Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Decembrie 2009

Dragos Dragoteanu: Opt pasi spre investitia vietii tale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 07 Decembrie 2009

Desi reprezinta elementul cel mai luat in seama la cumpararea unei locuinte, pretul nu ar trebui sa fie principalul criteriu de selectie.

Pentru cei mai multi dintre romani, o casa – sau, uneori, mai multe – reprezinta etalonul maxim in materie de achizitii materiale. Dupa aproape doi ani in care proprietatile imobiliare s-au ieftinit spectaculos, acestia au in sfarsit sansa de a face o investitie in adevaratul sens al cuvantului.

Cum poti recunoaste o asemenea „afacere” este o intrebare ce staruie in mintea tuturor. „Exista un criteriu logic pe care extrem de putini cumparatori il iau in considerare: mentinerea valorii investitiei pe termen lung!”, spune Dragos Dragoteanu, fondatorul si managerul companiei imobiliare Euroest.

/

Cat va valora locuinta ta peste zece ani?
Afirmatia sa poate fi ilustrata cu usurinta cu ajutorul unui caz concret: cineva cumpara un apartament intr-un bloc vechi, la un pret bun, in conditii de creditare normale. „Credeti ca se intreaba cat va valora apartamentul peste zece ani, in conditiile in care el este indatorat la banca 20-30 de ani si va plati in final de cel putin trei ori valoarea imobilului la momentul stingerii creditului? Cati credeti ca s-au gandit cat va valora apartamentul respectiv dupa un eventual cutremur cu consecinte majore?”, intreaba retoric presedintele Euroest. Chiar daca locuinta este asigurata, despagubirile vor fi derizorii comparativ cu valoarea de piata a apartamentului, la momentul respectiv. La acestea se adauga riscul cresterii Euribor, de la 1%, cat este in prezent, la 4-5%, cat ar putea deveni peste cativa ani, odata cu redresarea economiei Europei. „Acest lucru va dubla ratele lunare ale debitorilor si va asigur ca putem numara pe degete, in acest moment, cumparatorii care au luat in calcul aceasta varianta…”, observa Dragoteanu.

Oportunitati exista tot timpul
Directorul Euroest este de parere ca oportunitati de investitie exista permanent. Cu o conditie, desigur: cel care cumpara trebuie sa se gandeasca inca de la inceput la toate dezavantajele ce pot aparea pe parcursul rambursarii creditului. Recomandarea adresata cumparatorilor este de a lua in calcul cateva repere. In primul rand, pretul nu trebuie sa fie intotdeauna principalul criteriu de selectie. „Interesul personal al cumparatorului si compatibilitatea cu locuinta dorita definesc destinul unei tranzactii. Restul sunt detalii tehnice, economice si juridice, de care, evident, cumparatorul trebuie sa tina cont”, subliniaza omul de afaceri. Apoi, imobilul in care se gaseste apartamentul ar trebui sa fie construit cat mai recent, preferabil dupa 2004. Este obligatoriu ca locuinta sa fie situata aproape de mijloacele rapide de transport in comun, intr-o zona civilizata, cu scoli, spitale, magazine in apropiere. Daca este vorba de un imobil nefinalizat, cumparatorul ar trebui sa ceara din partea antreprenorului scrisoare de garantie bancara pentru toate platile in avans care vor fi facute. Preluarea apartamentului va avea loc numai dupa ce toate partile comune ale imobilului vor fi finalizate. In cazul in care este un ansamblu rezidential de mari dimensiuni, ce va fi construit pe etape, in mai multi ani de executie, viitorul locatar trebuie sa-si asume riscul neplacerilor cauzate de lucrarile din santier si de faptul ca zgomotul si praful vor fi la ordinea zilei in imediata vecinatatate a noii locuinte.

Citeste de zece ori contractul de credit!
Al patrulea reper tine de conditiile de creditare. Recomandarea directorului Euroest este ca orice cumparator „sa citeasca de zece ori contractul de credit si sa-l analizeze in detaliu pana il intelege, ca sa stie ce-l asteapta in urmatorii 20-30 de ani!”. „Explicatiile angajatilor bancii nu sunt cele mai bune repere!”, avertizeaza el. Cel care face achizitia ar trebui sa se intereseze si la cat ajunge intretinerea apartamentului, pentru a evita eventualele surprize neplacute cand vine vorba de costurile lunare. Tinand cont de toate aceste aspecte, negocierea achizitiei ar trebui sa fie sustinuta de argumente logice, pertinente si eficiente. „In acest caz se vede rolul agentului imobiliar, care va face atunci dovada ca-si merita comisionul”, subliniaza Dragoteanu. In cele din urma, actele de proprietate ale imobilului trebuie analizate de un avocat, iar contractul de vanzare-cumparare incheiat la un notar care tine cont de toate detaliile tranzactiei si insereaza clauze corecte pentru ambele parti, luand in calcul eventualele surprize neplacute ce pot aparea ulterior semnarii documentelor.

Părerile cititorilor
  • CIUFU Vladimir

    Ani Luni Chirie Rata Imprumt %Recu- perare Supraf. ( mp ) Pret (euro/mp)
    7 350 225 84 9.400 45.360 64,81% 65 452

    11 350 225
    132 46.200 71.280 64,81% 65 711

    20 350 225
    240 84.000 129.600 64,81% 65 1.292

    25 350 225
    300 105.000 162.000 64,81% 65 1.615

  • CIUFU Vladimir

    Va propun sa citim putin acest tabel:

    Ptr. un venit net lunar de: 2.150 lei 500 euro/luna
    – procentul de indatorare: 45%

    Ani Luni Chirie Rata Imprumt %Recu- perare Supraf. ( mp ) Pret (euro/mp)
    7 350 225
    84 29.400 45.360 64,81% 65 452

    11 350 225
    132 46.200 71.280 64,81% 65 711

    20 350 225
    240 84.000 129.600 64,81% 65 1.292

    25 350 225
    300 105.000 162.000 64,81% 65 1.615

    Nu prea se vede si nu-l pot commenta lejer,
    -asa ca o sa ma uit pe ecranul unne l-am construit:

    la un venit net pe famile, redus la 22 milioane, bancile pot acorde ptr o rata de indatorare de 45%, un imprumut de maximum 225 euro lunar, adica pe o perioada sa spunem de 25 de 11 ani (132 de luni), suma totala rambursata va fi de minimum 71.280 euro – atat dau pe apartamentul cu doua camere de 65 mp. iar pretul pe metru patrat ajunge la 711 euro / mp.
    – Daca este inchiriat, cu 350 euro /luna, in 11 ani se obtin 46.200 euro, deci se recupereaza doar 64,81% din valoarea acestuia.
    Ce este interesant ca in functie de durata rambursarii creditului, practic variaza valoarea apartamentului, si valoarea pe mp. Randamentul ramane constant. Insa… un pret de 165.000 eueo ptr doua camere… este aiurea.
    In mod normal, un apartament cu doua camere, ar trebui sa coste cat sa fie achitat in 5-7 ani, pentru ca o familie tanara nua are nici multi bani, apoi mai are de facut si alte cheltuieli. Iar dupa alti 5-7 ani sa se poata muta in alt apartament cu 3 camere, dat fiind ca probabil si numarul membrilor de familie va creste. Chiar si asa o perioada de 12-15 ani este mult, normal ar fi sa fie 5 plus 5 ani. Daca spun aiureli… atunci regret ca am irosit timpul cu aceasta problema.
    Cu stima,
    Ciufu Vladimir – Slobozia, jud. Ialomita, familit, 54 de ani.

  • autoevaluatorul

    Buna ziua dragi cititori,
    Uite ca in sfarsit si-a facut aparitia si acest asa zis “director” care vine sa ne invete cum sa achizitionam o proprietate, dupa ce timp de 15 ani a vandut proprietati la preturi supraevaluate, adica: daca pentru o proprietate se cerea 2 lei el o prezenta a faca 7 lei. Oare cata credibilitate mai poate oferi un astfel de indivd care are 4 angajati dar cu o experienta fantastica in prosteala. Lasa-ne “dle Director Dragos Dragoteanu” sa ne achizitionam singuri proprietati, nu ne mai vinde dumneata sfaturi la suprapret!!!
    Ai gasit o noua varianta in opt acte de prosteala?!!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe