Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Octombrie 2008

Importanţa verificării rezistenţei la seism a imobilelor

scris de Marian Ivan in categoria Cumpărători
Ultima actualizare: 25 August 2010

Lucrând mulţi ani ca evaluator am avut ocazia să constat cât de variate sunt gusturile românilor şi nu numai vis-a-vis de locuinţa de zi cu zi. Preferinţele acoperă toată oferta imobiliară: de la locuinţe noi şi relativ noi, care nu prezintă risc la seism, până la locuinţe vechi şi foarte vechi, din care unele chiar sunt periculoase din punt de vedere al stabilităţii. Plecând de la premiza lipsei de informare, am simţit nevoia să atrag atenţia potenţialilor cumpărători către această ultima categorie de bunuri imobile.

Este bine de ştiut că jumătatea de est a României (pe axă SV-NE) dar şi zonele Timişoara, Arad, Satu Mare din jumătatea de vest prezintă risc seismic. În ultimii 200 ani au fost 8 seisme majore pe teritoriul României.

Locuinţele afectate de cutremure au fost sau nu au fost expertizate, au fost sau nu au fost consolidate. Fie din iniţiativa autorităţilor, fie la cererea proprietarilor, majoritatea imobilelor bănuite de a prezenta risc seismic au fost expertizate. Pe baza acestor expertize s-a întocmit lista clădirilor cu risc seismic. Trebuie ştiut că nu numai clădirile cu “bulină” prezintă risc seismic. Clase de risc seismic sunt de fapt patru. Pentru certitudine, trebuie verificate şi liste mai vechi pentru a avea o vedere de ansamblu asupra tuturor clădirilor care au fost listate. Aceste liste pot fi găsite la casele de asigurări sau la autorităţile publice locale care au în administrare fondul imobiliar al fiecărei localităţi.

Dacă locuinţa, pe care doriţi să o achiziţionaţi nu a fost expertizată, deci nu se găseşte pe nicio listă, dar vă trezeşte bănuiala că ar fi instabilă, atunci soluţia este să contactaţi un expert tehnic atestat MTCT (MLPAT) care, contra cost va expertiza imobilul şi va întocmi un raport de expertiză suficient de clar pentru ca dumneavoastră să luaţi o decizie corectă. Costurile sunt infinit mai mici decât paguba pe care aţi avea-o dacă aţi cumpăra un bun imobil instabil.

Lista experţilor atestaţi până la data de 30 iunie 2008 o găsiţi la adresa aici, iar expertiza tehnică este reglementată de normativul P100-92 modificat în 1996.
Pentru Bucureşti, primăria de municipiu a simplificat procedura, toate instrucţiunile şi formularele necesare solicitării expertizei seismice găsindu-se pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Alte site-uri care sunt dedicate problemei seismice din România sunt mie.ro şi inforisx.incerc2004.ro.
Cei ce vor apela la credit bancar pentru achiziţia unui imobil suspectat de instabilitate la seism vor constata că instituţia bancară va solicita expertiză tehnică. Dacă imobilul este pe una din listele clădirilor cu risc seismic, imobilul nu se va putea constitui în garanţie la un eventual credit. Nici asiguratorii nu încheie poliţe pentru asemenea bunuri imobile.
Scurt şi concis, am încercat să vă fac să înţelegeţi cât de impotantă este verificarea stabilităţii la seism a clădirilor. De asemenea, am încercat să vă determin să vă informaţi cât mai complet asupra acestui aspect înainte de a face o investiţie imobiliară într-o zonă cu risc seismic.

Marian Ivan, DIMM HOUSE SRL

Părerile cititorilor
6 păreri
  • Bogdan

    Cine doreste sa cumpere in aceste zone, intelege si accepta riscul. Am vazut ca si aceste imobile se vand, cu riscul ca proprietarul sa-si piarda locuinta, deci banii la un eveniment nefericit iar locatarul isi risca viata sau integritatea corporala.
    Totusi, ma intreb, de ce autoritatile pun buline pe aceste cladiri, si nu evacueaza aceste cladiri pentru reconsolidare. Voi ce credeti ?

  • ghiula anton

    unde mergem sa vedem daca imobilul care l_am cumparat nu este subred

  • negrea

    va rog din suflet ce imi puteti spune de blocul de pe strada panai cerna nr2 , bl m 53 ??? multumiri

  • irina

    Unde se gaseste lista MLPAT de incadrare in rism seismic a imobilelor?

  • Nica Leon

    Autorul articolului are dreptate dooar in principiu.
    In realitate si aici, ca si in alte state, vezi Turcia, antreprenori cu muncitori iresponsabili sau numai necalificati si ignoranti, au construit structuri de rezistenta si plansee fara sa cunoasca si sa respecte normativele tehnice.
    Au rezultat astfel case si blocuri noi, care la primul cutremur au toate premizele sa cada.
    Pe astea cine le va mai expertiza?!
    Cutremurele, desigur.

  • imobiliare ploiesti

    Inainte de a lua hotararea de achizitie a unui imobil trebuie sa cunoasteti toate detaliile referitoare la acesta, mai ales ca astfel de informatii sunt publice.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe