Cum au ajuns preţurile la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 2 Noiembrie 2010, Ultima actualizare: 02 Noiembrie 2010

În ultima lună, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi şi noi din Ploieşti, Cluj şi Iaşi. Constanţa reprezintă singura excepţie de la regula reducerilor de preţ.

După scăderi semnificative înregistrate în ultimele luni, tendinţa de ieftinire a locuinţelor continuă. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, în luna octombrie, la nivel naţional a fost atins cel mai scăzut nivel al preţurilor din ultimii doi ani şi jumătate. Astfel, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro a atins pragul de 1.070 de euro pe metru pătrat util, cu 3,1% mai puţin decât luna trecută, după o scădere similară înregistrată în septembrie. Faţă de nivelul de 1.239 de euro pe metru pătrat înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, declinul înregistrat este de 13,6%. „Scăderile lunare de preţ cu trei puncte procentuale par să devină o regulă. În prezent, nu există niciun indiciu în piaţă care să sugereze că reducerile de preţ s-ar opri aici. Totuşi, un factor extern raportului direct dintre cerere şi ofertă, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental Prima Casă 3, ar putea pune capăt acestei tendinţe”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Ploieştiul, în topul celor mai mari scăderi
La nivelul întregii ţări, cea mai accentuată reducere, în valoare de 3,6%, a fost resimţită în Ploieşti. Cu un preţ mediu cerut de 920 de euro pe metru pătrat, locuinţele noi şi vechi din oraş sunt cu 11,4% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel de-al doilea loc în topul ieftinirilor este ocupat de Cluj-Napoca. După patru luni de creşteri consecutive, oraşul din vestul ţării pare să intre în rând cu restul pieţei, înregistrând o scădere totală de 3% a preţurilor locuinţelor în luna octombrie. Valoarea actuală a Indicelui imobiliare.ro – 1.004 euro pe metru pătrat util – reprezintă cel mai mic nivel înregistrat în ultimele nouă luni şi marchează un declin de 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna octombrie, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi din Cluj. Acestea au înregistrat un declin de 5%, faţă de o scădere de doar 1,9% pe segmentul locuinţelor din blocurile vechi. În momentul de faţă, un metru pătrat util costă 987 de euro într-un apartament nou şi 1.017 euro într-unul vechi.

Preţurile ieşene, la minimum
În luna octombrie, Iaşiul ocupă cea de-a treia poziţie în clasamentul reducerilor de preţ. Aici, Indicele imobiliare.ro indică o scădere de 3,1%, până la o valoare medie de 876 euro pe metru pătrat. Aceasta cea mai mică valoare înregistrată în oraş de la începutul crizei imobiliare până în prezent. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 6% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită în special de apartamentele vechi, al căror preţ a scăzut cu 5,7% în ultima lună, până la valoarea de 831 euro pe metru pătrat util. Locuinţele noi, pe de altă parte, au înregistrat o scădere de 2,4%, până la 975 euro pe metru pătrat util.

Timişoara rămâne oraşul cu cele mai ieftine locuinţe
În Timişoara, locuinţele s-au ieftinit cu aproape 2,5% în ultima lună. Preţul mediu cerut de vânzătorii timişoreni, în valoare de 802 euro pe metru pătrat util, este cel mai scăzut dintre marile oraşe ale ţării. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, nivelul actual marchează un declin de 18,1%. În ultima lună, apartamentele noi din oraş s-au scumpit uşor, cu 0,1%, până la valoarea de 848 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte însă, preţul cerut pentru locuinţele vechi a scăzut cu aproape 3%, ajungând la 793 euro pe metru pătrat util.

Bucureştiul şi Braşovul, la coada clasamentului
Între marile oraşe ale ţării, Bucureştiul ocupă cel de-al cincilea loc la capitolul ieftiniri pe luna octombrie. Aici, Indicele imobiliare.ro a ajuns la 1.176 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 1,4% faţă de septembrie şi cu 10,6% faţă de aceeaşii perioadă a anului trecut. Acesta reprezintă totodată cel mai scăzut nivel de la debutul crizei imobiliare. În ultima lună, cel mai mare declin, în valoare de 1,8%, a fost înregistrat de apartamentele noi. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,5%.

Pentru locuinţele braşovene, preţul mediu cerut a scăzut cu 0,8% faţă de septembrie, până la valoarea de 887 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 6,1% mai mic. Surprinzătoare este evoluţia preţurilor apartamentelor noi din Braşov – în octombrie, acestea s-au scumpit cu 5,2%, ajungând la 935 de euro pe metru pătrat. La polul opus, locuinţele vechi s-au ieftinit cu 1%, până la 885 euro pe metru pătrat.

Constanţa, noua excepţie de la regulă?
La nivel naţional, Constanţa este singurul mare oraş în care preţurile apartamentelor s-au apreciat în luna octombrie. Indicele imobiliare.ro indică un avans de 1,1% pentru locuinţele de pe litoral, până la un nivel de 954 de euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ este de 11,9%. În octombrie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 5,9%, până la 985 euro/mp util. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au scumpit uşor, cu 0,3%, atingând valoarea de 948 euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • gelu

    asa e “la mare”, ai dreptate. cel putzin eu sunt din constantza si sunt uimit de aceste agentzii imobiliare care cauta sa tzina pretzurile cat mai sus!!! de ex, acum 1 luna de zile aparuse un teren de vanzare in zona soveja la 98 mii E si proprietarul era dispus sa negocieze pana la 85 mii E insa agentzia vroia sa-l vanda cu 95 mii E!!! acea agentzie ar fi castigat cel putzin 10 mii E plus acele comisioane de 2-3% de ambele partzi!!! niste jigodii penale!!! cam asa e practica la constantza cu euroempire, accord, euroclass, madycam si maultzi altzii… fii mi-ar sila de totzi!!! cand aceste agentzii vor disparea… abia atunci vom avea ocazia sa vindem si sa cumparam in tihna… insa, asa cum zici si tu, traim in romania si asta ne ocupa ne tot timpul asta de rahat!!! la rahat cu ei cum bine zici si tu!!! bafta!

  • sandocan

    nimic mai fals vis-a-vis de scaderea preturilor din Cluj Napoca…
    De 2 ani incerc sa achizitionez un apartament si nu am reusit..am asteptat ca poate pe timp de CRIZA voi putea achizitiona si eu unul…a venit asteptata criza si m-a lovit pe mine si nu preturile din piata….1000euro / mp a fost si acum 2 si acum 1 an si 1000 e si acum…Unde vedeti voi scaderea de preturi de 19-20 %? fiti sinceri si recunoasteti ca vanzatorii nu lasa din pret , ba din contra, cand te duci la ei spun ca mai bine nu vand…asteapta sa ajunga iar pretul la 2000 E / mp … nu vor prifit, vor japca…o marja a profitului corecta ar fi de 70-80% si nimeni nu ar fi nemultumit…la noi profitul este de 130-250%…nu este normal…
    deci, sa fim rezonabili, preturile nu au scazut si nu vor scadea, nimeni nu vrea sa vanda…
    cu stima

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamentele mai scumpe. Cât plătește un cumpărător pentru o locuință în marile orașe din țară? – HARTĂ

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În medie, românii plătesc 1.622 euro/mp pentru a face o achiziție imobiliară, cu...

citește mai departe
Apartamentele din aceste orașe s-au scumpit într-un an mai mult ca cele din București. Creșteri spectaculoase pe segmentul nou în Capitală – HARTĂ

Apartamentele din Brașov și din Iași s-au scumpit într-un an mai mult decât cele din Capitală, dar nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos. Pe segmentul nou al pieței...

citește mai departe
Apartamente noi cu peste 20% mai scumpe în București și Timișoara. Cum au evoluat prețurile în celelalte orașe mari din țară?

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara. Proprietarii...

citește mai departe
HARTĂ: Apartamentele noi la prețuri tot mai mari. Cei care ezită să cumpere plătesc și cu 20% mai mult 

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat...

citește mai departe
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe