Cele mai bune dobanzi pentru Prima Casa

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 5 Iulie 2009, Ultima actualizare: 04 Iulie 2009

Bancile au profitat la maximum de limita superioara a dobanzii impuse de Guvern pentru participarea la programul “Prima Casa”, fara a veni cu oferte mai bune pentru clienti.

Majoritatea institutiilor bancare vor oferi credite, pentru cumpararea unei locuinte, cu dobanzi de 4% peste dobanda medie EURIBOR la trei luni, pentru cele in euro, si de 2,5% peste dobanda medie ROBOR la trei luni, pentru cele in lei.

Cea mai buna oferta pentru creditele in lei sunt oferite de CEC, dobanda fiind de numai 1,9% peste nivelul ROBOR. Astfel, nivelul dobanzii se va ridica la 11,65% pe an, fata de 12,25% pe an, cat ofera celelalte banci, potrivit unei analize realizate de Cotidianul.

Pentru a putea un credit in cadrul programului “Prima Casa” de la CEC Bank, clientii trebuie sa aiba maximum 80 de ani la incheierea perioadei de rambursare integrala, contractul putand fi incheiat pentru o perioada de 30 de ani. Potrivit oficialilor, CEC va acorda imprumuturi de pana la 400 de milioane de lei.

In euro, cele mai bune oferte provin din partea Bancii Comerciale Romane, ATE Bank si Bank Leumi. La BCR, de exemplu, dobanda va fi de 3,8% peste EURIBOR, la care se adauga un comision de acordare de 0,5%, in conditiile in care va acorda credite de 300 de milioane de lei.

ATE Bank are o marja de 3,8% peste EURIBOR, iar Leumi Bank de 3,9%.

Un caz special

Banca Transilvania a anuntat ca va acorda credite cu dobanda la nivelul ROBOR, insa a adaugat un comision care va creste costurile pana la nivelul maxim.

Astfel, comisionul lunar la imprumuturile in lei este de 0,2%, ceea ce inseamna 2,4% peste dobanda ROBOR, in termeni DAE, la limita criteriilor impuse de lege.

Programul “Prima Casa” poate fi accesat de orice roman care nu detine deja o locuinta si nu are alte credite in derulare. Clientii care doresc sa-si cumpere o locuinta trebuie sa ofere un avans de 5%, suma maxima garantata de stat fiind de 60.000 de euro.

Potrivit ordonantei de urgenta, dobanda maxima ce poate fi aplicata de banci este de 4%, in cazul creditelor in euro, si de 2,5%, in cazul celor in lei.

Desi, initial, Guvernul a anuntat o limita de un miliard de euro pentru garantare, cele 20 de banci care s-au inscris in program au ofertat 1,4 miliarde de euro. Astfel, autoritatile au fost nevoita sa realoce garantiile propuse de fiecare banca, pentru a se incadra in suma din ordonanta de urgenta.

Cele mai mari oferte au venit din partea BCR, BRD, CEC, Piraeus Bank, Alpha Bank si Banca Romaneasca, ce, impreuna, depaseau suma de un miliard de euro.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe