Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 Iulie 2009

Concurenta: Prima Casa este un program social

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 09 Iulie 2009

Comisia Europeana doreste informatii privind programul Prima Casa care sa ateste ca acesta nu este ajutor de stat, ci unul social, a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, care considera ca programul guvernamental “are un pronuntat caracter social”.

El a precizat ca, la inceputul acestei saptamani, Consiliul Concurentei a primit informarea de la Comisia Europeana, iar comunicarea Ministerului Finantelor cu Bruxelles-ul se realizeaza prin Consiliul Concurentei.

“CE doreste doar informatii privind programul care sa ateste ca acesta nu este ajutor de stat, ci ajutor social. Cu alte cuvinte, ca statul nu ajuta bancile, ci oamenii”, a spus Chiritoiu.

Joi, purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd, a declarat pentru NewsIn ca Executivul UE a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta.

“Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii”, a spus purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, refuzand insa sa faca orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casa.

Consiliul Concurentei a precizat joi, printr-un comunicat, ca autoritatile romane pregatesc informatiile referitoare la instituirea programului de garantii pentru creditele persoanelor care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa, elaborarea raspunsului realizandu-se “in conformitate cu precedurile de rutina in relatia cu forul comunitar”.

“Solicitarea Comisiei vizeaza o prezentare generala a Programului Prima Casa necesara pentru realizarea unei analize preliminare in baza reglementarilor in domeniul ajutorului de stat, intrucat forul comunitar este singura autoritate competenta sa se pronunte in acest domeniu”, se spune in comunicat.

Presedintele Consiliului Concurentei considera ca programul Prima Casa “contine masuri menite sa ajute populatia sa-si achizitioneze prima casa, in contextul lipsei acute a lichiditatilor generate de actuala criza economico-financiara si reticentei manifestate de banci in reluarea creditarii“.

Chiritoiu argumenteaza ca garantiile de stat la aceste credite reduc “considerabil” nivelul avansului solicitat de banci populatiei, de la 30-50% pana la 5%, dobanda perceputa scade semnificativ, la mai putin de 6% pe an, “fata de 10-12%, pe an in lipsa garantiei”, iar costurile totale cu dobanda se reduc cu 42-49%.

Programul Prima Casa este nediscriminatoriu, limitat in timp si are un pronuntat caracter social“, conchide seful Consiliului Concurentei. Referitor la capitalizarea CEC Bank, Chiritoiu a precizat, pentru NewsIn, ca Executivul european “nu e deocamdata satisfacut de argumentele pe care statul roman le-a adus, cum ca suma necesara majorarii de capital nu ar constitui ajutor de stat”.

In cazul in care Comisia Europeana se pronunta spunand ca este ajutor de stat, Finantele nu vor putea contribui cu suma initial anuntata.

“In cazul in care Comisia Europeana decide ca este ajutor de stat, suma pe care Finantele o pot aduce la majorarea de capital a CEC este mult limitata. Nu va pot da acum o suma exacta, insa este mult mai mica decat cele 900 milioane de lei anuntate initial”, a mai spus Chiritoiu.

 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe