CEC a dat 11 imprumuturi pentru Prima Casa

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 7 August 2009, Ultima actualizare: 07 August 2009

Peste 8.000 de persoane s-au interesat la CEC Bank de conditiile unui imprumut in cadrul programului “Prima Casa“, dintre care circa 400 de clienti continua discutiile cu institutia si au fost contractate deja 11 credite, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele bancii, Radu Ghetea.

“Ne-au intrat peste 8.000 de oameni in banca pentru credite in cadrul programului «Prima Casa». Dintre acestia circa 400 sunt in contact cu noi si doar 11 au gasit casa, au semnat contractul si cu noi si cu vanzatorul. Ca individul sa ajunga la banca si sa ia creditul trebuie sa rezolve o serie de probleme inainte, printre care si sa stabileasca care este casa pe care vrea sa o achizitioneze”, a spus Ghetea.

El crede, desi nu are date exacte, ca cei mai multi dintre cei 11 clienti care au contractat credite pentru “Prima Casa” se aflau de ceva vreme in discutii cu banca pentru un imprumut in vederea achizitiei de locuinta.

“Noi am continuat sa dam credite ipotecare. Pana in luna mai am acordat circa 530 de imprumuturi in valoare de 79 milioane lei. In perioada similara a anului trecut, CEC a dat 638 de credite ipotecare, insumand 80 de milioane de lei. Si foarte important este ca se dau credite in lei”, a mai spus presedintele bancii.

El a reiterat faptul ca CEC nu este o banca de valuta, in contextul in care aproximativ 93% din active sunt in lei.

“Avem suficienta valuta ca sa acoperim cerintele acelor clienti care fac importuri sau a celor care solicita credite in valuta si dovedesc ca au venituri in valuta”, a afirmat Ghetea.

Presedintele CEC Bank a precizat ca personalul bancii face fata procesarii solicitarilor de credite primite de la persoanele fizice, dar exista o problema in cazul firmelor pentru ca sunt din ce in ce mai multe solicitari.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, CEC Bank poate da credite pentru “Prima Casa” in limita unui plafon echivalent in lei cu 64,68 milioane euro.

In cadrul programului “Prima Casa”, persoanele care vor sa ia credite vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe