Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 Iulie 2010

Dezvoltatorii ieftinesc şi locuinţele „gigant”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 26 Iulie 2010

Până acum, ajustarea preţurilor apartamentelor noi s-a concentrat pe garsoniere şi două camere. Acum a venit rândul şi unităţilor locative cu suprafeţe mari.

Cea mai recentă analiză realizată de www.imobiliare.ro ilustrează începutul unei noi tendinţe în piaţa imobiliară. Dacă în majoritatea marilor oraşe ale ţării, apartamentele vechi ocupă primul loc la capitolul ieftiniri, în Capitală situaţia stă exact invers. Astfel, din prima săptămână a anului până la jumătatea lunii iunie, cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe segmentul locuinţelor noi cu suprafeţe mari, de patru şi trei camere. Reducerile preţurilor cerute pe aceste segmente s-au ridicat la 9,3% şi respectiv 8,2%.

Şi Daniel Dobre, business developer în cadrul agenţiei Sud Est Imobiliare, observă trecerea dezvoltatorilor la următoarea etapă de scăderi. „Au realizat că, dacă vor să le vândă, trebuie s-o facă până vine iarna”, subliniază acesta. Dobre explică faptul că, de la începutul crizei până de curând, apartamentele noi cu suprafeţe mari nu s-au ieftinit mai deloc. Motivul a fost unul simplu: dezvoltatorii nu aveau cerere solvabilă pe acest segment, aşa că s-au concentrat pe ajustarea preţurilor la garsoniere şi două camere, unde puterea de cumpărare era impulsionată de programul Prima Casă. Astfel, apartamentele cu două camere care se vindeau cu 90.000-100.000 de euro au scăzut la 70.000 de euro, iar garsonierele de 60.000 de euro au ajuns la 49.000 de euro.

Costurile mari de mentenanţă alungă cumpărătorii
În acest răstimp, preţurile locuinţelor cu suprafeţe mari nu s-au modificat mult faţă de perioada de boom. Aşa se explică faptul că diferenţa între un apartament vechi şi unul nou cu trei sau patru camere a ajuns una considerabilă. Astfel, dacă o locuinţă cu patru camere din anii 1980 costa 100.000 de euro în Ştefan cel Mare, un apartament nou similar, de 100 de metri pătraţi utili, ajungea la 150.000 de euro în aceeaşi zonă.

În aceste condiţii, puţini au fost cei care au îndrăznit să se apropie de apartamentele „gigant” proiectate în perioada de boom imobiliar. Asta cu atât mai mult cu cât şi costurile de întreţinere adiacente acestui gen de locuinţe sunt foarte ridicate pentru cea mai mare parte a românilor. „Sunt ansambluri în care taxa de mentenanţă plus întreţinerea te poate costa mai mult decât rata la bancă sau chiria”, explică Dobre. Acesta arată că, în cazul unui apartament nou cu trei sau patru camere, taxa de mentenanţă a spaţiilor comune ajunge la 500-700 de RON pe lună.

Maximum 20%: diferenţa faţă de un apartament vechi
Previziunile pentru a doua parte a anului indică menţinerea trendului descendent. „Preţurile ar trebui să scadă în continuare, dacă ţinem cont de faptul că băncile încă nu au început să promoveze în piaţă proprietăţile aflate în executare silită şi că efectele măsurilor de reducere a salariilor şi de creştere a TVA-ului vor avea efecte asupra puterii de cumpărare abia din toamnă”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Chiar şi în noile condiţii însă, unele apartamente mari se vor vinde, iar altele nu, crede Dobre. Acesta arată că, pentru a fi vandabil, un apartament nou ar trebui să fie cu 15%, maximum 20% mai scump decât unul similar, dar vechi. „Pentru 20%, omul se riscă să-şi ia un apartament nou. Pentru mai mult decât atât, nu că nu se riscă, dar nu are de unde”, arată Dobre. Potrivit acestuia, aceeaşi regulă se respecta şi în perioada de boom: când un apartament vechi cu două camere se vindea în Dristor cu 100.000 de euro, în aceeaşi zonă erau foarte căutate locuinţele noi similare, la 120.000 de euro.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe