Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 August 2017

O casă, mai greu de cumpărat decât în Capitală. Vezi prețurile pe zone!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 21 August 2017

În ultimele 12 luni, pretențiile vânzătorilor din acest mare centru regional s-au majorat cu 11,7%.

Acest oraș are o populație de aproape șase ori mai mică decât Bucureștiul, însă influxul masiv de forță de muncă specializată, în special în domeniul IT, ca și numărul ridicat de studenți, face ca cererea de locuințe să fie poate chiar mai acută decât în București – raportat, desigur, la oferta disponibilă. Acest lucru se simte din plin la capitolul prețuri, atât de vânzare, cât și de închiriere.

Cluj Napoca casa mai greu de cumparat decat in capitala

Așa se face că, de aproape doi ani încoace (din a doua jumătate a lui 2015, mai exact), Cluj-Napoca se distinge, la nivel național, ca orașul cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament, depășind astfel Capitala (unde se găsesc însă, desigur, cele mai mari valori absolute). Potrivit unui studiu realizat recent de Analize Imobiliare – platformă lansată și susținută de Imobiliare.ro –, pretențiile vânzătorilor au ajuns, în al doilea trimestru din 2017, la o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat în orașul de pe Someș, după un avans de 11,7% în ultimul an. Spre comparație, așteptările bucureștenilor s-au situat, în aprilie-iunie 2017, la o medie de 1.240 de euro pe metru pătrat util, ocupând astfel locul al doilea în clasamentul național al celor mai mari prețuri. De menționat este însă că distanța dintre cele două mari orașe ale țării s-a mai diminuat în ultimul an, dată fiind marja mai mare de creștere consemnată în București, respectiv 12,9% la 12 luni.

Clujul, cel mai mare avans trimestrial

Raportat doar la cel de-al doilea trimestru al anului în curs, Cluj-Napoca a înregistrat cel mai mare avans al prețurilor dintre cele mai mari șase orașe ale țării, respectiv 4,9%. Constanța se înscrie pe poziția secundă în topul creșterilor, cu un plus de 4% (până a 1.020 de euro pe metru pătrat util), orașul de la malul mării fiind urmat de Timișoara (+3,5%, până la 1.080 de euro pe metru pătrat util), București (+3,4%), Iași (+2,4%, până la 920 de euro pe metru pătrat util) și Brașov (+1,8%, până la 950 de euro pe metru pătrat util). În mod interesant, foarte aproape de pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util se situează acum Craiova – după un salt de 8% în ultimul trimestru, capitala Olteniei a ajuns la o medie de 980 de euro pe metru pătrat, reușind astfel să depășească Brașovul și Iașiul.

Florești și Baciu, prețuri sub 1.000 euro/mp

Spre deosebire de Capitală, unde plaja prețurilor solicitate pentru apartamente este mult mai largă, distanța dintre cartierele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine locuințe este considerabil mai mică în Cluj-Napoca. Astfel, așteptările vânzătorilor ajung la cel mai ridicat nivel, de 1.530 de euro pe metru pătrat util, în zona centrală și cea ultracentrală, pe următoarele locuri situându-se zonele Plopilor (1.460 de euro pe metru pătrat util) și Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1.440 de euro pe metru pătrat util). Pe de altă parte însă, cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în Florești (750 de euro pe metru pătrat util), localitate ce s-a conturat în ultimii ani ca un adevărat cartier al orașului de pe Someș, deși nu face tehnic parte din acesta; în oraș, cele mai accesibile prețuri, de 950 de euro pe metru pătrat util, sunt practicate în Baciu.

În ceea ce privește evoluția prețurilor pe cartiere, cele mai mari scumpiri au avut loc, în trimestrul al doilea, în zona centrală și cea ultracentrală (+6%), dar și în Florești (5,6%) și în arealul Bună Ziua–Europa–Calea Turzii (+5,1%). În aceeași perioadă însă, zona Someșeni a fost caracterizată, pentru al doilea trimestru consecutiv, de o stagnare a prețurilor, în vreme ce în Plopilor a avut loc, practic, cel mai mic avans de pe piața locală, respectiv 2,1%.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe