Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Iulie 2009

OTP Bank va incepe sa dea credite prin Prima Casa in august

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 29 Iulie 2009

OTP Bank va incepe sa dea credite prin prima casa de la jumatatea lunii august, a spus miercuri directorul pe produse si carduri al bancii, Adrian Chichita, care a mentionat, insa, ca nu se asteapta la o epuizare rapida a plafonului aprobat bancii de Fondul de Garantare, de 5 milioane euro, relateaza NewsIn.

“Am asteptat sa finalizam procedurilor interne pana la rezolvarea tuturor problemelor legate de conventia cu FNGCIMM.

Speram ca dupa prima jumatate a lunii august sa dam primul credit (…), dar nu ma astept sa epuizam plafonul foarte repede”, a spus Chichita.

El apreciaza ca impactul pe termen scurt al programului nu a fost cel sperat de Guvern si ca efectul cresterii preturilor apartamentelor vechi “nu este unul pozitiv”.

“Nu am vazut un impact colosal al programului si nu cred ca va face o diferenta decisiva. Este o masura benefica pentru piata, dar nu salvatoare”, a mai spus Chichita.

Pe de alta parte, directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, a catalogat programul Prima Casa drept “o solutie ieftina” si crede ca in doi ani vor fi resimtite si efectele negative ale programului, ca urmare a cresterii numarului creditelor neperformante.

“Nu cred ca este o solutie buna, cel putin pana ce piata se stabilizeaza, ceea ce s-a demostrat prin cresterea preturilor”, a afirmat Diosi.

In 25 iulie, premierul Emil Boc declara ca primele semnale legate de derularea acestui program guvernamental sunt pozitive si ca Prima Casa va duce la reluarea creditarii in economie.

“Eu cred ca e un program care va avea doua efecte pozitive. In primul rand, romanii care platesc chirie 200-300 de euro azi, de maine vor plati aceiasi bani la chirie si vor avea propria casa.

In al doilea rand, se dezgheata creditarea in economie pentru ca, iata, cu exceptia unei banci care are un program separat, toate cele 19 banci sunt in program si acorda credite pentru romani.

In al treilea rand sa nu uitam ca e un domeniul, al constructiilor, care are o contributie importanta la PIB, el va beneficia, prin aceasta masura, de un sprijin, sa aduca eficienta in economia romaneasca”, a spus Boc.

Primul ministru mai spunea ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri de credite prin Prima Casa.

“Sunt convins ca va avea efecte beneficie pentru economia romaneasca si, daca se va dovedi a fi de mare succes, il vom finanta si anul viitor tot prin sistemul garantiilor guvernamentale”, a completat Boc. 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe