Deşi în Capitală numărul clădirilor office se află în creştere, nu toate corespund criteriilor investitorilor internaţionali.
Potrivit unui raport de piaţă publicat de compania de consultanţă Colliers International România, în acest an au fost iniţiate o serie de discuţii pentru achiziţia de clădiri de birouri. Principalele impedimente în calea concretizării acestora au fost constrângerile financiare ale potenţialilor investitori, dar şi decalajul dintre preţurile cerute şi cele oferite. Totuşi, acest decalaj dă semne de reducere, fapt ce ar trebui să ducă la încheierea unor dealuri. “Deşi negocierile iniţiate în prima jumătate a anului 2012 au fost limitate de condiţiile actuale din pieţele de capital, există o serie de tranzacţii aflate în stadii avansate de discuţie şi care ar trebui să fie încheiate în următoarele şase luni. Investitorii îşi concentrează atenţia asupra clădirilor de birouri care au o localizare bună şi un grad de ocupare ridicat, în condiţiile în care pe acest segment activitatea de închiriere s-a îmbunătăţit şi o serie de pre-lease-uri notabile au avut deja loc”, a declarat Blake Horsley (foto), directorul departamentului de investiţii din cadrul Colliers International Romania.
Singura tranzacţie notabilă ce a avut loc anul acesta pe piaţa birourilor a fost achiziţia de către New Europe Property Investments (NEPI) a proiectului de birouri City Business Centre Timişoara. În Bucureşti, deşi numărul clădirilor de birouri se află în creştere, sunt puţine active imobiliare disponibile care să îndeplinească criteriile jucătorilor internaţionali, ceea ce justifică de asemenea activitatea investiţională redusă. În 2013, anticipează Horsley, fondurile cu capital privat vor reveni pe piaţă cu resurse proaspete, dar şi cu mandate de investiţii extinse la nivel regional, ceea ce va antrena România în competiţie directă cu alte ţări pentru atragerea investitorilor internaţionali.