Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Martie 2011

Cel mai mare proiect rezidenţial, lansat pe timp de criză. 10.000 de locuinţe pentru bucureşteni, cu peste 330 milioane de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 18 Martie 2011

Ansamblul rezidenţial va fi situat în zona Ghencea, pe trei loturi alipite, cu o suprafaţă totală de 101,5 hectare.

În perioada de boom a pieţei imobiliare, nu trecea o lună fără ca pe „harta” Capitalei să nu apară macheta unui nou proiect rezidenţial. Pe lângă zeci de ansambluri „modeste”, de câteva sute de apartamente, pe piaţă existau şi câteva proiectate să cuprindă mii de unităţi locative la finalizare. După venirea crizei, doar câteva dintre acestea se mai află în construcţie. Majoritatea dezvoltatorilor se concentrează pe ce pot construi şi vinde acum, fără să se mai întreacă în… cifre.
În ciuda contextului economic actual, pe piaţa autohtonă are loc o mişcare îndrăzneaţă: lansarea celui mai mare ansamblu rezidenţial de până acum, inclusiv din perioada de boom. „Personajul” nu este un mare dezvoltator străin entuziasmat de potenţialul oferit de piaţa românească, ci… statul. Potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, astăzi a avut loc lansarea unui proiect de 10.000 de locuinţe pentru tineri în Bucureşti, ce va fi construit prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), în parteneriat public-privat. Deşi o valoare oficială a investiţiei necesare pentru dezvoltarea acestui ansamblu rezidenţial nu a fost făcută publică, un calcul orientativ poate fi util. Anul trecut au fost finalizate 1.602 locuinţe de către ANL, cu o valoare totală de 223.197.480 RON. În condiţiile în care bugetul mediu alocat în 2010 pentru construcţia unei astfel de unităţi locative a fost de circa 33.300 de euro (139.324 RON), costurile implicate de dezvoltarea a 10.000 de locuinţe noi s-ar ridica la peste 330 de milioane de euro.

50% din locuinţe, pentru angajaţii din sistemul naţional de apărare
Situat în zona Ghencea, ansamblul de locuinţe va fi dezvoltat pe trei terenuri alipite, cu o suprafaţă totală de 101,5 hectare. Înainte de începerea construcţiei, loturile vor fi trecute din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Consiliului Local al Sectorului 5. Jumătate dintre locuinţele nou-construite vor fi destinate angajaţilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi reprezentanţilor autorităţilor judecătoreşti. La finalizare, proiectul anunţat de MDRT va fi cel mai mare dintre ansamblurile rezidenţiale începute până acum, inclusiv în perioada de boom. Până în momentul de faţă, pe primele locuri din lista celor mai mari ansambluri din Capitală erau ocupate de proiectul Cosmopolis, ce ar trebui să cuprindă circa 6.000 de locuinţe la finalizare, precum şi de zona rezidenţială a complexului mixt Băneasa, concepută să includă 3.000 de unităţi locative.

Alte 3.500 de unităţi locative pe agenda MDRT
Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a precizat că ansamblul din Ghencea, conceput ca un eco-cartier, va fi un proiect de dezvoltare urbană integrată ce va avea la bază principii de planificare, proiectare, arhitectură şi design ecologic. „Prin crearea unui eco-cartier unic la nivelul Bucureştiului, se au în vedere revitalizarea economică şi socială, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi crearea de locuri de muncă”, adaugă reprezentanţii MDRT.
Pentru anul în curs, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a anunţat anterior că are în plan începerea lucrărilor de construcţie la doar aproximativ 3.500 de apartamente noi în zona Capitalei. Ansamblul din zona Ghencea nu era inclus pe lista lansărilor anunţate. „Pentru a veni în întâmpinarea numeroaselor solicitări de locuinţe din partea bucureştenilor, în anul 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va începe construcţia, împreună cu Primăria Sectorului 2 şi Ministerul Apărării Naţionale, a încă 3.548 de apartamente, în strada Fabrica de Glucoză nr. 2–4 (1.400 de apartamente), în strada Aurului nr. 10 (48 de apartamente) şi în oraşul Pantelimon (aproximativ 2.100 apartamente)”, au subliniat reprezentanţii MDRT.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Munteanu Ovidiu

    Cand incepe,cat dureaza(pe etape),de unde si pana unde se intinde,daca se uneste cu cartierul nou din Ghencea-Alexandriei,unde poate fi vazuta o macheta SI CAND?

  • mihaila viorel

    doresc o colaborare cu dv,firma de constructii romaneasca
    sc.com.ALEXANDRU LAURENTIU.srl.va ofera o gama de lucrari in domeniul constructii case,vile,blocuri,scoli,gradinite,spatii comerciale,si cladiri de birourii si renovari de locuinte a cartierelor rezidentiale si nerezidentiale unitatea noastra va ofera si servicii de curatenie a cladirilor dupa constructie si intretinerea blocurilor rezidentiale si ne rezidentiale si a locuintelor dumneavoastra pentru mai multe informatii ne puteti contacta la numarele de telefon 021.240.24.47/0761177572.puteti beneficia de ofertele noastre.

  • imobiliaru’

    ..miscare inteligenta,intrucat angajatii din MapN,Politie,judecatorie sunt persoane foarte “SOLVABILE”,IAR ALOCAREA 50% ACESTEI CATEGORII VA ATRAGE SI ALTI “SOLVABILI” : avocati,notari etc.Evident ca ,daca acest lucru se si finalizeaza,cererea de locuinte in blocurile vechi va fi in scadere,si preturile vor fi mai corecte ,nu speculative ,ca acum…

  • gabriel

    si ce firme au castigat lucrarea “?:))))

  • Vera Heiman

    Cum zice Alis, oare invatam ceva din criza, sau intradevar guvernul are atat de multi bani?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Guvernul incearca sa evite migrarea tinerilor in strainatate prin construirea de noi locuinte ANL!

Doua proiecte de interes public cu privire la constructia de locuinte se afla in acest moment pe masa Guvernului: 7.000 de locuinte ANL si 8.500 de locuinte de serviciu...

citește mai departe
De ce nu trebuie sa ne sperie un credit Prima Casa exclusiv in lei?

Asa cum era de asteptat statul va suplimenta plafonul pentru Prima Casa cu 1 miliard de lei insa vor aparea modificari majore in ceea ce priveste criteriile de acordare...

citește mai departe
Bilanţ la un an: au fost vândute 57 de locuinţe construite prin ANL, dintr-un total de 27.000 disponibile

Ritmul scăzut de vânzări nu-i descurajează pe reprezentanţii statului. Aceştia identifică semnale de creştere a interesului cumpărătorilor. În prima parte a anului trecut, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) anunţa...

citește mai departe
Statul devine mare dezvoltator. Au jucătorii privaţi motive să se teamă?

Elena Udrea estimează că livrarea unui stoc masiv de locuinţe foarte ieftine va obliga şi dezvoltatorii şi proprietarii de locuinţe vechi să scadă preţurile. La sfârşitul săptămânii trecute a...

citește mai departe
Dilema TVA la locuinte: piata blocata si incasari viitoare mari sau repornirea imobiliarelor si incasari prezente la buget mici?

Exista voci care sustin ca statul ar trebui sa elimine temporar TVA pentru vanzarile de locuinte noi. In primul rind se presupune ca locuintele noi sunt doar ale companiilor. Din...

citește mai departe