Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 Aprilie 2011

O lege imobiliară, vitală pentru combaterea ilegalităţilor. Momentan au loc doar discuţii, nu există nimic oficial

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 08 Aprilie 2011

Mai mulţi brokeri imobiliari fac presiuni asupra autorităţilor pentru reglementarea acestui domeniu de activitate.

Pe lângă problemele generate de criză, o altă provocare întâmpinată de cei care activează în real estate-ul autohton constă în lipsa reglementării. Tentative pentru remedierea acestei situaţii există. În momentul de faţă, un grup de brokeri din cadrul mai multor agenţii imobiliare fac presiuni asupra autorităţilor pentru implementarea unei legi imobiliare. Ileana Preda, preşedinte ales 2012 al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR), povesteşte că, pe parcursul anului trecut, câţiva membri ai asociaţiei au trimis o scrisoare deschisă către o serie de ministere şi instituţii oficiale. Printre autorităţile vizate se numără premierul Emil Boc, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, dar şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Documentul elaborat de brokerii imobiliari semnala două dintre cele mai importante ilegalităţi ce se petrec pe piaţa imobiliară locală: promovarea unor proprietăţi fără acordul proprietarului şi încasarea unui comision de intermediere fără emiterea unei facturi.

Ordinea în imobiliare, o prioritate pentru Guvern
Răspunsurile primite din partea autorităţilor au fost diferite. Pe de o parte, reprezentanţii ANPC au replicat că nu au resursele necesare pentru verificarea anunţurilor false sau publicate fără acordul proprietarilor în diverse medii de promovare. Potrivit reprezentantei APAIR însă, o deschidere către colaborare a fost arătată de reprezentanţii MDRT, care au lăsat de înţeles că legiferarea domeniului imobiliar reprezintă o prioritate pentru Guvern. Cu toate acestea, în momentul de faţă nu există o declaraţie sau o direcţie oficială în acest sens, spune Preda. Pentru moment, grupul de lucru al agenţilor imobiliari are ca scop elaborarea unui proiect de lege care să pune bazele unui cadru legal pentru piaţa imobiliară. În acest sens, sunt luate în considerare atât prevederile standardului imobiliar european, cât şi codul etic al APAIR.

De ce are nevoie piaţa: sancţiuni şi licenţe pentru agenţi
Ileana Preda precizează însă că, luate în sine, prevederile Standardului Imobiliar European sunt destul de sumare. Asta pentru că documentul elaborat la nivel regional cuprinde doar nişte recomandări, nişte direcţii de acţiune, nu şi nişte obligativităţi şi sancţiuni. „Intenţia noastră e să punem penalizări, să cerem licenţierea agenţilor sau chiar a agenţiilor”, subliniază însă reprezentanta APAIR.

În prezent, pe piaţă există câteva cursuri de agenţi imobiliari – cum ar fi cele de calificare profesională, ţinute de Uniunea Naţională a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), sau cele de perfecţionare profesională, organizate de Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI). Problema este că niciunul dintre aceste cursuri nu sunt obligatorii. „Eu mi-am deschis agenţie imobiliară în 2010 şi nu mi-a cerut nimeni niciun curs, deşi aveam mai multe decât aveau ei nevoie. Suntem ca în codrul verde”, subliniază Ileana Preda. În mod evident, în cazul adoptării unei legi, se va impune organizarea unor module educaţionale obligatorii, acreditate oficial.

Părerile cititorilor
6 păreri
  • didi

    Piata imobiliara trebuie reglementata de urgenta. Prin ea se scurg miliarde de lei necontrolati de fisc, tranzactiile se fac la notar doar de ochii lumii si multi agenti lucreaza la negru deoarece nu au un statut reglementat. Nu mai vorbim despre tepele care le trag atat proprietarii cat si cumparatorii, pt ca li se permite sa aleaga intre a vinde cu agent imobiliar sau a vinde singur. Nu e normal ca imobiliarele sa fie lasate la voia intamplarii de atatia ani. De acolo se pot aduce la buget sume importante de bani. Doar ca trebuie ca legea sa fie mult mi drastica.

  • adam

    Este necesar urgent reglementarea activitatii acestor agentii imobiliare. Am intrat pe citeva sit-uri si ce-am gasit este foarte grav dupa a mea parere. Ex. foarte putine fotografii ale imobilelor de multe ori neconcludente pentru ati face o parere, una este in fotografii si alta e pe teren, imobile prezentate a fi din orasul resedinta de judet dar in realitate sunt din alte localitati. Eu vad aceasta problema in acest fel privind descrierea unui imobil insotit si de fotografii:
    – an constructie;
    – din ce este construit (BCA, chirpici, vaiuga, caramida);
    – zona in care se afla:
    – descrierea in mare a imobilului(nr, camere,suprafata totala si cea utila, daca este decomandat, etajul in cazul blocurilor, nr. bai, WC serviciu, nr. balcoane,in cazul caselor(vile) suprafata curtii, daca are garaj, utilitati (curent, gaze, apa, etc);
    – cadastru intabulare;
    – cetrtificat energetic;
    – vicii;
    – vecinatati(scoli, magazine);
    – mijloace de transport, etc.

  • Magic

    Ne trebuie neaparat o lege in domeniul imobiliar, lege care sa fie efectiv pusa in practica. In primul rand trebuie controlate prin sondaj toate site-urile imobiliare carora sa li si puna in vedere banarea anunturilor false. De asemenea persoanele care posteaza aceste anunturi false sa fie sanctionate. Ma refer aici la anunturile false in ceea ce priveste anul constructiei unui imobil, cu privire la compartimentarea acestuia si cu privire la zona in care se afla imobilul, acordul proprietarilui. 70% din anunturile imobiliare sunt incorecte. De exemplu, am titlu mare ap. Zona militari, iar la decriere comuna Chiajana Dudu. Sau Berceni, iar la descriere imi spune ca este in Popesti. Aceste lucruri trebuie sa inceteze. Ne trebuie un corp de control care sa dea sanctiuni. Site-uri care sa nu mai permita anunturile false.

  • diana

    1. Inca un curs de specializare strict pe acest domeniu este inutil. persoanele trebuie testate la fata locului si angajate in anumite conditii care sa tina cont de vechimea in lucrul cu publicul, atitudinea fata de job si alte asemenea.Faptul ca moda angajarilor este pfa sau orice alta forma nu capaciteaza agentii sa ramana la job. Dupa prima vanzare o colega a disparut fara urma si nu a mai aparut decat o singura data cand a avut nevoie de bani si a aparut din nou. Codul muncii actual favorizeaza mult frauda fiscala.
    2.Reglementarea comisioanelor prin lege. Am vazut ca fiecare cere comision cat vrea si cui vrea.
    3.Taxarea obligatorie a consultantei imobiliare(exact ca la cabinetul avocatului). Am clienti care vin la agentie doar pt o simpla informare. Altii suna si vor adrese exacte, fara sa inteleaga ca informatia costa bani iar eu pot sa-mi pierd jobul.
    4.obligativitatea incheierii contractelor intre agentie si proprietar si agentie si client dar, si respectarea acestor contracte de ambele parti. In provincie se practica urmatoarea furaciune: la agentie vine un client care doreste un apartament. Agentul incheie contract cu clientul dupa care merge la prezentare fara sa existe vreo taxa de vizionare. Dupa ce clientul vizioneaza 3-4 de multe ori chiar 10 apartamente, iti spune ca nu s-a hotarat si te va suna in scurt timp. Dupa o saptamana deja nu te mai suna si intri in panica. Suni si nu-ti mai raspunde niciodata.Ulterior,afli ca el s-a dus la unul din apartamentele vizionate cu tine si l-a cumparat sarind peste agentie, in buna intelegere cu proprietarul. Din 10 clienti 8 procedeaza in acest model. Teoretic, ar trebui sa-i dai in judecata pe baza contractului. Practic, asta inseamna sa dai faliment in prima luna si sa-ti vinzi locuinta ca sa platesti avocatul. Deci! Legea trebuie sa fie restrictiva atat pt proprietari cat si pentru clienti.

  • Laura

    Daca ai lucrat in domeniu si inainte de 2010 (dupa cum de altfel banuiesc ca ai facut-o, cel putin in cadrul unei alte agentii numita actual concurenta), inseamna ca ai apucat si zile de toamna in care au mai cazut din frunzele “codrului verde”, astfel incat sa vezi si tu ca reala problema nu este obligativitatea sustinerii unor cursuri de specializare de catre agentii imobiliari – acest lucru s-ar constitui strict intr-o noua sursa de bani pentru diverse asociatii, respectiv o noua cheltuiala pentru agentii, ultimul lucru de care cred ca ar mai avea nevoie acestea. Ilegalistul fara factura din spatele unui anunt de mica publicitate isi va continua activitatea la fel de nestingherit, fara nici un curs de specializare, timp in care tu vei cheltui resurse suplimentare de toate tipurile (timp, bani, energie)pentru a primi o bifa din partea unuia sau a altuia. Consultanta “la negru” exista si va exista cu sau fara obligativitatea cursurilor tale. In cazul in care esti lacunara in ce priveste pregatirea ta in domeniu, iti recomand sa urmezi acele cursuri, nu pentru ca ti-ar aduce un plus, ci pentru a constata singura daca iti imbunatateste cu ceva cunostintele ( daca raspunsul e afirmativ, e clar ca esti la inceput de drum, iar lipsurile tale nu sunt problema tuturor).
    Sunt din tabara legalistilor, dar crede-ma sincer, daca vrei intr-adevar sa te/ne ajuti, mai bine ai cauta acolo unde poti cu adevarat sa schimbi ceva, de ex : o identificare mai facila si mai rapida a unei achizitii efectuate de un client care “uita” ca a vizionat imobilul respectiv cu tine, etc.

  • bocaneala nistor

    Dupa parerea mea ar trebui respectate 3 conditii legale pe piata imobiliara:

    1. REGLEMENTAREA LEGALA A CONTRACTULUI SCRIS DINTRE AGENT SI CLIENT: Alegerea modalitatii de lucru dintre agenti si clienti-vanzatori sau cumparatori sa fie libera. Dar daca un vanzator sau un cumparator ajung la concluzia ca au nevoie de un agent imobiliar si vor sa lucreze cu unul, sa fie obligatorie semnarea unui contract de prestari servicii, care sa cuprinda obligatii si drepturi de ambele parti-acestea ar trebui clar specificate in noua lege. In ce priveste anunturile false este o problema de etica si de comunicare intre broker si client, detaliate in cele ce vor urma mai jos. Toate aceste lucruri corelate onest si fara ingradiri de genul ” numai proprietarul sau mandatarul pot da anunturi” ar limpezi piata imobiliara;

    2. ACCESUL LICENTIAT IN PROFESIE : Accesul in profesia de broker imobiliar-agent, etc-titulatura nu este importanta, sa se faca doar pe baza de licenta individuala obtinuta din partea unui organism al statului – ceva de genul Baroului de avocati, Uninunii Notarilor, etc . Acest organism ar trebui sa aiba ca atributie principala licentierea brokerilor, sanctionarea lor in cazul reclamatiilor din partea clientilor sau altor colegi de breasla. tot acest organism ar trebui sa gestioneze Tabelul Agentilor Imobiliari din Romania- adica locul unde oricine poate verifica datele unui agent-licenta, foto, date de contact, istoric;

    3. IMPLEMENTAREA SI OBLIGATIVITATEA ADERARII AGENTILOR LA UN COD ETIC SI LA O ASOCIATIE – NU ARE IMPORTANTA CARE ASOCIATIE-important este sa faca parte dintr-o asociatie, deoarece aceasta are un standard, un cod etic, adica exista niste reguli de respectat : In prezent sunt cateva asociatii care au un cod etic, restul agentilor nu fac parte din nicio asociatie si habar nu au de etica, profesionalism, drepturile si obligatiile clientilor sau ale lor fata de clienti; de fapt masa periculoasa de agenti sunt cei care nu fac parte acum din asociatii, pe care nu i-a intrebat nimeni nimic cand au deschis o agentie si care l-a randul lor au angajat agenti fara sa-i intrebe mai nimic. Daca cineva vrea in acest moment sa reclame un agent nemembru al unei asociatii ce face? Sau daca reclama un agent membru al unei asociatii ce se intampla? Poate cineva sa interzica in acest moment acelui agent reclamat sa mai practice meseria de agent imobiliar- in prezent sunt amenzi si sanctiuni din partea ANPC, Garda Finaciara, etc . AFARA din profesie nu-l poate da nimeni.

    Toate aceste 3 conditii corelate printr-o lege ar imbunatati semnificativ piata imobiliara.

    Parearea mea personala.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Realty 2014 – un eveniment marca Business Review

Despre ce am discutat la Realty, un eveniment marca Business Review

Saptamana trecuta a avut loc cea de-a 13-a editie a evenimentului Realty, The Romanian Real Estate Market Forum, organizat...

citește mai departe
De Rusaliile trecute, cu Tony si invataturile sale

Anul acesta, de Rusalii, am dat o fuga pe la marea vecinilor nostri bulgari. Stand pe plaja, la soare, mi-am amintit de Tony Macaluso si primul sau curs din...

citește mai departe