Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 feb. 2015

Cum poți economisi până la jumătate din valoarea unei locuințe? 5 factori de care să ții cont la cumpărare

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Cheltuielile imediate asociate cu achiziția unei case nu sunt singurele care ar trebui luate în calcul.

Achiziția unei locuințe este, pentru cei mai mulți, cea mai importantă investiție pe care o vor face de-a lungul întregii vieți. Ca orice bun de folosință îndelungată, un imobil implică două categorii majore de costuri: costurile inițiale, de achiziție, dar și o serie de cheltuieli pe termen lung, de întreținere și exploatare. Pentru că, spre deosebire de mașini, spre exemplu, perioada de utilizare a unei case este mult mai mare, cea de-a doua categorie devine foarte importantă, explică reprezentanții companiei lituaniane Hanner, dezvoltatoarea ansamblului rezidențial The Park din București.

Citește și: Cea mai mare investiție este… propria locuință

http://www.dreamstime.com/stock-photography-buy-house-image26136462

Potrivit calculelor companiei (efectuate asupra ansamblului rezidențial The Park), un apartament bine amplasat și eficient construit poate aduce proprietarului economii anuale de peste 1.000 de euro. Pe parcursul intervalului maxim de rambursare a unui credit imobiliar, aceste economii ajung la un total de 30.000 de euro, ceea ce echivalează cu o pondere de circa 50% din suma plătită inițial pentru cumpărarea apartamentului respectiv.

Citește și: Un ansamblu de 450 de locuințe, cu vedere la Parcul Tineretului: cât costă și cum arată

Reprezentanții Hanner au identificat cinci factori generatori de costuri importante cu locuința pe termen lung – elemente ce ar trebui să ocupe un loc important pe lista criteriilor de achiziție a unui cumpărător:

1. Apropierea de mijloacele de transport în comun:
Pentru cei care dețin un automobil, cheltuielile cu alimentarea acestuia cântăresc greu în bugetul unei familii. Pentru locuitorii Capitalei, o alternativă mai ieftină și, adesea, mai practică, este utilizarea mijloacelor de transport în comun, în special a metroului. Referindu-se la ansamblul rezidențial The Park, reprezentanții Hanner au estimat că o persoană care merge cu mașina către locul de muncă va plăti lunar circa 280 de lei pentru benzină (în cazul în care lucrează în zona Pipera, spre exemplu) și va sta în trafic zilnic mai mult de o oră (acest interval se poate dubla în funcție de condițiile de trafic). Proprietarul unui apartament în cadrul complexului poate opta însă și pentru utilizarea metroului (aflat la o distanță de 10 minute, cu stațiile Constantin Brâncoveanu și Piața Sudului). Întrucât un abonament la metrou costă doar 50 de lei, economiile anuale cu transportul către locul de muncă ajung la aproximativ 600 de euro, pentru o singură persoană.

2. O bună izolare termică:
Blocurile vechi generează cea mai mare risipă de energie, motiv pentru care autoritățile din România au și demarat proiecte ample de izolare termică, atât în bucurești, cât și la nivel național. Un apartament situat într-un bloc bine izolat termic, dotat cu sistem de încălzire individual performant, va genera economii anuale minime de 200 de euro.

3. Un spațiu interior bine gândit:
Dimensiunea, dar și compartimentarea unei locuințe ar trebui să fie foarte bine gândite și adaptate la nevoile reale ale unei familii. Fiecare hol suplimentar presupune costuri suplimentare de achiziție (un metru pătrat util se vinde cu aproximativ 1.000 de euro în Capitală), dar și costuri mai mari de întreținere: încălzire/răcire, curățenie, etc. Din acest punct de vedere, generatoare de economii pe termen lung sunt nu neapărat apartamentele cu suprafețe foarte mari, ci, mai degrabă, cele inteligent compartimentate. Boxele de depozitare pot reprezenta un avantaj important, acestea permițând eliminarea unor spații inutile din locuință și reducând, astfel, costurile întreținere.

Citește și: Locuințele din „noua generație”, cu cel puțin 10% mai scumpe decât cele „de criză”. Studiu de caz: ce face diferența?

4. Vechimea apartamentului:
În ultimii ani, producția de materiale de construcții a evoluat mult. Spre exemplu, blocurile de zidărie termoizolantă moderne garantează un transfer termic net inferior comparativ cu materialele de construcție utilizate în urmă cu două decenii. În plus, toate instalațiile din apartamentele noi vin din start cu garanție de câțiva ani. În cazul apartamentelor vechi, dacă o instalație a cedat, înlocuirea ei poate genera costuri de până la 10% din valoarea imobilului. În cazul achiziției unui apartament nou, trebuie acordată atenție tuturor materialelor de construcție utilizate, nu doar finisajelor care „izbesc” privirea, avertizează reprezentanții Hanner. La fel de importantă este și firma de construcții care a executat lucrările și expertiza acesteia în piață.

5. Proximități:
În bugetul unei familii, cheltuielile de zi cu zi au o pondere importantă. Întrucât prețurile alimentelor, spre exemplu, pot varia semnificativ în funcție de magazin, mai multe opțiuni situate în apropierea casei înseamnă mai multe posibilități de a economisi. Pentru cei care au copii, un alt aspect important legat de proximități este și distanța parcursă zilnic până la școală sau grădiniță. Contează, de asemenea, și cât de ușor poți ajunge la un spital, o farmacie sau un loc de joacă.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ansamblul rezidențial The Ivy: 800 de locuințe moderne, lângă pădurea Băneasa. Va fi certificat Breeam Excellent! (P)

Dacă visezi să locuiești în sânul naturii, aproape de pădure, fără a face vreun rabat în materie de confort, acest proiect modern din nordul Bucureștiului este întrutotul demn de...

citește mai departe
Aqua City, singurul cartier cu apă de izvor la robinet! Peste 1.800 de apartamente lângă Lacul Morii, deservite de zone verzi, teren de sport, grădiniță și centru comercial (P)

Îți dorești să locuiești într-un ansamblu rezidențial modern, într-o zonă aerisită a Capitalei, care să-ți ofere multiple posibilități de relaxare în aer liber? În acest proiect din București poți...

citește mai departe
Rhodium Residence: ansamblu de tip boutique într-o zonă liniștită, aerisită și cu spații verzi din Cluj-Napoca (P)

Îți dorești ca „acasă” să te poți relaxa deplin, dar și să poți ajunge rapid în mijlocul naturii? Acest ansamblu rezidențial îți împlinește ambele dorințe – și nu numai....

citește mai departe
Perspectivă optimistă pentru rezidențial: în 2020, dezvoltatorii români de locuințe au fost printre cei mai activi cumpărători de terenuri din zona Capitalei

Volumul total al tranzacțiilor consemnate pe acest segment de piață a fost ușor mai scăzut comparativ cu anul precedent, ca efect al stării de urgență impuse pe fondul Covid-19....

citește mai departe
A fost finalizat primul turn rezidențial din ansamblul XCity Towers, din Timișoara. Urmează alte 148 de unități

Clădirea însumează 134 de apartamente moderne, cu tipologii variate, cele mai numeroase fiind cele cu două camere. Dezvoltatorul autohton Wallberg a anunțat finalizarea primul turn din ansamblul rezidențial XCity...

citește mai departe