Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Februarie 2010

Mai pune Prima Casa frana derivei imobiliare?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 01 Februarie 2010

Ieftinirile maxime prognozate in Iasi si Timisoara nu depasesc 10% pentru 2010
Anul trecut, Prima Casa a atenuat mult caderea pietei imobiliare. 2010 a debutat insa sub semnul intrebarilor legate de programul guvernamental.
Va mai reusi acesta sa puna frana scaderii preturilor si a volumului tranzactiilor? Sau s-au bucurat unii prea curand de revenirea pietei?
In marile orase ale tarii, parerile sunt impartite. Lucian Tudorache, agent in cadrul Fortuna Imobiliare din Iasi, povesteste ca, pana prin august anul trecut, cand programul Prima Casa a devenit realmente functionabil, a fost „pauza totala” la capitolul tranzactii imobiliare.
In ultimele luni ale anului insa, piata a ajuns la un nivel al al vanzarilor de circa 70% din volumul inregistrat in aceeasi perioada a lui 2008. 95% dintre achizitii au fost derulate prin Prima Casa.
/

Case mai scumpe sau revenire la nivelul zero
Acum, atat clientii, cat si agentiile se afla in asteptarea modificarilor la programul guvernamental. Daca plafonul garantat de catre stat va creste la 80.000 de euro, acest lucru va acorda mai multa libertate clientilor, care vor putea achizitiona si imobile mai scumpe, cum ar fi apartamente noi cu trei camere sau chiar case de 80.000-90.000 de euro. Asta in vreme ce anul trecut au fost tranzactionate in special apartamente cu doua camere, cu preturi cuprinse intre 40.000 si 55.000 de euro. Pe segmentul locuintelor cu trei camere, media de pret s-a situat la 60.000 de euro, un nivel maxim fiind in jurul valorii de 70.000 de euro. In cadrul noilor cartiere rezidentiale au fost cumparate mai toate locuintele cu una si doua camere care se incadrau in limita propusa de catre stat.
Cum arata anul 2010 pentru capitala Moldovei, in acest context? „Daca continua programul Prima Casa, o sa fie bine. Daca se va termina bugetul, o sa fie greu, nu vad sa mearga vanzarile. Doar daca bancile nu scot alte oferte bune de creditare, la dobanzi rezonabile”, spune Tudorache. Acesta crede insa ca, in cazul in care piata s-ar bloca din nou, marja de ieftinire a locuintelor va ajunge la un nivel maxim de 10%.

Creditele cu dobanzi rezonabile, salvarea pietei
Si in Timisoara, influenta programului guvernamental a fost covarsitoare. „Prima Casa a facut piata”, recunoaste Simona Schiopata, administrator al agentiei locale Hitch&Mosher. Aceasta precizeaza ca, anul trecut, s-au vandut in proportie majoritara proprietati care se incadrau in limita de 60.000 de euro sau care o depaseau doar foarte putin. Ca urmare, preferintele cumparatorilor s-au indreptat in mare parte catre locuintele din blocurile vechi, care aveau preturi mai accesibile.
Estimarile pentru piata timisoreana nu vin cu usurinta. „Ce s-a intamplat in ultimii doi ani a lasat impresia ca nu se pot face previziuni”, subliniaza Simona Schiopata. „Cred ca nu va mai fi chiar atat de rau ca in prima jumatate a anului trecut”, adauga insa. Asta pentru ca dobanzile la creditele acordate de catre banci au scazut fata de prima parte a lui 2009. Reprezentanta Hitch&Mosher crede ca nu vor mai fi scaderi de preturi de 30-40%, ci vor ajunge la maximum 10%. In opinia sa, piata imobiliara nu mai depinde in acest moment de programul Prima Casa. Acest lucru a fost valabil in momentul in care bancile nu acordau credite la dobanzi rezonabile, insa situatia incepe sa se redreseze.

„Tot ce e ieftin se vinde”
O perspectiva mai pesimista o are asupra pietei brasovene Zoltan Haller, directorul agentiei locale Zoltim Trading. Acesta se asteapta pentru anul in curs la o scadere a preturilor de 40%, in corelatie cu un interes tot mai scazut al clientilor pentru proprietatile de peste 60.000 de euro. Haller crede ca pretul real, de vanzare, pentru apartamentele vechi este de 500 de euro pe metru patrat, in vreme ce locuintele noi nu ar trebui sa depaseasca 800 de euro pe metru patrat. „Tot ce a fost ieftin s-a vandut si se vinde”, argumenteaza el. Astfel, anul trecut, in topul achizitiilor au fost garsonierele si apartamentele cu doua camere, in vreme ce 90% dintre tranzactii au vizat proprietati de maximum 50.000 de euro. Directorul agentiei brasovene crede ca anul acesta bancile vor scoate multe proprietati la vanzare, ceea ce va favoriza (re)aparitia cumparatorilor oportunisti.

Părerile cititorilor
  • gicutza

    Alina:asteptam cu nerabdare casele pe pamant,de alea de pe luna si in stele ne-am cam saturat;sa traitzik bine si sa ne radem,si sa ne simtem bine,si sa aveti succesuri depline in fantezia generala si generata.

  • Alina

    In opinia mea si a anturajului de la locul meu de munca,consider ca ridicarea plafonului la 80.000 euro este un inceput foarte bun pentru piata imobiliara reala.Aceasta afirmatie o intaresc prin simpla analiza a piatei actuale si vom vedea ca acesti bani disponibili vor ajunge in prportie de 70-80% pentru achizitionarea unei case cochete si modeste, dar a unei case pe pamant in apropierea Bucurestiului

  • Suca

    Daca va creste plafonul va creste si valoarea nereala a apartamentului, tinerii patriei care se mai incumeta la accesarea creditelor platesc dobanda de doua ori(una antreprenorului care se imprumuta pentru al construi si alta banci de unde se imprumuta pentru al cumpara) lasand astfel ca mostenire nepotilor datoria de achita apartamentul asta daca intre timp nu isi pierde locul de munca(in 30-40 de ani se pot intampla multe mai ales dupa varsta de 50 ani) si nu-i va fi vandut apartamentul la jumatate de pret:vezi piata americana .
    Concluzie : creditul in orice varianta NU MAI ESTE O SOLUTIE .Ganditi-va si voi

  • calin

    Din nefericire mirajul numit Prima Casa se va duce incepand cu 15 febr. Domnita Udrea nu mai este deacord ca banii sa intre direct in buzunarul orcarui dezvoltator imobiliar care poate fii din tabara adversa. Cum sa incaseze bani din programul dansei un PNL-ist de exemplu. Pana aici. Deacum se vor construii ANL-uri cu banii din prima casa stimati concetateni.. Se vor face licitatii extrem de transparente care vor fii castigate de firme PDL-iste care trebuiesc rasplatite pentru efortul lor financiar facut pe perioada alegerilor iar repartitia locuintelor va fii facuta pe aceleasi criterii adica vor fii daruite catre tinerii necajiti ai PDL, mai bine zis catre lipitorii de afise care trebuiesc motivati avand acum Prima Casa la cat mai multe Case.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe