Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 Aprilie 2011

Confuzie pe piaţa rezidenţială: Unii proprietari scad preţurile, alţii le cresc

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 05 Aprilie 2011

Variaţiile reduse ale preţurilor cerute de vânzătorii din marile oraşe indică o stare de aşteptare existentă la nivel naţional.

După două luni în care anumite categorii de apartamente au înregistrat scumpiri, discrepanţa dintre localităţi se menţine. În luna martie, Indicele imobiliare.ro s-a situat la nivelul de 1.043 de euro pe metru pătrat, cu 0,9% mai mult faţă de luna precedentă, dar cu 13,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2010. În ciuda creşterii uşoare din luna martie, evoluţia preţurilor cerute de proprietarii din marile oraşe a fost diferită. Astfel, în vreme ce în Bucureşti şi Braşov preţurile au crescut uşor, în Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Ploieşti, acestea au înregistrat uşoare scăderi. „Preţurile au evoluat timid, dar diferit în cele şapte oraşe pe care le analizăm, oscilând între -2,5%, cel mai mare procent de scădere fiind înregistrat la Ploieşti, şi +1,3%, vârf atins de segmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada următoare, va exista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială, întreţinut în bună măsură de aşteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar şi de lărgirea adresabilităţii Programului Prima Casă”, estimează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucureştiul şi Braşovul, încă pe un trend ascendent
În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi în luna martie a fost de 1.169 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,8% faţă de februarie. Faţă de a treia lună din 2010, preţurile actuale sunt cu 9,9% mai mici. Pe segmentul locuinţelor noi, preţul mediu este de 1.330 de euro pe metru pătrat, cu 0,3% mai mult decât în februarie, dar cu 11,7% mai puţin decât în martie 2010. Pe de altă parte, apartamentele vechi au ajuns la valoarea de 1.100 de euro pe metru pătrat în creştere cu 0,9% faţă de luna precedentă şi în scădere cu 11,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Braşovul este al doilea oraş în care preţurile apartamentelor au crescut în luna martie, în urma unui avans de 0,7%, până la valoarea de 874 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul actual este cu 8,2% mai mic. Locuinţele noi s-au scumpit în ultima lună cu 1,3%, până la nivelul de 939 de euro pe metru pătrat. Faţă de martie 2010, acest preţ mediu este cu 7% mai mic. În acelaşi timp, valoarea medie cerută pentru apartamentele vechi din Braşov a ajuns la 870 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,6% faţă de februarie, dar în scădere cu 10,4% faţă de martie 2010.

Evoluţii diferite la locuinţele noi şi vechi
Indicele imobiliare.ro pentru Cluj a înregistrat o scădere de 0,1% în ultima lună, până la valoarea de 988 de euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi şi noi sunt 4,7% mai ieftine. În ultimele treizeci de zile, apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,1%, până la 969 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,2%, ajungând la valoarea de 998 de euro pe metru pătrat.

În Constanţa, preţurile apartamentelor au revenit pe scădere în luna martie, înregistrând un minus de 0,4% faţă de februarie. Preţul mediu cerut la ora actuală în oraşul de pe litoral – 941 de euro pe metru pătrat util – este cu 9,1% mai mic decât cel din martie 2010. Segmentele rezidenţiale nou şi vechi au evoluat diferit în ultimele treizeci de zile. Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit cu 2,8%, ajungând la 972 de euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele vechi s-au scumpit cu 0,3%, până la 940 de euro pe metru pătrat.

Timişoara, cea mai mare scădere la un an
Şi în Timişoara valoarea Indicelui imobiliare.ro a scăzut, de data aceasta cu 0,7%, până la o medie de 798 de euro pe metru pătrat. Aici poate fi observată cea mai mare diferenţă de preţ faţă de luna martie a anului trecut, respectiv 17%. În a treia lună din 2011 apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,7%, până la nivelul de 843 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele vechi scoase la vânzare s-au ieftinit cu 1%, până la pragul de 789 euro pe metru pătrat.

În Iaşi, preţul cerut pentru apartamentele vechi a scăzut cu 2,2% faţă de luna februarie, ajungând la o valoare medie de 786 euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile actuale sunt cu 13,9% mai mici. La apartamentele noi, declinul din ultima lună a fost de 0,4%, până la un nivel de 948 de euro pe metru pătrat.

Pentru apartamentele din Ploieşti, Indicele imobiliare.ro indică o valoare medie de 881 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,5% faţă de februarie. Faţă de a treia lună a anului trecut acest preţ mediu este cu 13,3% mai mic.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe
Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. Cel mai lent ritm de creștere, în București

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Indicele Imobiliare.ro...

citește mai departe