Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Februarie 2010

Cercetarea agricola, la mana “samsarilor” imobiliari

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 24 Februarie 2010

Suprafata destinata cercetarii stiintifice in agricultura s-a redus considerabil din 1990, cand era de 160.000 ha la 35.600 ha in 2010, manifestandu-se un fenomen de solicitari de terenuri de catre persoane care nu au drepturi de proprietate pentru suprafetelor respective, potrivit ASAS, citat de NewsIn.

“In prezent, se manifesta pregnant o actiune intensa de diminuare a fondului funciar administrat de unitatile de cercetare agricola, invocandu-se motivul reconstituirii dreptului de proprietate.

Solicitarile de teren se fac pentru persoanele care nu au avut niciodata proprietati in actualele perimetre administrate de unitatile de cercetare, iar localizarea acestor suprafete cerute se pretinde a se face de-a lungul soselelor, pe traseele viitoarelor autostrazi“, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedinele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Gheorghe Sin.

Potrivit lui Sin, in anul 1990, ASAS avea in subordine 121 de unitati de cercetare care detineau 160.000 ha, in prezent, numarul acestora scazand la 56 de unitati de cercetare si alte 12 in coordonare.

Presedintele ASAS a adaugat ca incalcarea legilor se face de catre Comisiile locale si judetene de fond funciar, care solicita terenuri pentru persoane fara drepturi de proprietate pe suprafetele folosite de unitatile de cercetare, care sunt protejate de lege.

De asemenea, potrivit lui Sin, aceste comisii solicita terenuri chiar din mijlocul suprafetelor de cercetare, in contextul in care in mod legal repunerea in drepturile de proprietate se face asupra terenurilor de la marginea suprafetelor aflate in administrarea unitatilor de cercetare.

“Ei vor chiar in curtea institutiilor si solicita in instanta, iar uneori instanta le da drept de proprietate chiar si asupra terenurilor de sub cladiri”, a explicat Sin.

Astfel, reprezentantul ASAS a mentionat ca aceste “solicitari ilegale” din domeniul public al statului afecteaza grav activitatea de cercetare si intarzie adoptarea legii cercetarii agricole, care reglementeaza patrimoniul, organizarea si functionarea unitatilor de cercetare agricola.

Presedintele Academiei a exemplificat prin cazul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, care detinea in anul 1990 o suprafata de circa 7.500 hectare, in prezent administrand doar 1.700 ha, din care inca se solicita 400 ha “pentru persoane straine de zona in care se situeaza institutul”.

Totodata, conform ASAS, institutul a mai pierdut 3.000 ha, prin retrocedari abuzive si ilegale generate de Comisia locala Fundulea si Comisia judeteana Calarasi.

Vicepresedintele ASAS Valeriu Tabara a declarat ca in spatele acestor solicitari de terenuri se afla “samsari” cu interese imobiliare.

“Se incearca transferul din alte zone ale tarii pe terenurile institutelor de cercetare.

In spate stau oameni de afaceri cu interese imobiliare.

Procesele sunt trimise sa fie judecate in tara pentru ca acolo instantele sunt mai influentabile.

In loc sa se doneze cercetarii, terenurile, desi sunt putine, sunt luate de samsari”, a spus Tabara.

In plus, potrivit lui Gheorghe Sin, reducerea suprafetei de cercetare duce la scaderea veniturilor institutelor, care pana in 2010 nu au beneficiat de sustinere financiara din bugetul de stat, si implicit la scaderea numarului de cercetatori.

“Personalul s-a redus la mai putin de jumatate comparativ cu 1990.

Multi cercetatori sunt racolati de firmele straine de cercetare, care le pot oferi salarii mai bune, iar studentii nu se mai indreapta spre institutele de stat din cauza salariilor foarte mici”, a explicat presedintele ASAS. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe