In contextul confuziei legate de obtinerea certificatului energetic, inceputul anului viitor se anunta a fi unul plin de semne de intrebare.
De la 1 ianuarie, nicio locuinta nu va putea fi vanduta sau inchiriata fara un certificat care sa ateste incadrarea intr-o anumita clasa de performanta energetica. Care va fi impactul acestei masuri legislative asupra pietei rezidentiale este o intrebare ce sta pe buzele proprietarilor, cumparatorilor, dar si agentiilor imobiliare.
Un efect pe termen lung – insa de prima importanta, dat fiind contextul economic – consta in diferentierea preturilor. Asta in contextul in care, la ora actuala, apartamentele noi pot fi achizitionate la valori similare, si uneori chiar mai mici, decat cele vechi – ca urmare a faptului ca, adeseori, proprietarii tin la pret mai mult decat dezvoltatorii. Ionut Butoi, secretar general al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), estimeaza ca obligativitatea certificatului energetic va duce la o scizionare a pietei, intrucat clientul va tine cont si de acest aspect atunci cand va face o achizitie. „Nu pot fi vandute la acelasi pret o locuinta de clasa D si una de clasa A. Nu toate locuintele noi sunt insa de clasa A, pentru ca nu toate au fost facute cum trebuie”, precizeaza Butoi.
Negociere pana la 5.000 de euro
In mod firesc, locuintele performante energetic vor fi mai scumpe, iar cele neperformante vor fi mai ieftine. De cresterea preturilor ca urmare a obtinerii acestui certificat nu va putea fi vorba, pentru ca vor ramane aceeasi piata, aceiasi clienti si aceiasi bani. Acest act va fi insa un motiv in plus de negociere, pentru cei care vor sa achizitioneze locuinte mai vechi, si un punct de promovare, pentru proprietarii de locuinte mai noi. „Certificatul energetic n-o sa faca decat sa aduca o marja de eroare de cateva mii de euro”, subliniaza Butoi.
De aceeasi parere este si Marian Micu, director general al agentiei Casa Voastra. Acesta crede ca certificatul energetic va contribui, in decurs de doua-trei luni, la o stabilizare a preturilor in negociere. Modificarile nu vor fi insa fundamentale. La apartamente similare, situate in aceeasi zona, dar de clase energetice diferite, probabil ca diferentele de pret vor fi de ordinul a maximum 5.000 de euro, estimeaza Micu. In ceea ce priveste decizia de achizitie, probabil ca destui cumparatorilor vor continua sa achizitioneze si apartamente mai vechi, dat fiind ca principalul punct forte al acestora este reprezentat de localizarea avantajoasa.
Piata neagra a inchirierilor, in crestere
Un impact mai mare il va avea legea in cauza asupra segmentului inchirierilor. Butoi estimeaza ca, confruntati cu dificultatile si costurile suplimentare legate de obtinerea certificatului energetic, multi proprietari vor fi tentati sa nu mai inregistreze contractele de inchiriere. Asta cu atat mai mult cu cat si valoarea chiriilor s-a diminuat sensibil pe parcursul acestui an, adauga Micu. Ca urmare, piata neagra a inchirierilor, si-asa destul de ridicata la ora actuala, va creste sensibil.
Mai multe despre Cum va influenta certificatul energetic preturile locuintelor