Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Ianuarie 2010

Imobiliare Bucuresti: taxele notariale pentru tranzactii au scazut cu 30-40%

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 12 Ianuarie 2010

Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mici cu 30- 40%, ajustarea fiind urmarea scaderii pietei imobiliare in 2009. 

Astfel, in zona 0 din Capitala preturile stabilite de notari pentru acest an pentru un apartament cu doua camere pornesc de la 40.833 de euro pe Calea 13 Septembrie sau Calea Mosilor si ajung la 116.667 euro pe Bulevardul Unirii, potrivit Mediafax.

Fata de grila din 2009, nivelurile sunt cu 30% mai reduse, potrivit ghidului valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2010.

In aceasta zona sunt incadrate bulevardele Unirii, Corneliu Coposu, Mircea Voda, o parte din Splaiul Independentei, Piata Alba Iulia, unele blocuri din Piata Victoriei, Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Matei Millo, Ion Campineanu.

Pentru apartamentele cu doua camere de pe Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Piata Amzei, Bulevardul Magheru preturile de baza stabilite de notari sunt cu 40% mai reduse fata de 2009, respectiv 61.250 euro fata de 87.500 in 2009.

In zona 1 preturile au fost stabilite la 84.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere confort 1 de pe Bulevardul Ferdinand – intre Piata Pache Protopopescu pana la soseaua Mihai Bravu -Calea Calarasilor, Matei Basarab.

Comparativ cu 2009 nivelul din acest an este mai mic cu 23%.

Zona 1 include printre altele pe bulevardele Burebista, Decebal, Marasesti, Barbu Vacarescu, Ferdinand, Ion Mihalache sau Calea Calarasilor.

De asemenea, in Bulevardul Tineretului, inclus tot in zona 1, un apartament de acelasi tip are un pret minim de 70.000 de euro, fata de 90.909 euro in 2009, iar pe Calea Vacaresti de 63.000 euro comparativ cu 81.818 euro.

Cele mai reduse preturi raman in zona 2 din Capitala, unde se afla cartierele Aviatiei, Baneasa, Titan, Crangasi, Drumul Taberei, Rahova sau Colentina.

Aici cele mai ridicate grile au fost stabilite pentru zona Baneasa (Aerogarii, B-dul Ficusului, Neagoe Voda, Belizarre, Elena Vacarescu) la 77.000 euro, in conditiile in care in 2009 nivelul minim luat de notari in calcul era de 104.762 euro, ceea ce reprezinta o scadere de 26%.

In cartierul Drumul Taberei preturile sunt cuprinse intre 56.000 de euro si 66.500 de euro, iar fata de anul trecut scaderea este in medie de 26%.

In Berceni pretul de baza este de 52.000-56.000 euro, comparativ cu 71.000-76.000 de euro in 2009, iar in cartierul Militari de la maximul de 88.000 euro stabilit in grila din 2009 notarii au scazut pretul la 65.000 de euro.

In cartierul Rahova cel mai mic pret a fost stabilit la 52.500 euro comparativ cu 71.429 in 2009.

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Ghidul urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul birourilor notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul.

Astfel, daca proprietatile – constructii si terenuri – sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei.

Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.

In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual.

In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre Camerele notarilor publici, impozitul se calculeaza la cea de-a doua valoare. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe