Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Mai 2020

Închirierile de apartamente în T1 2020: topul reședințelor de județ în funcție de prețurile solicitate pentru două camere. Plus: cererea și oferta

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 19 Mai 2020

După mai multe luni în care s-au situat la egalitate în materie de chirii, capitala Transilvaniei a reușit să surclaseze, din nou, Bucureștiul.

La fel ca în cele trei luni anterioare, piața închirierilor de apartamente a fost, cel puțin din punctul de vedere al evoluției prețurilor, una destul de dinamică în primul trimestru din 2020. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, chiriile apartamentelor au înregistrat atât variații în plus, cât și în minus, în mai multe centre regionale. În București, spre exemplu, suma medie solicitată pentru o unitate locativă cu două camere se situează acum la 400 de euro pe lună, în scădere de la 420 de euro pe lună în T4 2019. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 410 euro pe lună (în scădere tot de la 420 de euro pe lună). Astfel, după mai multe luni în care s-au situat la egalitate, capitala Transilvaniei reușește, din nou, să surclaseze Bucureștiul în materie de chirii.

Citește și:
Studiu Imobiliare.ro: 80% dintre cumpărători și chiriași continuă să caute proprietăți. „Nevoia de locuire nu poate dispărea pur și simplu”
Piața închirierilor, rezilientă în fața pandemiei

Ploieștiul intră în topul orașelor cu cele mai mari chirii

Pe următoarea poziție în clasamentul celor mai mari chirii solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere se situează orașul Timișoara, cu o medie de 350 de euro pe lună, la fel ca la sfârșitul lui 2019. După o creștere semnificativă, de la 300 la 330 de euro pe lună, Ploieștiul se situează acum la egalitate cu Brașovul – în condițiile în care acesta din urmă a înregistrat, dimpotrivă, o scădere, de la 350 la 330 de euro pe lună. Și Iașiul a resimțit, în perioada analizată, o diminuare a pretențiilor proprietarilor, de la 330 la 320 de euro pe lună (de menționat ar fi și că, în urmă cu șase luni, media de preț se situa la o medie de 350 de euro pe lună).

Clasamentul orașelor cu cele mai mari chirii solicitate pentru apartamentele cu două camere este completat de patru reședințe de județ, toate cu o medie de 300 de euro pe lună, anume Sibiu, Brăila, Târgu Mureș și Constanța. De menționat ar fi, însă, că toate aceste orașe au ajuns la acest nivel în urma unor evoluții diferite: în Sibiu a avut loc, trimestrul trecut, un avans (de la o medie de 280 de euro pe lună), în Brăila la fel (dar de la 250 de euro pe lună), în Târgu Mureș a avut loc o scădere (de la 320 de euro pe lună), în vreme ce, în Constanța, prețurile au stagnat.

Creșteri ale sumelor medii lunare solicitate pentru două camere au fost consemnate și în orașele cu cele mai ieftine apartamente de închiriat. Important de menționat este că, în momentul de față, chiriile apartamentelor cu două camere pornesc de la 200 de euro pe lună în toate reședințele de județ ale țării – asta după ce, în Reșița, pretențiile proprietarilor s-au majorat de la 180 la 200 de euro pe lună. Acesta din urmă este prețul mediu solicitat și în alte orașe, anume Deva, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare și Piatra Neamț. Un nivel de preț apropiat, anume 210 euro pe lună, este valabil în Giurgiu și Baia Mare.

Prețul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere, confort I, construit între 1980 și 2000
Sursa: Analize Imobiliare și Imobiliare.ro

Capitala concentrează peste 50% din cererea pentru marile centre regionale

Comparativ cu ultimul trimestru din 2019, cererea pentru apartamente și case de închiriat din marile orașe a consemnat, în primul pătrar al anului 2020, un avans de 3,9%, per ansamblu. Astfel, în ultimele trei luni, aproximativ 64.800 de potențiali chiriași au încercat să închirieze o locuință prin intermediul Imobiliare.ro, față de 62.300 în cele trei luni anterioare. Bucureștiul a atras, în mod firesc, peste 50% din noile căutări, anume 38.900. Pe poziția a doua în clasament se situează, la fel ca trimestrul trecut, Timișoara (cu 6.800 de căutări), aceasta fiind urmată de Constanța (5.900 de căutări), apoi de Cluj-Napoca (cu 5.000 de căutări), de Brașov (4.100) și de Iași (tot 4.100 de căutări).

În ciuda creșterii consemnate față de T4 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul cererii de închirieri din aceste șase mari orașe a fost, per ansamblu, cu 23% mai scăzut, o tendință descendentă fiind consemnată în toate marile orașe supuse analizei. Astfel, cele mai mari scăderi la acest capitol au avut loc în București (-26%) și Brașov (-26%), pe următoarele locuri situându-se Cluj-Napoca (-25%), Constanța (-22%), Timișoara (-9%) și Iași (-6%).

Comparativ cu perioada similară a anului 2016, însă, interesul pentru închirieri a fost, trimestrul trecut, cu 34% mai ridicat în marile centre regionale analizate, creșteri find observate în fiecare dintre aceste cazuri. Cel mai semnificativ avans, de 136%, a avut loc în Iași, capitala Moldovei fiind urmată de Cluj-Napoca, cu un plus de 75% în ultimii cinci ani. Pe următoarele locuri se situează Constanța, la egalitate cu Timișoara, unde numărul căutărilor pe acest segment de piață s-a majorat cu 52%, apoi Brașov (+36%) și, în cele din urmă, București (+20%).

Citește și:
Piața rezidențială în primul trimestru din 2020: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile
2019, cel mai bun an pentru construcțiile de locuințe de la Revoluție încoace

Peste 18.000 de anunțuri în marile centre regionale

În cel dintâi trimestru din 2020, numărul ofertelor de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) a fost de 18.410 – ceea ce marchează o creștere de aproximativ 8% față de trimestrul anterior, când pe piață existau 17.030 de asemenea anunțuri. Această evoluție este una cât se poate de firească, având în vedere că începutul anului aduce o tendință revigorare a activității de tranzacționare pe piața imobiliară, indiferent de segment.

La început de 2020, orașul cu cele mai multe locuințe de închiriat rămâne, bineînțeles, Bucureștiul, acesta situându-se la o distanță semnificativă de celelalte centre regionale: în capitala țării, potențialii chiriași au avut de ales, trimestrul trecut, dintre 9.040 de anunțuri de profil. În toate celelalte mari orașe ale țării, volumul ofertelor de închirieri se situează, în continuare, la mai puțin de 3.000 (și, în unele cazuri, chiar la mai puțin de 2.000). Mai exact, numărul ofertelor ajunge la 2.840 în Cluj-Napoca, la 2.730 în Timișoara, la 1.400 în Brașov, la 1.350 în Iași și, respectiv, la 1.040 în Constanța.

Oferta, avans anual de 8%

Față de perioada similară a anului anterior, oferta de închirieri din marile centre regionale analizate a fost cu 8,1% mai mare, o tendință ascendentă fiind resimțită în majoritatea orașelor analizate, în frunte cu Brașovul (+33,6%) și continuând cu Timișoara (+11,8%), Iași (+11,3%), București (+7,9%) și Cluj-Napoca (+1,6%). De data aceasta, excepția de la regulă o constituie Constanța, unde oferta pe piața de închirieri este cu 9,1% mai mică decât în urmă cu un an.

În ceea ce privește anunțurile de închiriere nou-introduse pe piață trimestrul trecut, datele Analize Imobiliare relevă un avans mai ușor, respectiv +0,7%, față de perioada similară din 2019. În acest caz, creșteri au avut loc în patru din cele șase centre regionale, însă au fost contrabalansate de scăderile importante resimțite în alte două orașe. Astfel, creșteri au avut loc în Brașov (+27,2%), Iași (+5,8%), Timișoara (+2,8%) și și București (+0,9%), iar scăderi în Constanța (-18,5%) și, respectiv, în Cluj-Napoca (-7,4%).

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Închirierile de apartamente în T1 2020: topul reședințelor de județ în funcție de prețurile solicitate pentru două camere. Plus: cererea și oferta -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – Știri Imobiliare

    […] Citește aici tot articolulArticol publicat pe: http://www.imobiliare.roAutor: Adriana LefterData publicării articolului: 2020-05-11 09:23:55 […]

  • Vânzările de imobile în primul trimestru din 2020: București și Ilfov -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: Închirierile de apartamente în T1 2020: topul reședințelor de județ în funcție de prețurile … […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe