Lafarge: piata constructiilor va reveni pe crestere in S2

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 1 Martie 2010, Ultima actualizare: 28 Februarie 2010

Piata constructiilor din Romania va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, influentata printre altele de masurile luate de autoritati pentru stimularea economiei si inceperea proiectelor mari de constructii, a declarat pentru MEDIAFAX seful Lafarge Ciment (Romania), Philippe Questiaux.

“Estimam ca piata constructiilor va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, in conditiile in care primul semestru va fi in continuare dificil, din cauza lipsei proiectelor noi. Potrivit statisticilor, piata si-a oprit deteriorarea inca din trimestrul patru al anului trecut”, a afirmat Questiaux, presedintele-director general al companiei.

Lafarge Ciment (Romania) este cea mai importanta companie controlata de producatorul francez de materiale de constructii Lafarge in Romania, alte operatiuni vizand segmentele de agregate, betoane si gips-carton.

Questiaux a afirmat ca factorii care vor contribui la revenirea pietei sunt stabilizarea politica, masurile luate de Executiv pentru repornirea economiei, inceperea proiectelor mari de constructii anuntate, dar si atragerea de fonduri europene.

“Increderea este extrem de importanta pentru afacerea noastra”, a spus reprezentantul Lafarge. Printre problemele cu care se confrunta in prezent producatorii de materiale de constructii se numara inflatia, instabilitatea financiara a unor clienti si cresterea unor costuri, precum cele energetice.

“Multi afirma ca noua organizare a sectorului energetic din Romania (infiintarea celor doua companii energetice nationale, n.r.) ar putea cauza majorari ale preturilor”, a afirmat reprezentantul Lafarge.

Lafarge contracteaza electricitatea prin intermediul unui trader local, dar are in vedere, pe termen lung, contructia unei unitati proprii de productie. Decizia pentru o asemenea investitie va fi influentata, printre altele, de evolutia preturilor la energie.

Questiaux a afirmat ca piata cimentului, cel mai important segment al afacerii Lafarge in Romania, s-a diminuat cu 25-27% anul trecut, in volum.

Potrivit datelor publicate de grup, volumul vanzarilor de ciment ale Lafarge in Romania a coborat in 2009 cu 34,4%, din cauza scaderii cererii ca urmare a crizei economice, dar preturile au avut o evolutie stabila.

Totodata, grupul anticipeaza pentru 2010 o crestere cuprinsa intre 0-5% a volumului vanzarilor de ciment din Romania, la preturi mai mari sau egale cu cele din 2009. Reprezentantul Lafarge a precizat, fara sa ofere cifre, ca vanzarile de agregate si betoane au fost foarte afectate anul trecut, insa segmentul de gips-carton a avut o evolutie pozitiva.

In 2008, afacerile Lafarge in Romania s-au majorat la nivel consolidat (ciment, agregate, betoane, placi de gips-carton) cu 20%, de la 400 milioane euro la 480 milioane euro.

Printre cele mai importante masuri anticriza luate de Lafarge anul trecut in Romania se numara reducerea costurilor, externalizarea unor activitati si servicii non-strategice si optimizarea bugetului de HR.

Piata locala a cimentului este disputata de trei dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial, Lafarge, HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia). 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe