Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 Iulie 2010

La ce să fii atent când îţi asiguri locuinţa

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 19 Iulie 2010

Comparativ cu poliţa obligatorie prevăzută de legislaţie, cea facultativă acoperă o gamă mult mai mare de riscuri.

Săptămâna trecută a intrat în vigoare legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Şase luni de acum încolo, proprietarii vor fi obligaţi să plătească o poliţă anuală de 10 sau 20 de euro, în funcţie de tipul unităţii locative. Această sumă oferă protecţie doar în cazul producerii unor dezastre naturale, iar despăgubirea pe care o poate primi beneficiarul se ridică la 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Dacă proprietarul unui imobil doreşte să adopte măsuri de protecţie suplimentară, el poate încheia şi un alt contract, adaptat nevoilor şi dorinţelor sale. “Deţinătorul unei poliţe de asigurare facultativă a locuinţei este acoperit pentru o gamă largă de riscuri”, subliniază Cristian Fugaciu, directorul general al companiei de brokeraj în asigurare şi reasigurare Marsh Romania. Pe lângă dezastrele naturale, acesta enumeră o serie de alte situaţii de risc, precum: incendii, explozii, coliziunea cu autovehicule şi vandalism, distrugerile provocate de animale, furtul bunurilor şi al elementelor constructive ale clădirii, daunele provocate de defecţiunile centralelor termice sau alte tipuri de avarii ce necesită efectuarea de reparaţii. Un alt avantaj al acestei poliţe este că ia în calcul valoarea reală a imobilului, ceea ce înseamnă că şi despăgubirea primită în caz de accidente sau dezastre este semnificativ mai mare decât în cazul asigurării obligatorii.

Localizarea locuinţei este decisivă
Pentru proprietarii care vor să beneficieze de avantajele poliţei facultative, sunt câţiva paşi ce trebuie urmaţi. “Când vă decideţi să încheiaţi o poliţă de asigurare facultativă trebuie să aveţi în vedere, în primul rând, anumite informaţii despre zona unde se află locuinţa dumneavoastră”, arată Fugaciu. Asta pentru că se poate întâmpla ca acea construcţie, fie ea apartament în bloc sau casă la curte, să se afle într-o zonă cu risc ridicat de cutremur, de alunecări de teren sau de inundaţii, iar compania de asigurări să nu accepte acoperirea riscului respectiv.

Subevaluarea provoacă pierderi
O altă recomandare este reprezentată de analiza atentă a franşizelor aplicabile. (Franşiza este partea din valoarea daunei pe care asiguratul consimte să o suporte în cazul producerii unui eveniment asigurat). Un alt element extrem de important este ca valoarea de asigurare a imobilului să fie cât mai aproape de evaluarea reală a acestuia. „Regula spune că asigurarea unui imobil la o valoare mai mică decât cea reală sau subasigurarea acestuia diminuează direct proporţional cuantumul indemnizaţiei sau despăgubirii”, explică reprezentantul Marsh. Acesta oferă exemplul unei daune la bunuri asigurate în valoare de 100.000 de euro. Dacă evaluatorul constată ca lucrările de reparaţie se ridică la 20.000 de euro, iar valoarea bunurilor la momentul daunei era mai mare decât cea asigurată, respectiv de 200.000 de euro, despăgubirea care se va plăti va fi de 10.000 de euro (20.000 euro x 100.000/200.000 euro).

63,9 euro: poliţa anuală pentru o casă de 55.000 de euro
În ceea ce priveşte costurile unei asigurări facultative, acestea variază în funcţie de vechimea şi tipul imobilului. Un instrument util în acest sens este calculatorul oferit în cadrul secţiunii de asigurări lansate săptămâna trecută de www.imobiliare.ro, în colaborare cu Marsh România. Spre exemplu, proprietarul unui apartament construit în anul 1980, situat în Bucureşti şi evaluat la 55.000 de euro ar trebui să plătească anual 63,9 euro. În acelaşi timp, pentru o garsonieră de aceeaşi vechime cu o valoare de 40.000 de euro, poliţa anuală ajunge la 47,7 euro. Pe de altă parte, pentru o locuinţă de 70.000 de euro, suma de plată urcă la 80,1 euro. Un nou serviciu oferit vizitatorilor portalului constă în posibilitatea încheierii rapide a unei asigurări, chiar pe site.

Părerile cititorilor
9 păreri
  • Roman

    Niste imputiti… Eu am asigurare care acopera toate riscurile si nu inteleg de ec as mai fii obligat sa o platesc pe asta. Plus ca are clauze aberante si nici nu are aplicartie reala pt toate zonele… Ce pana mea de inundatie sa fie in Bucuresti mai ales daca stai la bloc si la un etaj superior? inca o data… ABERANT. O noua hotie din partea statului!!!!

  • Grigoras

    asigurarea aceasta este o forma mascata de a da bani statului
    consider LEGEA un abuz si nu un ajutor pt. cei pagubiti

  • Consider legea abuziva si propun tuturor structurilor asociative ale proprietarilor sa o atace in contencios.
    Asigurarea obligatorie se refera la dezastre la care locuinta mea nu este expusa. In Brasov nu exista nici un curs de apa (NU inundatii), ca urmare nu exista nici risc de alunecari de teren (NU alunecari de teren) si cladirile construite dupa 1977 au fost construite pentru risc de seism mai ridicat, pentru a proteja blocurile deeventualele dezastre (NU seism). Nu consider ca asigurarea unui imobil in localitatea mea poate fi obligatorie. Nu sunt dispusa sa donez bani statului sub nici o forma, chiar si mascata!!!!

  • Adriana Dragusin

    Buna ziua!

    Aveti mai jos raspunsurile la intrebarile dumneavoastra, furnizate de expertii Marsh Romania:

    1. Daca locuinta este inchiriata unor societati comerciale, proprietarul trebuie sa incheie asigurarea obligatorie si tot el va primi despagubirea prevazuta de aceasta (10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei).
    2. Indiferent daca platiti sau nu o alta polita de asigurare (facultativa sau obligatorie – impusa de catre banca de la care ati luat credit), va trebui sa incheiati si asigurarea obligatorie, impusa de catre stat. Ce puteti face este sa renegociati pretul politei pe care o aveti acum si sa scoateti din riscurile acoperite de aceasta situatiile prevazute de asigurarea obligatorie.
    3. Daca aveti o locuinta a carei valoare este mai mare decat cea acoperita de asigurarea obligatorie, nu puteti mari cuantumul politei. Ce puteti face este sa incheiati si o polita facultativa, care sa acopere riscurile pe care le doriti si care sa se ridice la valoarea de piata a imobilului.
    4. Daca pe langa asigurarea obligatorie aveti si o polita facultativa care acopera aceleasi riscuri, veti primi despagubire pentru ambele.

  • Mircea

    1.Daca am o casa care valoreaza mult mai mult de 20.000 pot mari cuantumul asigurarii obligatorii, si de asemenea conditiile de asigurare sau trebuie sa-mi mai fac una facultativa.
    2.Daca am si o asigurare facultativa, primesc despagubiri de la ambele, pe aceleasi bunuri si respectiv in aceleasi conditii de distrugere???
    3. Daca am casa gajata la banca automat e si asigurata, deci iar intreb sunt despagubit de doua ori??

  • cristina c

    dar daca am deja una obligatorie, pe care o platesc la asiguratorul agreat de banca de la care am luat credit, voi fi inca o data obligata sa mai platesc o asigurare obligatorie??…f complicata treaba asta.

    stie cineva mai multe? multumesc,

  • cazacu nicoleta

    Da, trebuie sa inchei asigurarea obligatorie dupa ce expira cea pe care o ai deja in vigoare.

  • anghele elena

    eu platesc anual o asigurare de aprox 180 eur ,in care sunt incluse toate nebuniile,plus asigurarea bunurilor ,plus inca una nu mai stiu cum se cheama……daca eu o inund pe vecina plateste asiguratorii.
    intrebarea mea este:mai e nevoie de asig obligatorie?!

  • cernat nicu

    daca locuinta este inchiriata la mai multe societati comerciale,cine e obligat sa faca asigurarea?,eu ca proprietar(am inteles ca nu pot primi nici o despagubire)sau societatile respective?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe