Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Aprilie 2012

Este momentul potrivit pentru a-ţi cumpăra o casă sau nu?

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii, Cumpărători
Ultima actualizare: 04 Aprilie 2012

În cei mai bine de trei ani de recesiune, mulţi dintre cei care îşi doreau o locuinţă şi-au trecut planurile în aşteptare.

În actualul context de piaţă, majoritatea potenţialilor cumpărători de locuinţe se întreabă dacă acesta este un moment potrivit pentru a încheia o tranzacţie. Dincolo de atmosfera de incertitudine resimţită pe plan economic – pe plan local, dar şi global -, speranţa ca preţurile să mai scadă este, de multe ori, cea care ţine clienţii în loc.

Prin prisma unei tranzacţii recent încheiate, Ion Iancu este de părere că, atunci când ai nevoie să cumperi o locuinţă şi-ţi planifici în mod realist să faci asta, orice moment poate fi potrivit. Şi când vinzi o casă e la fel, crede el. Astfel, preţul va reflecta dorinţa cumpărătorului de a cumpăra şi cea a vânzătorului de a vinde, reprezentând intersecţia dintre cele două. Iancu recunoaşte că mulţi aşteaptă acum ca preţurile să mai scadă, însă nimeni nu poate şti cu certitudine cum va evolua piaţa. „Nimic nu poate să-mi garanteze că e un moment propice să cumpăr sau nu”, spune el.

După discuţii purtate cu o serie de consultanţi din piaţă, dar nu numai, www.imobiliare.ro îţi prezintă, în cele de mai jos, o listă de patru motive ce ţi-ar putea da curaj să treci la acţiune dacă te afli în căutarea unei locuinţe.

1. Este o piaţă a cumpărătorului
George Marcu, directorul agenţiei Green Angels, spune că unul dintre cele mai importante avantaje pentru cel care-şi doreşte o locuinţă este că piaţa se află încă într-un punct în care el deţine „puterea” în relaţia cu vânzătorul. O asemenea poziţie este extrem de avantajoasă în momentul negocierii preţului, clientul cumpărător având un cuvânt de spus în stabilirea valorii finale de achiziţie, spre deosebire de anii de boom.

2. Preţuri relativ stabile
Claudiu Haţegan, broker/owner al agenţiei Klauss & Partners, spune că, din experienţa sa, preţurile de tranzacţionare pe segmentul rezidenţial s-au stabilizat în ultimele şase luni, ele situându-se în momentul de faţă la un minim istoric. Piaţa se află acum într-un punct în care, pentru ofertele bine poziţionate ca preţ, se încheie tranzacţii. În astfel de cazuri, crede reprezentantul Klauss & Partners, valorile de vânzare nu vor mai scădea cu mult în perioada următoare, pentru că cerere există în piaţă. Pe de altă parte, pentru ofertele care au un preţ peste medie, proprietarii vor fi nevoiţi să-şi mai reducă pretenţiile, pentru că nu vor vinde – aceasta nu va fi însă o ieftinire reală, adică o scădere concretă a preţului de tranzacţionare.

3. În piaţă pot fi găsite oportunităţi
Ion Iancu se numără printre cei care au „luat taurul de coarne” în 2012. „Am început să cochetez cu ideea de a mă muta într-un apartament mai bun decât cel în care stăteam pe la sfârşitul anului trecut”, povesteşte el. La vremea aceea, locuia într-o locuinţă cu trei camere într-un bloc din cartierul Militari şi voia să se mute într-o unitate locativă similară, dar situată într-o zonă mai bine cotată a Capitalei, respectiv Domenii. Avea în minte un buget de 100.000-110.000 de euro, iar în urmă cu câteva săptămâni a început să cerceteze mai serios piaţa. După câteva zile de căutări, a identificat ceea ce lui i s-a părut o oportunitate: un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă utilă de 109 metri pătraţi, amplasat într-un bloc finalizat în 2007, din zona Domenii. Proprietatea avea un preţ cerut de 135.000 de euro, dar a reuşit să negocieze până la 125.000 de euro, după care a încheiat rapid tranzacţia. Nu a mai aşteptat să vândă apartamentul pe care îl avea deja, ci a contractat un credit, urmând ca după aceea să vândă vechea locuinţă pentru a achita o parte din împrumut (în momentul de faţă are vechiul apartament la vânzare, cu 67.500 de euro). Ion Iancu a acceptat să plătească mai mult decât bugetul pe care şi-l setase iniţial pentru că suprafaţa locuinţei era mai mare decât ceea ce ar fi sperat, respectiv 109 metri pătraţi utili, iar locuinţa făcea parte dintr-un bloc nou-construit.

Iulian Niculae, directorul general al agenţiei Victoria Consult şi agentul care a asistat cumpărătorul în această tranzacţie, estimează că, în perioada de boom, un astfel de apartament – în fapt, un penthouse, mai mare decât o locuinţă obişnuită cu trei camere din acelaşi imobil – s-ar fi vândut cu 260.000-270.000 de euro.

4. Oferta de proprietăţi bune este limitată
La întrebarea „E sau nu momentul potrivit să cumperi o locuinţă?”, Iulian Niculae nu dă un răspuns univoc – „Important e ceea ce cauţi”, spune el. „Piaţa s-a nişat foarte mult, aşa că tendinţa de a generaliza este periculoasă”, adaugă. Reprezentantul Victoria Consult dă exemplul zonei în care activează cu precădere: Domenii. Aici – ca de altfel în majoritatea cartierelor bucureştene – apartamentele cele mai căutate sunt cele bine poziţionate, amplasate în blocuri construite după cutremurul din 1977. Pe acest segment însă, oferta este foarte limitată. Acesta este motivul pentru care, atunci când o astfel de ofertă apare în piaţă, se tranzacţionează foarte repede. Este greu de crezut că, pe această nişă, preţurile vor mai scădea cu mult în perioada următoare, crede Niculae. În condiţiile unei cereri ridicate şi unei oferte reduse, este logic ca, în perioada următoare, preţurile să se menţină la nivelul actual.

Altfel stau lucrurile însă când vine vorba de apartamentele situate în blocurile construite înainte de 1977. Aici, oferta e foarte mare, iar preţurile sunt şi ele atractive – Niculae dă exemplul unei locuinţe cu trei camere într-un bloc vechi din Domenii, ce are o suprafaţă utilă de aproape 60 de metri pătraţi şi se poate tranzacţiona undeva între 55.000 şi 60.000 de euro. Cu toate acestea, cererea pe un astfel de segment este redusă, dat fiind că astfel de blocuri se află foarte aproape de sfârşitul duratei lor de viaţă. Într-un asemenea context, este de aşteptat ca proprietarii să mai scadă preţurile în perioada următoare, din cauza faptului că nu au cerere.

Cu alte cuvinte, conchide Niculae, înainte să spui dacă e sau nu momentul potrivit să cumperi o locuinţă, trebuie să ştii ce cauţi, iar apoi să cunoşti foarte bine zona şi segmentul de piaţă respectiv – să ştii ce oferte există, ce se cere, ce se vinde.

Momentul potrivit sau locuinţa potrivită?
Momentul oportun pentru a face o achiziţie este atunci când cumpărătorul a găsit o locuinţă ce îi oferă pachetul complet – un preţ avantajos pentru o locuinţă în zona vizată, cu suprafaţa distribuită după nevoile lui, într-un imobil dezvoltat conform standardelor etc.
Preţul unei locuinţe este doar unul dintre factorii care ar trebui să influenţeze decizia cumpărătorului de a face o achiziţie. Atitudinea clienţilor care preferă să mai aştepte înainte de a cumpăra nu este total nerealistă, însă scăderea preţurilor va fi una moderată şi, cel mai probabil, va avea un efect mai mare asupra locuinţelor din blocurile vechi. Pe segmentul nou, este greu de crezut că vor exista scăderi majore , având în vedere preţul oţelului-beton (material de baza în construcţiile rezidenţiale), care a cunoscut creşteri semnificative în ultima perioadă.
Andreea Tudor, business developer în cadrul More Real Estate Services
Părerile cititorilor
18 păreri
  • Momentul Potrivit

    Momentul potrivit este cand totul este gratis si noi nu mai trebuie sa facem nimic pentru acest lucru…Vise. Articol bun pentru cei ce pot sa il priceapa. Nu exista moment mai bun decat ala in care te hotarasti sa faci un lucru, indiferent de ce…

  • Iulian

    Pararea mea este ca sunt multi prea multi factori care determina aceasta piata, o piata eterogenea total. Chiar si in acelas bloc, cu acelas confort, zona, etc, avem apartamente si apartamente: orietare spre sud-spre nord, la pater-etaj intermediar-la ultimul etaj, pe colt-sau scara intermediara, modificarile aduse apartamentului de fostul proprietar, imbunatatiri,etc, deci zeci si zeci de factori. Nu cred ca doar pretul pe mp poate fi considerat decisiv pentru cumparator.
    Ca recent cumparator de garsoniera (mai 2011) mai urmaresc evolutia acestei piete. Garsoniera am luat-o sa o inchiriez, pentru ca am un partament al meu. Observ ca cei mai multi merg pe o scadere in continuare. Nu poate nimeni sa stie exact cat va mai scadea. Si eu merg tot pe scadere, dar cu putin. Eu cred ca am procedat bine: am un randament anual acuma de 7,15 % la investitia facuta. Daca stateam cu 31800 euro (cat am bagat cu totul ca sa o pot invhiria) la ciorap in continuare nu luam nimic, ca nu am tinut banii la banca. Asa macar la randamentul amintit amortizarea se va face in ~14 ani. Eu am avantajul ca pot economisi poate mai usor ca altii, si poate din cauza asta nu am acelas punct de vedere ca ceilalti in totalitate.
    As vrea sa tineti totusi cont ca un euro de maine e mai slab ca un euro de azi; adica pretul poate scadea si sub aceasta forma, relativa, nu doar in suma absoluta. Pana acuma costul vietii a tot crescut si daca va fi asa si in viitor va fi din ce in ce mai greu sa economisesti. Daca aveti banii (dar nu de la banca sau imprumuturi), analizati bine piata si veti gasi ceva rentabil. Ma refer la ocazii, la oameni care sunt presati sa vanda. Feriti-va de banca ca e treaba jidaneasca si o sa va para rau daca intrati cu ea in hora.

  • wolf

    Domnul Claudiu Haţegan spune ca s-a atins minimul istoric…, dar doar daca istoria incepe din anul 2007 :))

  • Maria

    Mda…din cauza celor ca dumneavoastra se mentin preturile ridicate, nici o grija or sa scada dar mai greu un pic, ce luati acum cu 50000 E puteti sa luati peste un an doi cu 30000-35000, castigati chiar atat de mult incat sa nu insemne nimic 15000 E intr-un an ? Daca da imi cer scuze si bafta la vizionari.

  • Ionel

    Dupa o discutie cu un agent imobiliar frustrat ca o tineam pe-a mea cu “Piata Imobiliara e blocata” si nu merita sa dai 2 miliarde de lei vechi pe un apartament de 60 de m2.
    Deci raspunsul duduii, ca era o duduie: “Piata imobiliara nu e blocata, va asigur de acest lucru, piata imobiliara va fi blocata dupa incheierea primei casei 4” -> Daca si agentii au inceput sa recunoasca asta e clar.. trebuie doar sa asteptam incheierea Primei Case 4. O zi buna !

  • Dragos Dinu

    Aceste aspecte sant extrem de discutabile…..sa cumpar…….sanu……..mai bine prin 2017……2020……DESTEPTAREA! Viata trece oameni buni,cand cumpar? cand copilul meu va avea 20 de ani? ei bine eu personal prefer sa cumpar acum si copilul meu sa detina spatiu intim , chiar daca asta implica un sacrificiu din partea mea.

  • adrian

    Nu e moment de cumparare, urmeaza a doua prabusire imobiliara, pana in 2017-2018 nu se termina criza, si piata imo va fi jos de tot, pana nu se duce la 450-500 euro mp …

  • kepler

    La 300 euro /mp util probabil m-ar determina sa ma uit la anunturi si poate sa vad apartamente.
    Prefer sa ma plimb prin tari straine, decat sa am credite si alte chestii dastea. In ziua de azi individul trebuie sa fie flexibil, vremurile in care te angajezi si de acolo iesi la pensie sunt de mult apuse, la fel si ideea de a fi proprietar, detinator de masina isi traieste ultimele clipe, petrul petrolului va fi din ce in ce mai mare, pretul combustibilului e mic acum, da am scris corect, acum pretul e mic. In ziua de azi iti iei bagajul, actele, cardurile si pleci in alt oras/tara unde ai gasit un job mai bine platit etc.

  • Similea

    Nu este momentul să cumperi acum și nici să aplezi la Prima casă pentru că acum sunt prețuri de speculă de peurma cărora profită băncile, dezvoltatorii imobiliari și agenții. Vreți să-i îmbuibați pe ceștia? Să fiți sclavii lor 30 ani, prin programul Prima Țeapă? Sau Ultima casă! Strângeți bani și veți lua apartamentul cu maxim 30000 euro conf 1 sporit cu două camere în maxim 2 ani. Nu cumpărați nimic acum pentru ca prețurile să scadă mai repede! Fiți DEȘTEPȚI!

  • Cosminos

    Încă NU este momentul pentru a cumpăra. Prima Casă încă tine prețurile prea sus.

  • Alexx

    Sigur ca NU e momentul potrivit – e o piata a oamenilor cu cash, si va ramane asa multi ani de aici incolo.
    Probabil ca la anul apartamentele semicentrale (constructie veche) din Bucuresti se vor vinde la 25-35.000 euro.

  • costin

    Noua recesiune din SUA, care astepta acolo sa treaca alegerile, recomanda multe, numai sa cumperi case nu.

    Cat despre minimul istoric.. hai sa fim seriosi, cine mai crede asta?

  • Bancherul

    o sa fie momentul atunci cand guvernul isi va lua ghearele marca “Prima Casa” din piata bancara ! Si dupa ce se ajusteaza natural preturile la sau sub 500 euro / m2 cum zicea Maria atunci va fi momentul.. pana atunci sanatate!

    Nu scot bani sa platesc visele drogate ale nici unui proprietar vanzator sau dezvoltator imobiliar la preturile de varf de bula imobiliara!!! (2007-2008)

  • Andu

    Momentul potrivt acum pentru ciumparare?
    Nici gand.
    Cei care au construit cu 250e/mp dar au cumparat teren cu 1000 euro/mp si incearca sa vanda si acum cu 2000 euro/mp, sa-si asume gaurile. Altfel o sa le rugineasca fierul beton inainte ca ei sa faca vanzarea.
    Sa vanda la preturi normale la cap calculate la puterea de cumparare si orienterea turistica inexistenta a Bucurestiului.
    500 eur/mp e multicel, dar sa zicem ca ar fi un salariu mediu si omul si-ar permite.

  • Doru

    sigur acest minim istoric nu este atins. preturile vor mai scadea.
    sunt in continuare extrem de ridicate raportat la calitatea caselor vandute.

    cred ca undeva pe la 600 – 650 eur/mp cererea va egala oferta piata intrand in normalitate.
    pana atunci, aleluia. piata e blocata.
    unii inca mai cred ca se pot imbogati din specula imobiliara, nostalgici dupa anii 2007 – 2008…

  • Maria

    Nu este momentul acum pentru nici o cumparare, cand o sa ajunga mp la 500 E si dupa ce se termian Prima Casa 4 atunci mai e de cumparat, dar numai dupa 1980, acum este doar momentul vanzarii daca se reuseste acest lucru.

  • Milena

    “preţul oţelului-beton (material de baza în construcţiile rezidenţiale), care a cunoscut creşteri semnificative în ultima perioadă.”

    HA HA HA!!!

    300 EURO/MP util = pret bun – la care se vinde.
    Restul e poveste

  • da

    nu este un moment potrivit.. urmeaza o noua cadere economica. Momentul potrivit va fi la 500 eur mp

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe