Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 aug. 2011

Cum au evoluat preţurile apartamentelor noi în ultimul an

scris de www.imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Momentul mult aşteptat al stabilizării preţurilor în imobiliare nu a sosit încă. În timp ce în unele oraşe bucuria cumpărătorilor continuă să fie motivul de tristeţe al proprietarilor, în altele achiziţionarea unei locuinţe devine temporar mai dificilă. «  Deşi indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional a înregistrat o scădere de doar 0,8% în ultima lună, pe segmentul apartamentelor noi am asistat la variaţii mari, diferite de la un oraş la altul. Au avut loc atât creşteri de preţ în Braşov, Constanţa şi Timişoara, cât şi scăderi importante în Bucureşti sau Cluj-Napoca. », sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

 

Bucureşti: apartamentele noi sunt cu 5,4% mai ieftine decât anul trecut

Spre deosebire de alte oraşe, preţul apartamentelor noi din Capitală a înregistrat o scădere importantă, de 4,1%. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iulie la valoarea de 1.350 euro/mp util, în scădere cu 4,1% faţă de luna iunie. Totodată, apartamentele noi sunt cu 5,4% mai ieftine decât anul trecut. Preţul a evoluat diferit însă pe categorii de apartamente. Şi în această lună, cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit cu aproape 4%. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 2,2% în ultimele treizeci de zile, iar preţul apartamentelor cu două camere a scăzut cu 1,1%.

 

Braşov: Preţurile apartamentelor din Braşov au scăzut în luna iulie

Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraş are o valoare de 862 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,1% mai puţin decât în luna iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele scoase la vânzare sunt cu 5% mai ieftine. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 915 euro/mp şi a crescut în ultimele treizeci de zile cu 2%.

 

Cluj-Napoca: până la 916 euro/mp, preţul unui apartament nou

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o scădere de 4,7% în iulie, aceasta fiind cea mai mare diferenţă de preţ înregistrată în ultimele treizeci de zile de indicele calculat la nivel de oraş. Preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca are, în prezent, valoarea de 943 euro/mp util, cu 7,8% mai puţin decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Scăderea preţurilor a fost resimţită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, segment care a influenţat evoluţia indicelui general la nivelul oraşului. Acestea s-a ieftinit cu peste 7% în ultimele treizeci de zile, până la 916 euro/mp.

 

Constanţa: creştere temporară a preţului

Preţurile cerute pe segmentul rezidenţial din Constanţa au crescut în ultimele treizeci de zile. Valoarea medie înregistrată de Indicele imobiliare.ro pentru luna iulie este de 955 euro/mp util, în creştere cu  1,5% faţă de luna precedentă. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o creştere de 5,4% de la 912 euro/mp util până la 961 euro/mp util. O raportare însă la luna iulie 2010, ne arată de fapt o scădere de – 7,1% a preţului apartamentelor noi.

 

Timişoara: singurul oraş care a înregistrat în ultimele 12 luni creştere pe segmentul apartamentelor noi

Apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit cu 2,6% în iulie. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această lună a urcat din nou peste pragul de 800 euro, până la 820 euro/mp util. Diferenţa de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a contractat, aceasta fiind în prezent de 3,6%. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat cu 6,3%. Preţul mediu pentru această categorie este de 914 euro/mp util, cu 3% mai mare decât în urmă cu 12 luni.

 

Iaşi: 855 euro/mp util, valoarea media pentru un apartament nou

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi a înregistrat în iulie, o valoare medie de 855 euro/mp util, în creştere cu 0,8%, faţă de luna iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în capitala Moldovei sunt cu 4,9% mai mici. Tendinţa de scumpire a fost dată de evoluţia preţului apartamentelor noi, care a crescut cu 2,9% în ultimele treizeci de zile.

 

Ploieşti: preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 10% mai mici

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti înregistrează, în luna iulie, o valoare medie de 865 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Apartamentele s-au ieftinit, astfel, cu 3,6% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu luna iulie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 10% mai mici.

 

 

 

 

 

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Ioana

    Pretul cerut nu trebuie sa fie referinta ci pretul cu care s-au vandut. Nu m-a ajutat cu nimic sa citesc articolul, atata timp cat stim ca ce se cere si ce se obtine sint doua lucruri diferite. Am vrut sa vad cam cu cat as putea pune apartamentul meu din Brasov la vanzare.

  • Mann

    In opinia mea, principiul dupa care calculati acesti indici imobiliari este total gresit, incurajand o logica a argumentatie mai degraba socialista, decat obiectiva. Astfel spus, amestecati mere cu pere, chiar daca ambele sunt tot fructe. Trebuie sa fiti constienti ca prin tot ceea ce publicati creati repere, in special pentru cumparatori. De exemplu, stabilind in Bucuresti un pret mediu de 1,350 euro/mp util, cumparatorul se va astepta ca atat in Colentina, cat si in Primaverii sa cumpere un apartament de 50 mp utili cu 67.500 de euro. Intr-o societate utopico-socialista, acest principiu ar fi perfect valabil. Insa nu si intr-o societate normala.
    Poate ati fii mai utili cu analizele dvs daca ati calcula acesti indici pe zone/cartiere, pe categorii de locuinte, etc

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în martie 2021. Dintre marile orașe, cele mai mari creșteri au avut loc în Cluj-Napoca și București

După ușoarele scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România au revenit, la începutul primăverii, pe o traiectorie ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Ansamblul rezidențial The Ivy: 800 de locuințe moderne, lângă pădurea Băneasa. Va fi certificat Breeam Excellent! (P)

Dacă visezi să locuiești în sânul naturii, aproape de pădure, fără a face vreun rabat în materie de confort, acest proiect modern din nordul Bucureștiului este întrutotul demn de...

citește mai departe
Aqua City, singurul cartier cu apă de izvor la robinet! Peste 1.800 de apartamente lângă Lacul Morii, deservite de zone verzi, teren de sport, grădiniță și centru comercial (P)

Îți dorești să locuiești într-un ansamblu rezidențial modern, într-o zonă aerisită a Capitalei, care să-ți ofere multiple posibilități de relaxare în aer liber? În acest proiect din București poți...

citește mai departe
Vile în Paradisul Verde, Corbeanca: liniște și aer curat, în mijlocul naturii (P)

Dacă perioada de izolare te-a făcut să te gândești tot mai serios la a te muta la curte, acest cunoscut cartier rezidențial din proximitatea Capitalei îți poate oferi exact...

citește mai departe