Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 Ianuarie 2010

Cea mai inalta cladire din lume nu va salva Dubaiul

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 06 Ianuarie 2010

Cea mai inalta cladire din lume, inaugurata in Dubai, nu va salva economia emiratului din Golf. Oficialii spera ca aceasta gigantica cladire le va lua ochii actionarilor si ii va face sa uite datoriile uriase in care este cufundat orasul arab. Slabe sanse.

Analistii economici citati de Forbes avertizeaza ca acest zgarie-nori ar putea deveni doar un esec financiar spectaculos.

Mamutul de metal si sticla nu va afecta decat tangential situatia economica din Dubai. Este o lovitura de PR, desigur, dar problemele imobiliare si economice ale orasului sunt prea mari pentru a putea fi rezolvate cu o investitie de genul acesta, oricat de mareata ar fi.

De la inaltimea celor 800 de metri, viziunea asupra pietei imobiliare din Dubai este destul de sumbra. Preturile la apartamente in Burj, cladire care apartine dezvoltatorului Emaar Properties, au scazut cu aproape 50% fata de cele estimate in 2008.

“Probabil ca pretul mediu va scadea pana la 50-60 de dolari pe metrul patrat”, spune Saud Masud, un analist imobiliar din Dubai.

In timp ce marii investitori imobiliari au fugit din Dubai preconizand un colaps financiar total, dezvoltatorul Emaar, proprietarul cladirii, si guvernul din Dubai cred ca speculatorii isi vor face simtita prezenta acum, in asteptarea unei reveniri a pietei.

Acest gen de cumparator ar trebui sa aiba o viziune pe termen lung, de pana la 10 ani, spune Liam Bailey, seful departamentului rezidential al Knight Frank, o companie internationala de servicii imobiliare.

“Ei cred ca, pe masura ce economia isi revine din recesiune, acest gen de proprietate va avea o revenire onorabila”, adauga Bailey.

“Cumpara cu un discount de 50% fata de preturile de varf, dar, cel putin un an sau doi, nimeni nu stie daca asta e o idee buna.”

Turnul Burj a fost creat sa atraga atentia pentru mult timp. Un hotel Georgio Armani se afla la baza sa, apoi exista 1.000 de apartamente si 37 de etaje de birouri.

“Scopul acestui proiect este sa fie mai mult decat cea mai inalta cladire din lume”, spune James Pawlikowski, unul dintre inginerii sefi care a participat la constructia turnului. “Nu e vorba doar de inaltime. E vorba despre calitatea spatiilor create si a finisajelor. Incercam sa fim o cladire simbol”.

In viitor se preconizeaza constructia a inca 50 de turnuri, cel mai mare port din lume, cel mai extins mall si cea mai mare fantana.

Din pacate, niciuna din toate acestea nu afecteaza – pozitiv sau negativ – economia locala.

“Preturile caselor in Dubai au scazut cu 50% si cred ca va mai fi o reducere cu cel putin 30% fata de tarifele de acum. Inaugurarea turnului Burj nu repara economia, evident”, spune Masud. “E o finalitate, un punct de demarcatie, un lucru bun. Aplaud aceasta realizare, dar fundamental terminarea acestui proiect este un non-eveniment.”

Cu alte cuvinte, soarta economica a Dubaiului depinde de mult mai mult decat o singura cladire, oricat de inalta ar fi ea. Turnul Burj singur nu va putea da un impuls pietei imobiliare din Dubai.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe