Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 Aprilie 2010

Constructorii sunt de acord derularea contestatiilor doar la finalul licitatiilor

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 27 Aprilie 2010

Constructorii considera benefice modificarile propuse de autoritati privind legislatia achizitiilor publice, care prevad, printre altele, derularea contestatiilor doar la finalul licitatiilor, scurtarea solutionarii reclamatiilor si limitarea plafonului de majorare a contractului initial.

Astfel, potrivit noilor reglementari, firmele nemultumite de derularea licitatiilor pentru achizitii publice nu vor mai avea posibilitatea sa depuna contestatii pe parcursul procedurii, ci doar la finalul acesteia, iar termenul de rezolvare a reclamatiilor pentru care nu mai este nevoie de alte documente va fi redus de la 20 la 10 zile.

Totodata, plafonul in interiorul caruia pretul unui contract de achizitii publice poate fi majorat prin acte aditionale va fi diminuat substantial, de la 50% la maximum 20% din suma contractului initial.

Modificarile au fost transmise Comisiei Europene spre informare si vor fi introduse de Guvern in perioada imediat urmatoare, printr-o noua revizuire a legislatiei privind achizitiile publice, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, considera ca propunerile sunt de “bun augur”, dar efectul lor “ramane de vazut”. “Prin primele doua propuneri se incearca scurtarea procedurilor, avand in vedere ca sunt multe licitatii care se prelungesc fara nicio justificare.

Acestea nu vor avea efect foarte mare, firmele vor continua sa conteste, dar se urmareste eliminarea presiunii asupra comisiilor de evaluare. A treia ar putea sa fie o metoda prin care sa se reduca ofertele de dumping”, a afirmat Erbasu.

El este si actionar al grupului Erbasu, cu activitati in special in domeniul constructiilor. Erbasu a adaugat ca limitarea plafonului de majorare la 20% din valoarea initiala cu care pretul unui contract de achizitii publice va putea creste prin acte aditionale este “una rezonabila”, daca licitatia a fost bine organizata.

“Firmele vor fi mult mai prudente si vor evita sa mai vina cu preturi de dumping. In plus, beneficiarii vor putea sa-si faca mai bine calculele, sa nu se mai trezeasca la final ca nu au bani pentru finalizarea lucrarilor”, a adaugat Erbasu.

Proprietarul companiei de constructii Delta ACM 93, Florea Diaconu, apreciaza ca propunerea cu impactul cel mai puternic este cea de restrangere a plafonului de majorare a contractului initial. “Cred ca masurile vor conduce la o disciplinare si vor permite mai putine gauri in gard. (…) Se va juca mult mai atent”, a spus Diaconu.

Romeo Botocan, directorul pentru Romania al grupului german de constructii Max Bögl, apreciaza ca masurile sunt benefice in primul rand pentru beneficiarii proiectelor, dar si pentru companiile de constructii “serioase”.

“Companiile de constructii serioase vor fi multumite de aceste propuneri si de intrarea lor in vigoare”, a spus Botocan.

El a precizat ca suplimentarea contractelor cu 20-50% din valoarea initiala poate fi arbitrara, iar nivelul de 20% este unul mai realist, desi pot exista cazuri in care sunt necesare majorari peste acest prag, argumentate.

Totodata, aceasta ultima propunere ar trebui dublata si de o evaluare corecta a ofertelor financiare si eliminarea celor de dumping.

“Masura de impunere a pragului de 20% reduce numarul celor inclinati sa vina la dumping”, a mai spus Botocan. O opinie similara legata de acest prag a avut si seful companiei de constructii Tehnologica Radion, Theodor Berna.

El a afirmat ca, pe de o parte, pot exista lucrari neprevazute care sa justifice majorarea contractului initial, dar ca masura are un rol pozitiv pentru ca elimina dumping-ul.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe