Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Aprilie 2010

Executare silită. Vânzarea la licitaţie

scris de Anca Roibu & Lars Szepesy - Cabinete de Avocatură in categoria Info juridic
Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

În cazul în care debitorul unei obligaţii de plată nu se achită de această obligaţie, iar garanţia plăţii este constituirea unui drept de ipotecă în favoarea creditorului asupra unui bun imobil al debitorului, atunci creditorul poate apela la executarea silită imobiliară valorificând ipoteca prin intermediul unui executor judecătoresc sau executor bancar, după caz.

Etapa premergătoare vânzării la licitaţie începe cu cererea creditorului urmăritor. Odată cu această cerere, executorul judecătoresc se va deplasa la locul unde este situat imobilul urmărit în vederea identificării acestuia, încheind un proces – verbal de situaţie, cu descrierea amănunţită a imobilului. Ulterior o somaţie va fi comunicată debitorului cu menţiunea că s-a luat măsura înscrierii în cartea funciară. Potrivit art 500 alin. (1) C. proc. Civ., dacă în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei debitorul nu plăteşte datoria, începe procedura de vânzare. Executorul judecătoresc împreună cu părţile – solicitând părerea unui expert – vor stabili preţul de vânzare al imobilului la valoarea de circulaţie. De asemenea executorul va comunica titularilor celorlalte drepturi asupra imobilului – dacă aceştia există – despre existenţa executării şi îi citează la termenele fixate pentru vânzarea imobilului.

În termen de 5 zile de la fixarea preţului, executorul judecătoresc întocmeşte şi afişează procesul – verbal de punere în vânzare a imobilului, termenul neputând fi mai scurt de 30 de zile dar nici mai lung de 60 de zile de la afişare.
Participarea la licitaţie în vederea cumpărării imobilului este condiţionată de depunerea unei cauţiuni la Trezoreria Statului, la C.E.C. sau la orice instituţie bancară, la dispoziţia executorului judecătoresc până la termenul stabilit pentru vânzare, reprezentând 10 % din preţul de începere a licitaţiei pentru termenul respectiv. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare. Numărul minim de participanţi la o licitaţie nu este expres prevăzut de o normă legală, dar în cazul existenţei unui singur participant, acesta va avea posibilitatea să cumpere imobilul doar la preţul de strigare.

Licitația propriu-zisă

Vânzarea se va organiza în loc public, executorul oferind spre vânzare imobilul, prin trei anunţuri succesive, pornind de la preţul oferit, care este mai mare decât cel la care s-a făcut evaluarea imobilului, sau în lipsa unei asemenea oferte, chiar la preţul stabilit.

Dacă după aceste anunţuri nu s-a oferit preţul la care imobilul a fost evaluat, datorită faptul că imobilul este grevat de un drept de uz, uzufruct, abitaţie sau servitute întabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, executorul va reîncepe licitaţia liber de aceste drepturi la preţul menţionat în publicaţia de vânzare. Dacă nu se oferă nici acest preţ, executorul va amâna licitaţia pentru un alt termen, care nu poate fi mai târziu de 60 de zile.

La acest termen, licitaţia va începe de la 75 % din preţul la care imobilul a fost evaluat, iar dacă nu se obţine nici acest preţ, atunci se va vinde la cel mai mare preţ oferit. Executorul va întocmi un proces – verbal despre desfăşurarea şi rezultatul fiecărei licitaţii, menţionând adjudecatarul imobilului. Acesta trebuie să depună preţul la o unitate bancară, în termen de cel mult 30 de zile, în caz contrar imobilul se va scoate din nou la licitaţie în contul adjudecatarului. La cererea adjudecatarului, executorul judecătoresc cu acordul creditorului, poate solicita plata în rate a preţului. Potrivit art. 513 Cod Procedură civilă, acesta va fi obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventualele diferenţe de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, în acest caz va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Dacă la noul termen de licitaţie imobilul nu a fost vândut fostul adjudecatar este obligat să plătească toate cheltuielile ocazionate de urmărirea imobilului.

Adjudecarea

Executorul judecătoresc, pe baza procesului – verbal de licitaţie, întocmeşte actul de adjudecatare, după expirarea termenului de 15 zile de la data când s-a a luat cunoştinţă de actul de executare şi după plata integrală a preţului de către adjudecatar. Prin actul de adjudecare se transmite dreptul supus la licitaţie de la debitor la adjudecatar. Acest act are valoare de titlu de proprietate şi în baza lui se poate cere înscrierea în cartea funciară a noului proprietar. Imobilul intră în proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini sau ipoteci.

Art. 514 Cod procedură civilă, dispune ca la cererea celorlalţi participanţi, executorul judecătoresc va dispune restituirea cauţiunilor depuse de aceştia.
Dacă debitorul refuză să părăsească sau să predea imobilul supus licitaţiei, respectiv nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, acesta va îndepărtat prin executare silită, executorul judecătoresc somând pe debitor să părăsească de îndată imobilul, iar în caz de împotrivire, va elibera imobilul cu ajutorul forţei publice.

Orice persoană interesată poate obţine informaţii complete, sau, după caz, aplicate unui caz, concret despre procedura de executare silită imobiliară de la un avocat, executor judecătoresc sau executor bancar precum şi de la orice persoană specialistă sau cu atribuţii în domeniul executării silite. O bună sursă de informare pot fi şi textele legale incidente în materie, cu precădere dispoziţiile Codului de procedură civilă român în vigoare.

Părerile cititorilor
41 păreri
  • Rostaș Gabriela Monica

    Buna ziua, am si eu un credit la altor bank și am rămas fără loc de munca. Nu am mai platit ratele 7 luni; am primit somatie acasă ca dacă nu plătesc intreaga suma îmi iau casa. Casa nu este pe numele meu. Va rog un raspuns.

  • Victor

    Buna ziua.
    Ma poate ajuta cineva cu un raspouns in umatoarea speta, va rog?
    Vreau sa particip la o licitatie pentru un teren executat silit. Este al 7-lea termen si sunt sanse sa fiu singurul inscris la licitatie, dar nu pot sti sigur.
    Intrebarea mea este: daca ma inscriu la licitatii si sunt singurul si decid sa nu licitez (sperand la un nou termen cu un pret de pornire mai mic) imi recuperez garantia depusa de 10%? Pot participa la un termen ulterior?
    Multumesc.

  • Oprea Florin

    Buna ziua, poate cineva sa-mi spuna dupa ce perioada de timp se ridica restictia impusa de executorul judecatoresc asupra bunurilor din evidentele fiscale la nivelul primariei daca debitul care a facut obiectul executarii silite a fost achitat in intregime? Mentionez ca figurez in evidente cu aceasta restrictie. Este o neglijenta a executorului? Se pot lua masuri impotriva acestuia? Va multumesc anticipat!

  • sarolta

    Am facut un credit bancar de nevoi personale in care nu mi-am putut duce la sfarsit ratele. Ma amenita ca imi va lua casa, se poate? Nu am facut credit cu ipoteca.
    Va rog, ajutati-ma cu un raspun urgent, au venit la mine acasa sa vada casa. Va rog sa ma ajutati!

  • leonniculescu

    legislativul,PARLAMENTUL,nu va lasa sistemul bancar sa ne distruga vietile. SA AVEM INCREDERE.

  • j

    “Prin actul de adjudecare se transmite dreptul supus la licitaţie de la debitor la adjudecatar. Acest act are valoare de titlu de proprietate şi în baza lui se poate cere înscrierea în cartea funciară a noului proprietar. Imobilul intră în proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini sau ipoteci.” – daca fostul proprietar / imobilul are restante ( electrica, costuri comune, etc), imobilul va fi liber si de aceste sarcini sau adjudecatarul trebuie sa le plateasca inainte?

  • gavrila ion

    am facut un credit bancar de nevoi personale in care nu mi-am putut duce la sfarsit ratele ma amenita ca imi va lua casa se poate?aa scz am uzulfrut si nu am facut credit cu ipoteca
    va rog ajutati-ma cu un raspun urgent a venit acasa sa vada casa ajutor!!!

  • natanail daniel

    Buna, nu am putut sa fiu insensibil problemelor afisate aici…si se pare ca sunt multe.Din experienta mea profesionala si personala,banca nu te poate executa daca nu ai o garantie imobiliara si anume garantie(adica sa fie indicata si notificata in cartea funciara a imobilului o astfel de ipoteca).Garantii mobiliare sunt bunuriile movibile adica: mobila,autoturisme,electrocasnice …etc si numai daca acestea sunt pe numele tau. Daca ai un act de vanzare cumparare cu o ruda de a ta in care cedezi bunuriile pentru o suma de bani nici acestea nu ti le pot lua. Clar ca banca va incerca sa te ameninte si sa foloseasca violenta psihologica,dar daca nu ai nimic nu poate sa iti faca nimic desi in romania se pare ca ilegalitatea este de fapt un sport national in care fiecare face ce vrea si risti sa pierzi totul chiar si cu dreptatea in mana. In continuare nu ceda,fi destept si cauta variante cat mai repede ….Sucesss

  • ani

    asa este Mari…..sunt in aceeasi situatie…culmea!…tot OTP

  • cosmin asiy

    imi spune si mie cineva creditul daca e facut pe nevoi personale si nu am garantat cu nimic poate sa-mi ia casa sunt deja in executare silita

  • rauti

    Buna ziua,

    Am facut un imprumut la banca cu garantie mobiliara si in acest moment nu mai pot plati, banca poate sa-mi scoata la vanzare casa daca eu nu am ipoteca pe ea.
    ce inseamna cu adevarat garantie mobiliara (din cate stiu asupra bunurilor proprietate personala- bunuri din locuinta si autoturisme), se poate transforma aceasta garantie mobiliara in una imobiliara.
    multumesc

  • ionica ionel

    Sint victima unuicomplot inpotriva mea. Am inprumutat 50 000 cu camata in 2009. In act am trecut suma de 100000 E .Am mers la notar si am incheiat doua contracte de inprumut garantate cu ipoteca un teren in suprafata de 2000 m care la acea data a fost acceptat de creditoare in ambele inprumuturi .valoarea lui atunci era de 150000 E .dublu sumei inprumutate. in 2009 iam returnat numitei suma de 50000E pretindindu-mi inca 10000 sa incheiem dilul dar intr-o luna. iam achitat suma in doua transe dar in 6 luni. dupa 2 ani i-mi pune in executare contractul pe 100000 E .i-mi pune casa in vinzare de 260 m construiti , mi-o subevalueaza la pretul de 180000 lei si atentie o vinde la prietenul(concubinul) creditoarei(23ani) cu suma de 43000 lei. casa construita in 2007-2008. Efectueaza in lipsa mea imobilul din exterior 2 experti la care diferenta de pret este de 100000 ron. iar terenul ipotecat il vinde cu 35000 lei iar valoarea lui fiid de 50000E pe piata eu avind si un potential cump.la acesta. astia sint executorii judecatoresti. Eu am cheltuit cu casa 150000E iar ei le vind cu 10000. Cind va veni sa ma execute , il voi executa eu si ma duc linistit la puscarie. o sa va scriu de acolo. Am reclamat la parchet dar nimic ,oamenii tergiverseaza de la o luna la alta. Asta e tara in care traim. Am reusit in scurt timp sa aflu ce face concubinul dar nimeni nu ia nici o masura .trafic de droguri din Anglia, ia scos casa prietenei la vinzare dar vazind ca nu-si ia suma dorita pe ia ia dat foc si va incasa asigurarea. are foarte multe masini facute praf in 5 ani si incaseaza asigurarile .politia romina stie dar nu ia nici o masura .in ce tara traim? Sa ne facem singuri dreptate .

  • mari

    cata dreptate aveti si eu am avut incredere in otp si acum dupa ce am platit patru ani ma vad nevoita sa renunt singura la casa Am avut probleme cu bani ca toti bugetarii si ne-a pacalit sa facem suspendare pe sase luni suma neplatita se adauga la perioada ramasa, acum dupa un an sunt in executare silita.Imi pot lua casa ,imi pot opri din salariu dar tot imi mai raman bani sa-mi cresc copii,mai bine asa decat sa le dau lor. Viata nu mi-o pot lua ,nu renunt asa usor

  • mari

    asa am hotarat si eu in legatura cu banca otp daca trebuie sa pierd sa piarda si ei.Am fost dusi cu vorba cand am anuntat ca nu mai putem plati.Peste tot anunta : veniti daca intimpinati probleme cu plata vom gasi solutia(pentru ei, ne-ar lua si viata daca ar putea) si acum suntem in executare silita .Nu au facut nimic concret sa ne ajute.Pierd casa dar viata nu mi-o pot lua

  • bunicu dan

    Atentie, s-a trecut la furtul locuintelor proprietate personala, motivat de necesitatea achitarii debitelor noastre catre asociatiile de locatari sau catre banci
    Credeti ca de noi a depins “reusita ” in 1989?
    Ei s-au convins ca nu vom mai iesi in strada nici de foame si spera sa murim cu demnitate acasa ,in fotoliul de unde putem injura atat puterea cat si opozitia ( care sunt de fapt aceeasi de cca 22 de ani), sau in liniste pe strada din mers , din lipsa tratamentului, a hranei si mai mult a lehamitei
    Nu putem sa ripostam decat cu o apreciere globala
    SA LE FIE RUSINE !
    Domnule C-tin, daca nu mai imprumutam nimic de la banci, acestea vor prospra , pentru ca se va imprumuta statul sa plateasca pensionarii, functionarii si obligatiile din timpul alegerilor. Decat de la multi cate putin, este mai productiv sa iei de la stat cat ai lua de la toti
    Nu suntem departe de tot ce poate fi mai rau
    Rog executorii judecatoresti, sa nu-si faca cu zel datoria

    Cu adanca amaraciune
    Bunicu Dan

  • c-tin

    da

  • c-tin

    intr-o tara de nesimtiti cu (bancile)trebuie procedat la fel ,nu mai platiti la banci ratele sa falimenteze odata acesti camatari si angajatii bancilor sa munceasca curat nu sa gandeasca cum sa pacaleasca oameni……sa se duca la munca nu la pacalit

  • mary

    si eu sunt in aceeasi situatie ce se intampla dupa ,va rog contactati-ma pe adresa [email protected] sau 0722835641 pt a vorbi mai inamanuntit ce este de facut va multumesc

  • Vlad Tulceac

    Explicati-ne va rog ce pateste/plateste un DEBITOR neputincios, dupa ce apartamentul i-a fost licitat silit (si adjudecat), CU MAI PUTIN decat imprumutase el din banca? (Adica banca nu si-a recuperat in intregime debitul)
    De exemplu: Am un ipotecar de 50000Eur (imobil) si din cauza n-am mai putut/vrut, banca la vandut/licitat cu DOAR 20000Eur. A cui este pierderea de 30000Eur?
    Nu cumva banca mi-o va pasa TOT MIE si ma va obliga* s-o achit?
    (desi INITIAL banca, prin inspectorul ei imobiliar, evaluase imobilul in cauza la peste 120% din cat doream eu sa imprumut).

    Daca acel “obliga*” exista, va rog sa ne dati amanunte.

    Este vorba de asumarea riscului de afacere.
    Unde scrie ca riscul este al meu si nu al bancii?

  • executor bancar

    nu exista nicio astfel de cutuma. banca, ca si orice alt creditor de altfel, poate proceda la executarea silita in toate modalitatile prevazute de lege, poprire, mobiliara, imobiliara, deci inclusiv prin urmarirea apartamentului proprietatea debitorului. cu atat mai mult cu cat de cele mai multe ori retinerile salariale sunt mai mici chiar si decat rata care se platea lunar..

  • Dumitru Nicoleta

    Am fost declarat adjudectar al unui imobil scos la licitatie de catre o banca. Am platit pretul integral au trecut cele 15 zile de la comunicarea procesului verbal de licitatie si nu imi este eliberat actul de adjudecare deoarece s-a facut o contestatie de catre debitor ce are termen 15 iunie 2011. banca nu era obligata sa imi emita actul de adjudecare pentru ca am castigat un drept prin licitatie iar actul nu face decat sa il consfinteasca. contestatia facuta va afecta sau nu actul in functie de solutia data la aceasta contestatie ducadn fie la ramane in vigoare a actului de adjudecare emis fie fiind anulat cu repuenerea partilor in situatia anterioara.
    va rog sa ma imi dati un sfat ce sa fac sa obtin actul de adjudecare. va multumesc.

  • georgeta grosu

    AM CUMPARAT UN APARTAMENT LA LICITATIE AM FOST LA AL DOILEA TERMEN SI AM FOST SINGURUL PARTICIPANT SI A FOST ADJUDECAT CONFORM LEGI AM PLATIT INTREAGA SUMA LA CARE A FOST ADJUDECAT ZIUA URMATOARE AM ASTEPTAT 15 ZILE DUPA CARE AM PRIMIT ACTUL DE ADJUDECARE SAU TITLUL DE PROPIETATE AM INSCRIS APART IN CARTEA FUNCIARA , LA PRIMARIE .Ulterior la aproximativ 25 de zile am fost informata ca executorului i-a fost facuta plangere penala de catre creditor deoarece acesta nu-si putea recupera bani din licitatie deoarece el era persoana fizica si odata cu el i-si cerea drepturile si banca la care debitoarea avea un imprumut neachitat .Va rog daca poate cineva sa-mi spuna daca e posibil sa pierd bunul obtinut prin licitatie. VA MULTUMESC

  • varadi csilla

    Buna ziua.am o problema foarte mare.adica am un credit ipotecar pe 2 apartamente in valoare de 38mii euro banca a vandut drepturile la o firma de recuperatori dar m-a sunat nu de mult ca sa platesc rate de 800euro timp de 4ani si atunci scap.am raspuns ca nu pot face fata unei asemenea rate,mi-sa zis sa-mai gandesc pana luni si so dau un raspuns.ce mai pot sa fac?nu pot sa platesc numai 200de euro rata

  • dana

    Buna ziua. Poate sa-mi spuna cineva daca, in cazul executarii silite a unui apartament, banca are deasemenea drepturi asupra bunurilor din acesta (mobilier, electrocasnice, lucruri personale)? Multumesc.

  • Giorgian

    In urma unui imprumut de la o persoana fizica,s-a ajuns la executarea silita si respectiv vanzarea locuintei mele ,cu care, anterior imprumutului, am garantat un credit bancar prin ipoteca.Nelamurirea mea se refera la art.154 alin 3 Cod procedura fiscala care spune ca spatiul minim de locuit nu poate fi executat silit(urmand bineinteles evacuarea),precum si faptul ca banca nu a fost notificata la termenul licitatiei.

  • AV. GRIMBERG

    puteti verifica fie la avizierul instantele arondate sectoarelor interesate( sector 1 2 3 4 5 6 ) fie la executor , si desigur puteti incerca on line, cred ca am vazut un astfel de site .

  • AV. GRIMBERG

    Cred ca dvs. intindeti o capcana juridica:)), ca sa inteleg ca dvs intrebati daca ipoteca e valabila sau se poate executa???? In primul rand ca sa verificam daca este prescris ori ba, trebuie vazut perioada contractului ( inclusiv modificari prin acte aditionale) iar mai apoi de verificat daca acea ipoteca exista, ptr ca ipoteca se ridica in situatii speciale , ridicarea ori stergerea ipotecii nu se realizeaza de la sine … Bafta

  • AV. GRIMBERG

    Daca proprietarul pierde apartamentul in favoarea bancii, iar contractul semnat cu dvs este anterior instituirii garantiei in favoarea bancii, exista riscul ca banca sa ceara in instanta evacuarea .Desigur ramane discutabila evacuarea in raport de disp contractului de locatiune in speta trebuie vazut ce anume s-a prevazut in situatia in care proprietarul pierde bunul dat in locatiune ori in situatia in care il vinde ( se sch proprietarul) pe perioada locatiunii.

  • AV. GRIMBERG

    Banca poate executa toate bunurile pana la concurenta sumei datorate, ceea ce banca nu face , este sa nu tina coint de o regula de bun simt in ceea ce priveste executarea persoanelor fizice. O cutuma veche spune ca persoanele fizice in primul rand se executa dupa venituri si mai apoi prin executare imobiliara, dar repet era doar o cutuma.

  • AV. GRIMBERG

    Din pacate ipoteca instituita este in garantarea liniei de credit, daca beneficiarul liniei de credit nu poate pune la dispozitia bancii o garantie egala cu cea veche, prevad o situatie neagra ptr dvs.

  • AV. GRIMBERG

    Eu as recomanda tuturor celor ce vor sa-si recupereze datoriile pe calea executarii silite , sa depuna diligente in asigurarea bunurilor ce urmeaza a se executa silit.

  • Marius

    Nu. Bancii ii trebuie o hotarare judecatoreasac definitiva, prin care ea cere in mod expres acest lucru. Altfel nu poate face acest lucru. Pentru linistea ta trece casa pe numele unei persoane de incredere.

  • cristian

    da !! santeti in pericol dar in baza contractului de inchiriere daca este facut cum trebuie si vizat de administratia financiara proprietarul trebuie sa va asigure o locuinta sau un spatiu adecvat de locuit daca este stipulat in contract!!! oricum indiferent de ce se va intimpla sa stiti ca proprietarul trebuie sa va aduca la cunostiinta aceasta problema cu 30 de zile inainte in caz contrar puteti sa l dati in judecata! bafta!!!

  • Anonim12

    1.Am girat cu apartamentul , o linie de credit a unei firme . Proprietarul firmei numai poate plati ratele .Ce mi se poate intampla mie ?Creditul este ipotecar de rang 1.Cine este executat silit mai intai ? Eu sau firma ? Eu nu sunt singurul girant , mai fiind si alte persoane.
    2.Daca eu la prelungirea contractului , eu nu mai vreau sa`mi girez apartamentul , iar firma nu are cu cine sa inlocuiasca , ce se intampla ?

  • www.imobiliare.ro

    În toate oraşele din ţară. Urmăriţi aici noile apariţii.

  • Oana

    Buna ziua,
    Doresc sa va intreb daca banca are dreptul sa execute un apartament daca s-a luat un credit de nevoi personale fara a se cere nicio garantie in afara de adeverinta de salariu?

    Va multumesc anticipat!

  • adam

    unde se fac anunturile pentru vanzarile la licitatie in cazul executarilor silite? mersi

  • Lars Szepesy

    Daca aveti contract de inchiriere valabil incheiat, eventual si cu acordul bancii in favoarea careia s-a constituit ipoteca, atunci nimeni nu poate sa va evacueze pe durata contractului.
    Chiar eventuali proprietari ulteriori (daca imobilul s-ar vinde la licitatie) sunt obligati sa respecte contractul de inchiriere.

  • Albu Maria

    Sunt chiriasa intr-un apartament care este garantie ptr o ipoteca. Proprietarul este la zi cu ratele dar nu va mai putea plati creditul la banca datorita crizei din Romania. Contractul meu expira in ianuarie 2011. Sunt in pericol sa fiu data afara pina la sfirsitul contractului?
    Va multumesc

  • Lars Szepesy

    In mod normal pentru drepturi constituite cu atat de mult timp in urma intervine prescriptia dreptului la actiune, adica imposibilitatea titularului dreptului de a mai obliga pe debitor la prestatia asumata datorita intervalului prea lung de timp scurs intre constituirea dreptului si valorificarea sa.
    Totusi, pentru ca intr-adevarsuprafata este mare si probabil si pretul terenului este important, cred ca merita sa prezentati situatia unui avocat, cu toate actele de care dispuneti.
    Este posibil ca un avocat specializat in asemenea litigii sa gaseasca un motiv de suspendare sau intrerupere a cursului prescriptiei avand drept consecinta “reactivarea” ipotecii asa cum ati denumit-o mai sus.
    Totusi ar fi bine sa nu va faceti prea multe sperante, pentru ca sansele sunt relativ reduse, in principiu.

  • Bascoveanu Stelian

    Va cer scuze ca nu am un comentariu pe marginea articolului.
    Va rog sa-mi raspundeti la o problema ceva mai complicata, si anume – In anul 1931 proprietarul unui munte de cca 4.000 ha a ipotecat intreaga suprafata in favoarea autorului meu, contra unei anumite sume de bani (imprumut). Desi IPOTECA prevedea returnarea sumei pina la sfarsitul anului, nici in anul 1934 persoana respectiva nu achitase decat o infima parte din dobanda. In acel an 1934, a fost data o lege de “inghetare” a datoriilor pentru o perioada de 10 ani. Probabil acesta (inclusiv izbucnirea razboiului) a fost motivul pentru care autorul meu nu a executat silit pe debitor.
    INTREBAREA este daca dupa atatia ani pot sa reactivez IPOTECA cu consecintele ei (pentru un munte cu asa suprafata – merita orice efort).
    Va multumesc anticipat.
    Stelian.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe