Constructiile se mentin pe crestere

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 21 August 2009, Ultima actualizare: 21 August 2009

Activitatea din industrie va continua sa scada in in august, in conditiile in care firmele nu se asteapta la o revenire a comenzilor, in timp ce constructiile beneficiaza de tendinta sezoniera, arata ancheta de conjunctura publicata vineri de banca centrala, transmite NewsIn.

Productia industriala va consemna o posibila restrangere de volum, dar de intensitate scazuta, nivelul negativ al soldului conjunctural (-5 la suta) fiind destul de apropiat de zero. Nici pe termen mai lung nu se intrevede o redresare a activitatii industriale, in conditiile in care soldul opiniilor aferent volumului total al comenzilor a scazut de la +3 la suta la -18 la suta.

In schimb, activitatea de constructii isi va mentine tendinta ascendenta (sold conjunctural: +37 la suta), insa dinamica portofoliului de comenzi va inregistra o posibila incetinire de ritm comparativ cu luna iulie”, se arata in buletinul conjunctural pe luna august publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind asteptarile agentilor economici.

In ceea ce priveste profitabilitatea, sectorul industrial ar putea inregistra din nou o usoara pierdere, in timp ce profitabilitatea din constructii si-ar putea stopa tendinta ascendenta, in conditiile in care soldul conjunctural pozitiv s-a redus semnificativ, la 5%).

Evolutia slaba a sectorului industrial este cauzata in principal de estimarile negative privind industria mijloacelor de transport, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio si TV, precum si pentru activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor, arata sondajul BNR.

In acelasi timp, estimarile indica stagnarea investitiilor in industrie si o posibila restrangere, de mica amplitudine, in constructii, “avand in vedere ca soldul conjunctural isi pastreaza traiectoria descrescatoare, iar doua treimi dintre respondenti anticipeaza stabilitatea cheltuielilor de capital comparativ cu luna precedenta”, mai arata raportul.

Companiile sustin, de altfel, ca cererea insuficienta este principalul factor ce restrange activitatea celor doua sectoare, urmat de blocajul financiar, ratele ridicate ale dobanzilor la credite si deprecierea monedei nationale.

Datele au fost, insa, influentate si de variatiile sezoniere semnificative, luna august fiind o perioada de concedii de odihna si in care se realizeaza lucrari de revizie tehnica a capacitatilor de productie.

De asemenea, raportul BNR subliniaza si evolutia personalului din sectorul industrial, in conditiile in care companiile vor continua sa faca disponibilizari in august. In constructii, nivelul personalului va continua sa creasca, insa intr-un ritm mai lent fata de luna iulie, soldul conjunctural injumatatindu-se fata de luna iulie, mai arata raportul.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe