Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 apr. 2015

Din cenușa crizei se ridică viitoarele case ale românilor: ce „rețetă” urmează cei care le construiesc?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Piața locuințelor noi tinde spre găsirea unui punct de echilibru între cele mai importante trei criterii de achiziție pentru un client.

Dacă ar fi să rezumăm, în câteva cuvinte, visul contemporan al unui (potențial) cumpărător de locuință, el ar suna cam așa: zonă bună, construcție de calitate și un preț accesibil. În anii de recesiune, cel din urmă termen al enumerării a fost, din lipsă de alternative, criteriul predominant de achiziție pentru majoritatea românilor. Ansamblurile rezidențiale prezentate la Târgul Imobiliar Național (desfășurat între 16 și 19 aprilie, în Piața Constituției din București) arată însă că piața rezidențială nouă tinde, cel puțin în parte, către găsirea unui punct de echilibru între cele trei elemente. Dovadă stau informațiile prezentate atât de organizatorii evenimentului, cât și de către expozanți.

Citește și:
Semnal de alarmă pentru apartamentele vechi: amenințarea noii generații de locuințe!

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-concept-happy-young-family-new-apartment-dream-plan-interior-image47745819

300 de apartamente în Mihai Bravu, la sub 70.000 de euro
Printre aceștia din urmă se numără investitorul israelian Gindi Group, care a reluat recent construcția unui complex rezidențial pus în așteptare vreme de mai mulți ani, din cauza crizei. Situat în zona Mihai Bravu, pe Şoseaua Vântului nr. 4-6, ansamblul GviTown se află la doar două minute de staţia de metrou, potrivit dezvoltatorilor. Pentru implementarea proiectului, dezvoltatorul a selectat ca partener firma Real-Sol, deţinută de Shimon Galon (fostul şef pe România al companiei israeliene GTC).

Planurile Gindi Group prevăd construcția unui total de 324 de apartamente, ce urmează a fi realizate în patru etape egale, a câte 81 de unități locative. Lucrările la faza întâi au început deja, iar cea de-a doua va fi demarată în toamna acestui an. Dezvoltarea întregului ansamblu va dura circa doi ani și jumătate, deci până pe la jumătatea lui 2017. Pe lângă avantajul localizării, interesant este că, potrivit reprezentantului Real Sol, circa 90% dintre locuințele din Gvi Town se situează sub pragul de preț de 70.000 de euro, în contextul în care prețul minim de achiziție este de circa 51.000 de euro (față de 85.000 de euro, în momentul planificării inițiale). Asta pentru că segmentul cel mai activ de piață în momentul de față este cel susținut de Prima Casă – program ce permite ca rata la un credit ipotecar să fie perfect comparabilă cu valoarea chiriei pentru o locuință similară.

Citește și:
Hercesa începe o nouă fază a ansamblului Vivenda residencias: apartamente de la 55.000 euro – boxă și parcare incluse în preț!

„Investitorii rezidenţiali au început să reapară pe piaţa bucureşteană. Unii au reluat proiecte începute în criză, dar stopate în aşteptarea unor vremuri mai bune, alţii văd acum un moment bun pentru astfel de investiţii şi încep proiecte noi. Cel mai important este faptul că preţurile cu care aceşti dezvoltatori vin pe piaţă sunt aproape identice cu apartamentele vechi din zonele respective.”

Vlad Vlăsceanu, director tIMOn

Startul unei noi ere?
Reunind circa 250 de ansambluri rezidențiale, cu un total de circa 15.000 de unități locative disponibile spre vânzare, ediția de primăvară a tIMOn transmite o imagine optimistă asupra viitorului construcției de locuințe noi (cel puțin la nivel de București). „Cred că acesta e cel mai mare târg la care am participat vreodată și că reprezintă startul unei noi ere”, spune Ion Cătuțoiu, country manager pe România al dezvoltatorului spaniol Volumetric, unul dintre expozanți. „Dezvoltatorii vând la prețuri similare cu cele ale apartamentelor vechi”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, adăugând că 70% din oferta târgului se încadrează în limita de preț impusă de programul Prima Casă.

Și centrul devine mai accesibil!
În mod firesc, piața locuințelor nou-construite, reflectată cu destulă fidelitate de tIMOn, nu este compusă doar din oferte de locuințe de Prima Casă. Un exemplu din categoria „lux” este ansamblul Ficusului Rezidențial din Capitală, demarat în toamna anului trecut de Volumetric. Un proiect-pilot, „primul dintr-o serie lungă” de astfel de inițiative, acesta se apropie de finalizare (estimată la circa două luni de acum încolo).

Citește și:
Revine apetitul pentru lux: un investitor spaniol „sondează” piața cu un imobil tip vilă lângă Herăstrău (FOTO)

Interesant este că, pentru următoarele dezvoltări, investitorul spaniol intenționează să se concentreze pe un palier mai jos de preț, țintind astfel atingerea aceluiași echilibru între cele trei doleanțe fundamentale ale cumpărătorului de azi. Potrivit oficialului companiei, în următoarea perioadă planurile companiei prevăd construcția a circa 100 de unități locative anual, împărțite în trei-patru proiecte de mici dimensiuni. Zonele vizate sunt cea centrală și de nord, iar valorile de achiziție pentru viitoarele locuințe se încadrează între 60.000 și 100.000 de euro. În opinia oficialului Volumetric, acest segment de preț permite livrarea unor produse de calitate, fără a depăși însă limita puterii de cumpărare a românilor. Cătuțoiu precizează că o atenție deosebită va fi acordată unor factori precum eficiența compartimentării (atât a apartamentelor în sine, cât și a zonelor comune) sau asigurarea unui grad optim de protecție termică și fonică. Fapt ce dovedește că, alături de preț și localizare, și calitatea construcției este extrem de importantă, ea exercitând o influență majoră asupra costurilor de exploatare generate de o locuință pe termen mediu și lung.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Trinity Residence: peste 200 de apartamente noi în Drumul Taberei – sunt gata la început de 2020! (P)

Când vine vorba de construcția de locuințe noi în București, cea mai mare provocare este aceea de a găsi o localizare favorabilă – menținând, însă, în același timp, un...

citește mai departe
ARBO Residence, un concept integrat de la cap la coadă: 300 de apartamente noi în Mogoșoaia (P)

Visezi la o locuință nouă, modernă, într-o zonă liniștită, dar nu departe de centrul Capitalei? Ansamblul ARBO Residence, din Mogoșoaia, răspunde ambelor cerințe. Proiectul se află în curs de...

citește mai departe
„Semne bune” pentru 2020: Terenuri pentru peste 6.000 de apartamente, plus birouri, cumpărate în 2019

Achizițiile dezvoltatorilor relevă menținerea tendinței de concentrare pe zonele mai bine cotate ale capitalei, inclusiv pe segmentul rezidențial. 2019 s-a dovedit propice nu doar pentru construcția de locuințe sau...

citește mai departe
Sigma Residence: 124 de apartamente neobișnuit de spațioase în cartierul Tomis Plus din Constanța (P)

Proiectul are ca termen de finalizare vara anului 2021, când toate unitățile locative vor fi predate „la cheie”. Situat în cartierul Tomis Plus din Constanța, mai exact pe Bulevardul...

citește mai departe
Grandis Residence: un nou ansamblu rezidențial de amploare în Brașov, zona Tractorul (P)

Până în 2024 ansamblul urmează a cuprinde 16 clădiri, cu un total de aproximativ 750 de apartamente. Te afli în căutarea unei locuințe noi în Brașov, fie pentru uzul...

citește mai departe