Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 Octombrie 2009

“Convulsiile” de pe piata imobiliara inca nu s-au terminat, fiind inca loc de scaderi

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 15 Octombrie 2009

“Convulsiile” de pe piata imobiliara din Romania inca nu s-au terminat, fiind posibile alte scaderi de preturi, a declarat joi analistul imobiliar Radu Ion Zilisteanu, in cadrul conferintei “Evolutia pietei imobiliare si solutii de finantare”, informeaza NewsIn.

“Convulsiile de pe piata imibiliara inca nu s-au terminat, cred ca mai este loc de scaderi, apoi va urma o perioada cu usoare cresteri, iar tendinte speculative tot mai putine”, a spus Zilisteanu.

Acesta a precizat ca, inainte de criza, 20% din piata era constituita de sectorul speculativ, iar daca criza nu ar fi venit, preturile ar fi continuat sa creasca inca un an sau doi.

De asemenea, analistul imobiliar a mai spus ca o tendinta a pietei imobiliare in viitor este aceea ca, in urmatorii ani, dezvoltatorii trebuie “sa isi ia gandul” ca vor mai vinde imobile in faza de proiect.

In ceea ce priveste sectorul inchirierii, consultantul Institutului pentru Real Estate si Constructii din Viena, Ioan Bejan, a declarat ca aproximativ 15-20% dintre unitatile locative la nivel national sunt inchiriate, insa doar 4% sunt declarate ca fiind inchiriate, lucru care cauzeaza o evaziune fiscala mare.

Bejan a subliniat faptul ca statul, prin parteneriate public-private, trebuie sa se implice in construirea de locuinte sociale si destinate inchirierii.

“La nivel euroepan, parteneriatul public privat ofera 35% din fondul locativ existent, furnizand locuinte accesibile pentru populatie. Uniunea Europeana recomanda tarilor adoptarea si extindere acestor metode. De asemenea, si Banca Mondiala recomanda sa nu se neglijeze piata locuintelor destinata inchirierii (…) Atentia si educatia consumatorului roman a fost gresit indreptata catre detinerea de locuinte”, a mentionat Ioan Bejan.

De asemenea, acesta a precizat ca suprafata medie utila a unei locuinte in Romania este sub 20 de metri patrati pe cap de locuitor, fiind cea mai mica din randul tarilor membre UE.

La nivel european aceasta suprafata medie se ridica la 36 de metri patrati/cap de locuitor.

Referindu-se la programul guvernamental “Prima Casa“, consultantul Ioan Bejan a declarat ca acesta este un program pur electoral si se adreseaza unei paturi de populatie foarte inguste. 

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe