Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Decembrie 2023

Impozitul pe chirie – ce presupune declararea veniturilor din chirii

scris de Imobiliare.ro in categoria Ghiduri, Info juridic
Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2024

Pe lângă câștigurile financiare, închirierea unei proprietăți implică și achitarea unor taxe la stat. Impozitul pe chirie se achită obligatoriu, indiferent de suma încasată.

Conform legii, veniturile impozabile din cedarea folosinței bunurilor sunt cele provenite din închirierea/subînchirierea bunurilor imobile și mobile pe termen lung, închirierea camerelor din locuințe în scop turistic, precum și din arendarea terenurilor agricole.

Iată ce trebuie să știi despre veniturile obținute din chirii – cum se calculează impozitul pe chirie în 2023 și alte taxe, dar și ce presupune declararea veniturilor.

Calcularea impozitului pe chirie în 2023

Persoanele fizice trebuie să plătească la ANAF 10% impozit pe chirie. Este important de știut, însă, că în 2023 s-a eliminat cota forfetară de 40%, potrivit Ordonanței Guvernului nr.16 din 2022. Astfel, cota de impozit se aplică asupra venitului brut, fără a scădea procentul de 40% pentru cheltuieli forfetare.  

Prin urmare, dacă ai închiriat un apartament sau o casă cu 2.000 de lei pe lună, ai de plătit 200 de lei pe lună impozit sau 2.400 de lei pe an. În cazul în care chiria este în valută, venitul anual aferent se calculează conform cursului de schimb mediu anual al pieții valutare (din anul în care s-a realizat venitul), comunicat de Banca Națională a României.

Cota de 10% nu este valabilă, în schimb, pentru persoanele juridice care închiriază imobile. Acestea datorează un impozit pe profit de 16% din venitul net, obținut prin scăderea cheltuielilor din totalul încasărilor. 

În cazul acestora, calculul se face în sistem real, prin scăderea cheltuielilor deductibile (costuri de întreținere și reparații) înregistrate în contabilitate pe bază de documente justificative (chitanțe, bonuri). După deducerea cheltuielilor, cota de impozit se aplică asupra venitului net obținut. Acest regim de impozitare poate fi adoptat și de către persoanele fizice care au mai mult de 5 contracte de închiriere. Pentru calcularea taxelor în sistem real se impune conducerea evidenței contabile și completarea Registrului de evidență fiscală.

Plata contribuțiilor sociale (CAS și CASS)

În 2023, plafonul pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate CASS (10%) a scăzut de la 12 salarii minime brute (36.000 de lei) la 6 salarii minime brute (18.000 de lei). Astfel, dacă depășești plafonul de 18.000 de lei, va trebui să plătești încă 10% pentru CASS, pe lângă impozitul de 10%. 

Spre exemplu, dacă valoarea chiriei este de 2000 de lei, înseamnă că ai obținut 24.000 de lei pe an. Pentru că suma depășește plafonul de 6 salarii minime brute, se impune plata CASS.

În schimb, nu se datorează Contribuția de Asigurări Sociale (CAS sau pensia), în valoare de 25% din venitul brut, pentru veniturile obținute din chirii. 

Dacă pe lângă chirie, ai venituri și din alte surse, exceptându-le pe cele din salarii sau pensii, atunci acestea se însumează. Cu alte cuvinte, atât în ceea ce privește impozitul, cât și contribuțiile sociale, se ia în considerare o singură bază de calcul: suma veniturilor. 

Declararea veniturilor din chirii la ANAF

Potrivit Legii, ești obligat să declari contractul de închiriere la ANAF în termen de 30 de zile de la semnarea acestuia. 

Plata impozitului și a celorlalte taxe pentru veniturile obținute din chirii în anul 2023 se poate face până la data de 25 mai 2024, odată cu depunerea declarației unice, astfel: 

  • La registratura organului fiscal, în format hârtie;
  • Prin poștă, în format hârtie, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
  • Electronic, prin Spațiul Privat Virtual.

Impozitarea veniturilor din chirii în 2024

În 2024, impozitarea veniturilor obținute din chirii se va face diferit. Se reintroduce cota forfetară de cheltuieli, în cuantum de 20% din venitul brut. Practic, proprietarii vor achita 10% impozit aplicat la 80% din veniturile obținute. 

În situația în care chiriașul este o persoană juridică sau o altă entitate care are obligația de a conduce evidență contabilă (PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, etc), acesta are și obligația de a reține și vira la bugetul de stat impozitul de 10% din venitul net la fiecare plată a chiriei.

Se elimină, totodată, obligația celor care la sfârșitul unui an fiscal au în derulare mai mult de 5 contracte de închiriere ca începând cu anul fiscal următor să treacă la impozitarea în sistem real, ca venituri din activități independente.

Găsiți aici mai multe detalii despre impozitarea veniturilor din chirii în 2024 și exemple detaliate de calcul.

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
HARTĂ – Câți bani se duc din salariu pe chirie în marile orașe? Brașovenii rămân fără jumătate din câștiguri, timișorenii sunt privilegiați 

Interesul arătat de români pentru locuințele scoase la închiriere se menține puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, prețurile s-au majorat ușor într-unele dintre marile orașe din...

citește mai departe
Apartament vechi sau nou? Ce tip de locuință atrage cei mai mulți cumpărători în Timișoara

Interesul pentru locuințele de pe piața veche disponibile la vânzare în Timișoara a fost tot mai mare în ultima parte a anului trecut comparativ cu sfârșitul lui 2022. Avansul...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Apartamente ieftine vs scumpe în Brașov. Prețuri pe zone și principalele tendințe în imobiliare pe plan local

Orașul Brașov a depășit Capitala în materie de prețuri și se poziționează pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe din țară pentru cumpărătorii de apartamente, potrivit celui...

citește mai departe
Piața chiriilor fierbe – 19.000 de potențiali chiriași și-au căutat deja un apartament în 2024. Harta celor mai ieftine și celor mai scumpe orașe din țară

Noul an a început deja cu o serie de măsuri care îi vizează direct pe toți cei care își scot locuințele la închiriere. Interesul rămâne însă crescut pe acest...

citește mai departe