Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Ești pregătit să iei o proprietate prin credit ipotecar?

În trecut, deținerea unei proprietăți reprezenta un obiectiv de bifat pentru aproape toată lumea. Astăzi, există diferite opțiuni de locuire care nu necesită contractarea unui credit ipotecar. Una dintre variante poate fi plata unei chirii lunare.

Astfel, atunci când trebuie să faci o alegere, ia în considerare ce tip de locuință se potrivește cel mai bine obiectivelor tale personale și stilului tău de viață. Dacă în momentul prezent ești chiriaș, trebuie să decizi dacă ești pregătit pentru angajamentul financiar ce îl presupune cumpărarea unei locuințe. Iată trei motive principale pentru care ai putea opta pentru achiziția unei proprietăți spre deosebire de închirierea acesteia.

Investiție pe termen lung

Aprecierea unei proprietăți reprezintă creșterea valorii acesteia în timp. Prețurile imobiliarelor sunt ciclice, iar proprietarii nu ar trebui să se aștepte ca valoarea proprietății să crească drastic pe termen scurt. Însă dacă locuiești suficient de mult timp în acea proprietate, există o probabilitate destul de mare să poți să-ți vinzi casa pentru obținerea unui profit, datorită aprecierii în timp. Pentru a obține mai multe informații cu privire la costurile asociate unui credit ipotecar, poți apela cu încredere la expertiza unui broker de credite. Cu ajutorul unui astfel de specialist, vei putea găsi gratuit soluția de refinanțare ideală pentru obiectivele tale financiare.

Posibilitatea de a putea alege o locație mai bună

Este posibil ca locuințele date spre închiriere să nu fie disponibile în toate zonele de interes pentru tine. Astfel, când achiziționezi o proprietate, poți alege din locații mai variate, inclusiv case din mediul rural, care oferă un spațiu mai mare. Ai nevoie de o analiză detaliată a proprietăților disponibile într-o anumită zonă? Navighează printre proprietățile disponibile pe Imobiliare.ro.

O responsabilitate financiară

Unul dintre cele mai importante beneficii asupra deținerii unei proprietăți este sentimentul că deții micul tău colț de lume. Acest lucru înseamnă că poți personaliza, remodela, picta și decora locuința fără a fi nevoie să obții permisiunea unui proprietar. În plus, nu trebuie să îți faci griji cu privire la plata daunelor minore care au apărut dacă nu dorești să le remediezi.

Cu toate acestea, proprietatea vine cu responsabilități. Trebuie să plătești ipoteca sau poți risca să pierzi casa și capitalul investit. Întreținerea acesteia este responsabilitatea ta. Nu poți suna proprietarul în toiul dimineții pentru a repara o conductă spartă. Dacă acoperișul este deteriorat, va trebui să îl repari de unul singur.

Un posibil dezavantaj: lichiditatea

Spre deosebire de acțiuni, care pot fi vândute în câteva zile, proprietățile au nevoie de o perioadă mai lungă de timp. Până la vânzarea acesteia, trebuie să continui plățile ipotecare și întreținerea casei.

Cumpărarea unei proprietăți este o investiție bună?

Cumpărarea unei proprietăți, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este o investiție, însă dacă este o investiție bună sau rea, depinde de câțiva factori. Astfel, dacă ai nevoie de o casă în care să locuiești, poate fi o investiție bună. Cu toate acestea, din punct de vedere monetar, există costuri inițiale și continue pe care trebuie să le iei în considerare. Dacă acumulezi suficiente capitaluri proprii și vinzi atunci când piața imobiliară este favorabilă, probabil că vei obține o rentabilitate bună a investiției datorită aprecierii. Însă dacă piața este slabă, sau ai puține capitaluri proprii, trebuie să vinzi prea devreme și poți pierde bani.

Costuri pentru cumpărarea unei proprietăți

Avansul

Înainte de accesarea efectivă a creditului, va fi necesar să economisești o perioadă de timp pentru avans. În momentul de față, avansul poate varia de la 15% (dacă este prima proprietate cumpărată; la a doua, avansul minim este de 25%) până la 30% (pentru creditele în lei). În cazul creditelor în euro, limita minimă a avansului este de 20%. Astfel, pentru o locuință de 60.000 de euro, această diferență echivalează cu un plus de (cel puțin) 12.000 de euro pe care ar trebui să-i scoți din buzunar. Cu cât împrumuți mai puțin, cu atât vei avea mai puțin de rambursat, iar asta înseamnă că vei plăti mai puține dobânzi și că vei putea lichida creditul mai repede.

Plata ipotecii

În fiecare lună, vei realiza o plată pentru plata ipotecii. Dacă ai un credit ipotecar cu rată fixă, plata va rămâne relativ stabilă pe toată durata împrumutului, ceea ce te poate ajuta să îți faci un plan bugetar pe termen lung. Dacă dorești să simulezi un scenariu de credit standard, folosește instrumentul Imobiliare.ro.

Costuri asociate

Când cumperi o proprietate, vei avea mai multe cheltuieli legate de obținerea unui credit ipotecar și preluarea dreptului de proprietate. Aceasta poate include o evaluare a proprietății, precum și taxele de inițiere a împrumutului, taxe legale și multe altele. Aceste costuri asociate sunt de obicei de aproximativ 3 până la 5% din prețul total de achiziție.

Întreținere și reparații

În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru toate costurile reparațiilor. În plus, vei mai avea costuri de întreținere, precum cele pentru intemperii, vopsire sau amenajare.

Taxele de proprietate

În fiecare an, vei fi responsabil pentru plata impozitelor pentru proprietatea ta. Suma se bazează pe valoarea evaluată a casei.

Să cumperi sau să închiriezi? Răspunsul la câteva întrebări simple te poate ajuta să decizi dacă este mai bine să cumperi sau să închiriezi.

Îmi permit?

Compară costurile totale de cumpărare cu cele de închiriere pentru a vedea care variant funcționează mai bine pentru tine. A avea suficienți bani pentru un avans ar putea fi o problemă reală pentru potențialii cumpărători.

Cât timp voi locui în acea proprietate?

Dacă nu îți dorești să locuiești într-o proprietate cel puțin câțiva ani, este posibil să nu poți acoperi costurile de închidere a creditului. Va fi nevoie să locuiești într-o casă cât mai mult posibil pentru a compensa diferența dintre costul deținerii și cel al închiderii creditului.

Cât de mult se va aprecia proprietatea în timp?

Desigur, nimeni nu poate prezice viitorul, însă poți face câteva previziuni atunci când achiziționezi o proprietate dintr-o piață într-o continuă creștere.

Concluzie

Ești decis cu privire la contractarea unui credit ipotecar? Apelează cu încredere la serviciile unui broker de credite! Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optima de creditare potrivită nevoilor tale. Solicită o întâlnire cu unul dintre brokerii de credite disponibili pe Imobiliare.ro și te vei bucura de o relație bazată pe încredere și respect reciproc.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Combaterea sărăciei energetice și creșterea prețurilor locuințelor vechi, printre posibilele efecte ale unei legi la un pas de promulgare

O propunere legislativă care poate să aibă un impact semnificativ în îmbunătățirea eficienței energetice aferente blocurilor vechi din România și poate micșora diferențele de preț dintre locuințele vechi și...

citește mai departe
HARTĂ: Apartamentele noi la prețuri tot mai mari. Cei care ezită să cumpere plătesc și cu 20% mai mult 

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat...

citește mai departe
Combaterea sărăciei energetice și creșterea prețurilor locuințelor vechi, printre posibilele efecte ale unei legi la un pas de promulgare

O propunere legislativă care poate să aibă un impact semnificativ în îmbunătățirea eficienței energetice aferente blocurilor vechi din România și poate micșora diferențele de preț dintre locuințele vechi și...

citește mai departe
Moșteniri – ce trebuie să știi când vinzi sau cumperi o proprietate moștenită?

Când vine vorba de achiziția sau vânzarea unei proprietăți moștenite trebuie să ai în vedere o serie de aspecte legale ce trebuie respectate. În interviul cu Alexandra Hila, avocat...

citește mai departe
HARTĂ: Apartamentele noi la prețuri tot mai mari. Cei care ezită să cumpere plătesc și cu 20% mai mult 

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat...

citește mai departe
Doctorul casei te învață ce să faci ca să te simți mai bine acasă. Șase lucruri pe care poți să începi să le pui în practică de azi – VIDEO

Omul sfințește locul, dar și casa poate influența starea de bine a omului. Dacă nu ne odihnim cum trebuie, ne simțim blocați pe diferite planuri sau pur și simplu...

citește mai departe
Radiografia primului trimestru al anului în real estate. La ce să ne așteptăm în continuare în imobiliarele din România?

Noul Imobiliare.ro Insights prezintă o sinteză a celor mai importante date și informații despre realitatea pieței imobiliare, conform datelor centralizate de Imobiliare.ro în primul trimestru al anului. Informațiile oferite,...

citește mai departe
Cât poți negocia prețul în funcție de oraș? Compromisul celui mai mic preț și alte tendințe pe piața rezidențială

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț...

citește mai departe
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe
Orașul din România unde locuințele s-ar putea vinde cu 6.000 euro/mp în doar câțiva ani. Atrage tinerii, este sigur și se lucrează intens la infrastructură

Un oraș din regiunea de vest a țării are toate premisele pentru ca, în doar câțiva ani, locuințele scoase la vânzare pe plan local să ajungă să se vândă...

citește mai departe
Ce faci în weekend? Mergi la Salonul Imobiliar București. Intrarea e gratuită cu Imobiliare.ro și găsești locuințe pentru toate buzunarele

La sfârșitul acestei săptămâni se va organiza, la Palatul Parlamentului, cel mai mare eveniment dedicat sectorului de real estate – Salonul Imobiliar București. Hai și tu! Ai putea să-ți...

citește mai departe
Cum atragi armonia și banii în casă prin arta Feng Shui? Sfaturi practice într-un nou webinar “Întreabă expertul”

Ne petrecem în locuință o mare parte din viață, mai ales după pandemie când mulți dintre noi am ajuns să adoptăm un sistem de muncă remote sau hibrid. Este,...

citește mai departe
Imobiliare.ro te trimite gratuit la Salonul Imobiliar București! Găsește locuința pe care ți-o dorești la cel mai mare eveniment de real estate din România

Poți participa gratuit la cel mai mare eveniment imobiliar din România cu Imobiliare.ro. Tot ce trebuie să faci este să descarci aici biletul tău și să prezinți codul QR...

citește mai departe
Imobiliare.ro Finance: Piața de creditare începe anul în forță. Cele mai multe credite ipotecare sunt luate de bărbați, dobânda fixă e preferată, iar avansul crește

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul...

citește mai departe
Ce proprietăți caută românii în 2024? Tendințe pe piața imobiliară la început de an

Piața imobiliară a suferit șocuri succesive în ultimii ani – declanșarea pandemiei COVID-19, începerea războiului din Ucraina, creșterea puternică a inflației și a dobânzilor. Evenimentele care au influențat comportamentul...

citește mai departe