in momentul acesta exista vanzari sau inchirieri de locuinte ce nu sunt insotite de un certificat energetic!

    O seara buna,
    Mirela Popa

  • Alexandru

    Buna ziua,
    Va rog sa precizati cine si pe ce baza au fost atestai AUDITORII ENERGETICI PT.CLADIRI.
    Fara acest certificat de atestare nu se poate incheia contractul de inchiriere la ANAF ?
    Inlocuieste EXTRASUL de CF sau actul de proprietate necesar la AD.FINANTELOR PUBLICE cand se depun actele impreuna cu Declaratia 200 pt venir?
    Va multumesc
    Alexandru

  • alira

    o lege barbara !

  • florentina

    cam care este pretul unui certificat energetic si dupa ce considerente se fixeaza acest pret?e o jegmaneala asta…dar o inghitim ca e lege…

  • albu sergiu

    buna dimineata,
    legea 159/2013 ,se refera la cladiri care inglobeaza un ansamblu de locuinte( tip bloc)nu se pre-
    cizeaza casele cu osuprafata utila sub 500mp (vezi
    art. 14 cu2) .

  • tony

    Nu trebuia impus obligatoriu; constituie o piedica ptr. libera tranzactionare a proprietatii, incalcand dreptul de proprietate. Daca in alte tari din UE nu e obligatoriu, la noi de ce sa fie? -Ptr. profitul firmelor clientelare si jecmanirea proprietarilor. Macar nu trebuia impus si la inchirieri.

  • Alexandru

    Multumesc de raspuns si eu gasisem cateva diferente si nu intelegeam de ce.

  • Auditor energetic

    Nulitatea relativa nu ar trebui sa fie o problema. Nu cred ca cineva risca nulitatea contractului din cauza certificatului energetic care se poate intocmi la preturi rezonabile comparativ cu cata munca se depune pentru intocmirea lui.

  • Zanfir

    Este super legea. Nu vad beneficiul pe care mi-l aduce prin aplicarea ei , insa daca acum am contract de inchiriere cu primaria, sunt convins ca de la data expirarii eu nu il voi prelungii pentru ca ar trebui sa fac acest certificat energetic si SINCER NU VAD BENEFICIUL, Mi-am izolat apartamentul integral pe costul meu, termopan pe costul meu si acum tre sa platesc sa-mi zica ce clasa energetica am? Pentru ce? ca chiriasul o sa stea si la clasa A si la clasa C deoa doarece nu poate face nimic,ii convin conditiile , vrea apartamentul. NU INTELEG SINCER LOGICA, in afara de a percepe niste taxe statul ? exact ca si OBLIGATIVITATEA SIGURARII LOCUINTEI – pai eu doresc asigurare impotriva incendiilor iar ei ma obliga sa ma asigur impotriva inundatiilor. Pai NU AM NEVOIE,doar daca vine potopul lui NOE pot sa fiu inundat.AM UITAT SA PRECIZEZ – calamitate inseamna pentru ei sa apara si o ordonanta de urgenta in monitorul oficial alfel PA PA DESPAGUBIRE (exemplu toate inundatiile astea prin Suceava, Galati nu se va despagubii pentru ca nu este considerata calamitate naturala sau ” zona calamitata” deoarece este normal sa ploua si abundent .DOAR DACA SE TRECE IN MONITOR ZONA CALAMITATA SE DESPAGUBESC si o spun in cunostinata de cauza)

  • catalina

    O conceptie total gresita despre evaluatori care au ajuns sa fie bataia de joc a bancilor si a clintilor prin pretul mic pe care il ofera/raport.Totusi discutam de o munca serioasa ce se desfasoara in realizarea unui raport si de o analiza amanuntita a pietei, lucru care nefiind stimulat de partea financiara va determina jn grad din ce in ce mai mare de neseriozitate la nivelul intocmirii lucrarilor.

  • Adriana Lefter

    Legea se aplica si pentru case, si pentru apartamente.

  • Cristi

    @Critic
    Un apartament la etaj intermediar consuma mai putina energie pentru incalzire decat un apartament la ultimul etaj din bloc. Rezulta ca Certificatele pentru cele 2 apartamente sunt diferite. Observatia dvs. este neintemeiata. Va rog sa va documentati mai mult. Cu stima .

  • Vladimir

    este bine ca este necesara la finalizare tranzactie acest certificat Energetic si cu clasa de incadrare ca sa vada si potentialii cumapratori ca si blocurile mai vechi, au certificate energetice incadrate intr-o clasa si punctaj mult mai bun sau aproape la fel decat cele din zona Unirii,unde culmea se practica preturi extrem de mari fata de cele din zona ultracentral,blocuri consolidate.Dorim ca cei din ultracentral sa nu mai fim luati peste picior de os erie de agentii imobiliare care te preseaza sa vinzi apartamente la preturi derizorii, comaprative cu cel de 4 camere din zona sos.Giurgiului.

  • grig

    Pe cand un certificat de atestare ca nu incalca limitele minime artistice o lucuinta, ca sa traiesc si eu si sa primesc si eu bani din asa smecherii? Ca eu mor de foame pictand frumos si nu e nici o vraja care sa oblige cu chitantieru si pixu sa imi dea omuletii bani?

  • c.vlad

    nulitatea relativa!!!
    O copie dupa certificatul energetic se va depune la organele fiscale in momentul inregistrarii contractului de vanzare/cumparare, inchiriere. In lipsa acestui document NU SE FACE INREGISTRAREA deci CONTRACTUL ESTE NUL.

  • c. vlad

    intr-un bloc cu 10 apartamente putem avea 10 certificate energetice cu 10 valori diferite, la fel si cu releveele … motive sunt foarte multe – incepand de la structura peretilor, continuand cu suprafata utila, orientarea lor, ferestrele,tipul de incalzire s.a.m.d. CERTIFICATUL ENERGETIC SE FACE PE fiecare APARTAMENT in parte (PE IMOBIL doar pentru anumite situatii). Nu poti face certificatul pe imobil si pe urma sa-l imparti la numarul de apartamente.

  • Mioara

    Este valabila aceasta lege si la vanzarile/inchirierile
    caselor ,sau doar la apartamente(blocuri) ?

  • take

    Daca imobilul este supus eficientizarii termice (anvelopare),nu ar trebui sa se elibereze si un astfel de certificat energetic pentru tot blocul? Si daca da, atunci cum ramane cu prezentarea certificatului in original ,daca vinzi apartamentul, caci ar fi unul singur pentru tot blocul.Sau trebui si tu ,ca locatar,sa-ti faci,pentru apartamentul propriu,expertizarea?Asta ar fi una,al doilea – nuluitate relativa? pai dau ,si vanzatorul si cumparatorul, o declaratie notariala ca nu vor reclama lipsa certificatului.Este o lege de lege!

  • steghe

    Ce face auditorul de banii astia. La fel ca si in cazul evaluatorilor imbogatim o tagma de semidocti.

  • Critic

    Iarasi o abrambureala tipic romaneasca! Tari avansate in UE nu au facut obligatorii aceste certificate la nivel de individ, dar politicienii nostri considera ca la noi acest lucru este important! Certificatele energetice ar fi trebuit facute la nivel de imobil si apoi impartite pe locatari( in functie de nivel, imbunatatiri, etc) Ne vom trezi cu 7 cifre diferite in acelasi bloc exact cum vedem la releveuri! Unde nu este cap , D-zeu nu da! Structura tovarasi, structura si nu prostie pe banda rulanta!!!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe