Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Ianuarie 2010

Nordul Capitalei, la mare pret si in 2010

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2010

Ieftinirile anticipate pentru imobilele de lux din nordul Bucurestiului se ridica la un nivel de maximum 10%

La inceputul lui 2008, analistii imobiliari vedeau in segmentul rezidential de lux al pietei bucurestene o oaza in mijlocul desertului. Fals si adevarat totodata. Desi nu a scapat neatins de efectele crizei economice, acest sector se numara totusi printre cele mai putin afectate.

Potrivit lui Emanuel Postoaca, fondatorul si administratorul agentiei imobiliare Nordis, anul trecut preturile locuintelor high-class din nordul orasului (zona cuprinsa intre Piata Victoriei si Baneasa) au scazut, in medie, cu 20-25% fata de 2008. Desi semnificativa, aceasta reducere a fost totusi cea mai mica in comparatie cu alte zone ale Capitalei. Spre exemplu, subliniaza Postoaca, pentru apartamentele din centru (Unirii-Universitate) au fost inregistrate scaderi de preturi de pana la 40% si uneori chiar peste acest nivel.

Apartamentele din Dorobanti, cele mai scumpe
Inversarea celor doi poli ai luxului bucurestean – centru si nord – este pusa in evidenta de o analiza a imobiliare.ro. Conform acesteia, in prag de 2010 cele mai scumpe apartamente din Bucuresti se gasesc in Dorobanti, cu o medie de 1.747 de euro pe metru patrat, locuintele din Unirii situandu-se pe locul secund, cu 1.710 euro pe metru patrat. La inceputul lui 2009, Unirii se situa pe primul loc in topul celor mai scumpe apartamente, cu 2.467 de euro pe metru patrat, in vreme ce Dorobanti ocupa pozitia urmatoare, cu 2.321 de euro pe metru patrat. Rasturnarea de situatie se explica tocmai prin reducerile diferentiate de preturi imregistrate in decursul anului trecut in cele doua zone ale Capitalei: 24,7% in Dorobanti, fata de 30,7% in Unirii.

Cu pana la 60% mai putine tranzactii
Dobandirea suprematiei luxului de catre zona de nord a Capitalei vine insa cu un pret. Postoaca spune ca, in comparatie cu 2008, numarul tranzactiilor cu imobile high-class in aceasta regiune a scazut cu pana la 60%. Astfel, o buna parte dintre apartamentele care se aflau la vanzare in 2008 sunt si acum pe piata – la aproximativ aceleasi preturi. Asta se explica in mare parte prin faptul ca majoritatea potentialilor cumparatori asteapta ca preturile sa mai scada. Pe de alta parte insa, vanzatorii se incapataneaza sa-si mentina pretentiile la un nivel ridicat, chiar daca asa nu reusesc sa vanda. O buna parte dintre proprietarii din nordul Bucurestiului au construit imobile din fonduri proprii, fapt pentru care acum nu sunt presati sa vanda si isi permit sa mai astepte. Multi apeleaza acum la varianta inchirierii si, in cazurile in care nu reusesc sa gaseasca clienti, prefera sa tina apartamentele goale, decat sa le vanda la preturi mai mici.

Cine si ce cumpara
Cum arata, in acest context, anul 2010 pentru rezidentialul bucurestean de lux? „La fel ca 2009”, prevede Postoaca. Acesta estimeaza ca ieftinirile in aceasta zona vor ramane nesemnificative, de maximum 10%. Ca este putin probabil ca preturile apartamentelor din nord sa mai scada cu mult anul acesta este de parere si Lucian Olariu, agent in cadrul Profimob. Acesta subliniaza ca cererea de locuinte pe acest segment exista, in vreme ce oferta este tot mai limitata, data fiind stagnarea lansarii de proiecte noi. „Desi e inceput de an, tot s-au facut doua-trei tranzactii”, sustine optimist Olariu. Clientii din acest sector sunt mult mai pretentiosi acum, vor ca locuintele sa intruneasca toate criteriile luxului, atat in ceea ce priveste localizarea, cat si suprafata si finisajele locuintei. Majoritatea cumparatorilor sunt orientati catre imobile noi, finalizate.
Postoaca precizeaza ca, dintre cumparatorii de locuinte de lux, circa 70% sunt utilizatori finali, in vreme ce 30% sunt investitori. Desi nu mai sunt prezenti pe piata la fel ca in anii trecuti, acestia mai sondeaza inca terenul, in cautare de oportunitati. Ce ar constitui o oportunitate pe segmentul de lux? Apartamente cu o pozitie favorabila, ce pot fi achizitionate la preturi de 1.300-1.500 de euro metrul patrat, explica reprezentantul Nordis. Desi rare, asemenea oferte mai apar uneori. „Am avut o situatie de genul asta, iar apartamentul s-a vandut in doua zile”, adauga Postoaca.

Părerile cititorilor
  • Coco

    Uiti ceva: romanii sunt tembeli si lacomi din nastere. Plus ca pe toate canalele se incearca indobitocirea si inselarea lor.
    Vezi Prima Casa prin care Statul garanteaza unor lepre profituri de 100%, iar vitele romanesti se inghesuie la inrobire.

  • Preturile la imobiliare sint ireale si nebunesti – in timp ce salariul mediu este de 300 – 400 euro pe luna – cum e posibil sa se plateasca o rata lunara de 500 de euro pe luna la un apartament plus intretinere plus sa mai si traiasca – aberatia din Romania nu mai e in alta tara din lume
    Cristina Ionescu

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe