Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Octombrie 2010

Până unde pot scădea preţurile locuinţelor noi?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 28 Octombrie 2010

Reducerile pe care un dezvoltator rezidenţial va accepta să le facă depind în mod strict de situaţia sa financiară.

În momentul de faţă, o bună parte dintre cei aflaţi în căutarea unei locuinţe continuă să se îndrepte spre segmentul blocurilor vechi. Ce ar trebui să facă dezvoltatorii pentru a atrage atenţia cumpărătorilor? Să dezvolte soluţii alternative viabile de achiziţie şi să reducă preţurile la nivelul minim de fezabilitate, este de părere Valentin Ionescu, director de vânzări în cadrul Galaxy Imob Grup.

Care este însă pragul minim până la care mai pot scădea preţurile locuinţelor noi, din perspectiva dezvoltatorilor? Potrivit lui David Flusberg, preşedintele şi cofondatorul companiei Adama, un preţ minim de vânzare pentru locuinţele noi – cele situate în cartierele mărginaşe ale Bucureştiului – ar fi de 900-1.000 de euro pe metru pătrat. În opinia reprezentantului Adama, este normal ca, în actualele condiţii de piaţă, preţul să fie principalul criteriu de achiziţie luat în calcul de către potenţialii cumpărători. Asta pentru că obţinerea finanţării este o probă dificilă pentru fiecare dintre aceştia. Ceea ce ţine piaţa în loc este însă aşteptarea generală ca preţurile să scadă sub un nivel realist. Pe segmentul locuinţelor noi, spre exemplu, o bună parte dintre cumpărători aşteaptă ca dezvoltatorii să vândă în pierdere, sub nivelul costurilor de construcţie. Astfel, mulţi visează să poată cumpăra un apartament nou, într-o zonă bună, la 600-700 de euro pe metru pătrat.

Doar developerii presaţi de bănci vor vinde în pierdere
Flusberg subliniază însă că măsura în care un dezvoltator va accepta să reducă preţurile depinde în mod direct de situaţia sa financiară. Astfel, cei care nu sunt presaţi de nevoia de lichidităţi, nu vor vinde în pierdere – chiar dacă îşi vor reduce pretenţiile la minimum în perioada actuală. Singurii developeri care vor accepta să facă reduceri sub valoarea investiţiei pe care au făcut-o vor fi cei constrânşi de condiţiile impuse de către bănci.

Cel mai probabil este însă ca aceştia să se îndrepte către fonduri de investiţii interesate de achiziţionarea unor pachete întregi de apartamente. În cele din urmă, chiar dacă acest gen de locuinţe vor fi vândute de către dezvoltatori cu 600-700 de euro pe metru pătrat, aceste preţuri nu vor ajunge şi la consumatori. Asta pentru că, în mod firesc, investitorii vor aplica la rândul lor o marjă de profit mai mică sau mai mare. Astfel, în opinia lui Flusberg, cumpărătorii finali nu vor putea achiziţiona în viitorul apropiat locuinţe noi la preţuri mai mici de 900-1.000 de euro pe metru pătrat. Reprezentantul Adama este de părere că cei care decid să cumpere acum o locuinţă nouă la un asemenea preţ iau o decizie bună pe termen mediu şi lung. Odată cu reintrarea pieţei pe un făgaş normal, valoarea unor astfel de locuinţe va creşte, estimează el.

Prin Prima Casă se cumpără şi locuinţe mai mari
În opinia lui Valentin Ionescu, în momentul de faţă există oportunităţi reale de cumpărare prin Prima Casă şi pe segmentul apartamentelor noi. Acesta precizează că ansamblurile rezidenţiale ce vor reuşi să câştige încrederea cumpărătorilor vor fi cele dezvoltate de companii de prestigiu, cele situate în zone foarte bune şi cele low-cost. Chiar şi locuinţele cu suprafeţe ceva mai mari pot atrage atenţia. „În ultima perioadă, a apărut tendinţa de achiziţie prin acest program de finanţare cu avansuri mai mari pentru unităţi locative mai scumpe. Am avut tranzacţii de cumpărare a unor apartamente de peste 100.000 euro prin programul Prima Casă, desigur cu un aport personal sensibil mai mare”, subliniază reprezentantul Galaxy Imob.

Părerile cititorilor
15 păreri
  • Adi Licu

    400-500 euro\mp SU, acesta este pretul corect de vanzare in Romania. Si nu se va vinde in pierdere.

  • Alex

    A aparut agentia asta noua pe piata Galaxy Imob si are o strategie “f buna”..ne facem cunoscuti degeaba, asta ar tb sa fie sloganul lor pt ca de ex. pe Valea Prahovei au deschis pct de lucru, au angajat agenti, au facut de toate si acum gata au inchis tot, nici macar pe site numai apar datele referitoare la VP.
    Si in al 2-lea rand Dl. David Flusberg, preşedintele şi cofondatorul companiei Adama( oricine ar fi ei, ca nu am auzit) vorbeste de metrii patrati ca la piata..”900-1.000 de euro pe metru pătrat”..mp util sau construit, dn cofondator?? ca e mare diferenta

  • laurentiu

    sunt preturi foarte mari sa fiu dator la banca 30 de ani las-o naibi de treaba si cine stie ce mai intervine raman pe strada..preturile trebui sa scada in alte tari sunt mult mai ieftine dar acolo sunt si salarii pe masura

  • stefan

    Dragule expert. Eu inteleg ca voi chitaiti dupa profituri uriase… dar

    Eu cu 160k euro am construit la cheie o casa de aproximativ 400 mp aka amprenta 145 parter etaj plus mansarda. Fara nici un rabat la calitate. Beton b400 fier cat incape fundati la 1.2m adancime cu 70 cm latime numai instalatii giacominii granit etc. Nu finisajele de duzina din dedeman fier chinezesc si betoane de 2 lei.

    In fine voi puteti sa visati in continuare 😉

  • gogea

    >SORIN:. bravo, mosule!

  • SORIN

    Eu vad lucrurile astfel: dezvoltatorii imobiliari daca si-au asumat riscul afacerii si au construit pe banii bancilor, sa se ia de mana cu bancile si sa suporte consecintele.au 2 variante, prima ar fi sa vanda chiar si in pierdere si sa-si inchida creditele cu banca care i-a finantat si ce le ramane sa vanda sau sa astepte,,,, si a doua varianta sa vina cu bani de acasa si sa-si plateasca ratele la banci in speranta ca piata se va revigora si vor putea sa vanda la preturile care doresc ei. Problema e ca piata imobiliara nu-si va mai reveni prea curand, si chiar daca vor incepe tranzactionarile, acestea se vor face la preturi de 400-500 euro /mp. la cheie. acesta e un pret real care include si 20% profit curat pt dezvoltator. Cunosc bine piata, lucrez in bransa de 8 ani. Asa ca nu ma poate pacali cineva cu calculele la constructii la cheie.

  • VIOREL

    SCUZE>

    Aflati dragilor ca prosti sunt din ce in ce mai putini iar daca sunteti baieti destepti realizati in ce cacat suntem si va asumati prostia ca oricum o sa pierdeti, numai daca “guvernul” asta va cumpara casele la ce pret vreti voi. Oricum 80%din cei care au “achizitionat” cu prima casa in urmatoarele luni o sa “aiba” nevoie de a doua casa. Statul, adica noi prostimea, plateste garantia, Banca ia cascavalul si uite asa “tineretul” are unde “locui”. NU MAI BINE AR FI LASATI LACOMII SA-SI plateasca prostia iar tineretul sa cumpere cu preturi adevarate.

    VISATI FRUMOS, URMEAZA ADEVARATA CRIZA. ACUM ABIA DACA SUNTEM LA JUMATATEA CRIZEI.

  • VIOREL

    “Reprezentantul Adama este de părere că cei care decid să cumpere acum o locuinţă nouă la un asemenea preţ iau o decizie bună pe termen mediu şi lung”.

    Asadar inclusiv dezvoltatorul recunoaste ca o investitie facuta acum, este doar rentabila pe termen mediu si lung. Adica mai pe romaneste chiar el spune ca mai este loc berechet de scazut la pret. O investitie beton este aceea care de a doua zi de la tranzactie mergi pe plus. Asadar acum nu este momentul sa cumperi, doar daca nu vrei sa cumperi mai ieftin sau nu vrei sa mai astepti. Sa investest i acum si sa ai eventual profit peste 10 ani ar insemna sa te alaturi acelor visatori dezvoltatori care mai cred ca in urmatorii ani vor vinde cu 1000 EUR mp./construit.

    Oricum toata lumea stie ce prost sunt construite spatiile locative noi. Eu nici nu m-am gandit vreodata sa cumpar asa ceva.

    Daca voi dragi dezvoltatori credeti ca mai sunt destui fraieri care sa va plateasca prostia voastra va inselati amarnic. Investitia proasta trebuie platita de cel care a fost calic si prost inspirat ca in orice economie libera. Dar guvernantii -investitori v-a dat o gura de oxigen cu PRIMA CASA ADOUA CASA. Pacat ca, cei care au accestat acest program au cazut in plasa lor cumparand la un pret care oricum acopera cu prisosinta eventualele avantaje si nu au avut rabdare sa cupere la jumatate de pret. Dar acum nici prin acest program nu se mai poate accesa sume care sa faca placere dezvoltatorului. Fratilor sunteti rupti de realitate asa cum ati fost cand ati facut si investitiile. Puterea de cumparare a romanului este cu mult sub asteptarile voastre. Bineinteles ca nu o sa vindeti cu 700 mp la populatie, o sa vindeti la alti baieti destepti cu 300 mp care vor vinde la 600 mp. Asta este. Eu va doresc sa mai gasiti fraieri poate sa termina odata si cu astia.

    Ce penibil, daca ei au investit prost trebuie neaparat sa cumpar la ce pret vor ei, ca de, ei nu pot sa piarda doar ei sunt investitorii BRE.
    Aflati dragilor ca prosti sunt din ce in ce mai putini iar daca sunteti baieti destepti realizati in ce cacat suntem si va asumati prostia ca oricum o sa pierdeti numai daca guvrnul asta va cumpara casele la ce pret vreti voi. Oricum 80%din cei care au achizitionati cu prima casa in urmatoarele luni o sa aia nevoie de a doua casa. Statul adica noi prostimea plateste garantia Banca ia cascavalul si uite asa tineretu are unde locuii. NU MAI BINE AR FI LASAT PE LACOMI SA-SI plateasca prostia iar tineretul sa cumpere cu preturi adevarate.

    VISATI FRUMOS, URMEAZA ADEVARATA CRIZA. ACUM ABIA DACA SUNTEM LA JUMATATEA CRIZEI.

  • REALTOR EXP

    Din caramida de stuf lipit cu pamant

  • REALTOR EXP

    AI O MATEMATICA IN TINE… Priceput ca la economie.
    Ai auzit de inflatie-deflatie. Stii ce sunt?

  • petre

    Petri din ce materiale ai construit? Doresc sa constriesc o casa si inca oscilez intre caramida si amvic.Doresc sfaturi,pareri,ce costuri sunt. [email protected]

  • PETRI

    Legat de preturi si costuri.
    Eu mi-am facut in acest an o casa in rosu.
    Suprafata utila 200 mp , m-a costat 20.000 de uro , deci 100 euro /mp. Mai dau inca 200 euro / mp , inclusiv pentru ceeace ma fura constructorul si o scot la cheie cu 300 euro / mp. Nu uitati discut de casa individuala , nu de bloc cu o gramada de chestii comune.

  • Stefan

    Ce profit de 5%. In halul in care au fost construite unele cartiere “rezidentiale” nu s-a depasit 300% pe mp. Dezvoltatorii inca lucreaza cu profit de 300%.

  • Crirus

    Preturile nu vor mai creste ani de zile, vor scadea sub nevelul la care a inceput boom’ul in 2005 parca. Apoi se reia cresterea usoara care se intampla inainte de boom. E o faza studiata si care se repeta cam in toate boomurile economice, cautati un grafic pe net pt detalii

  • Stefan

    Cea ce nu inteleg este daca chiar vor ca lucrurile sa mearga atunci dece nu accepta faptul ca exista deflatie in segmentul aceasta. Daca vor vinde cu 20% mai iesftin decat au investit iar deflatia a fost de 25% to iese un castig de 5%, care daca acuma ar reinvesti imediat ar putea sa vanda in viitor cand revine piata la un preti…normal cu castig normal. Dar lenea e mare si nimeni nu asuma un risc. Dece ar asuma, nimeni nu e presat aici. Bancile sa dea bani, oamenii sa isi vanda sufletul, producatorii ca poate piate revine inainte sa reinvesteasca…mai bine stam cu totii si asteptam…ceva. Poate toti asteptam ca guvernul sa puna o taxa pe imobile incat sa forteze piata. Chiar merita sa asteptam ?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Interesul pentru Noua Casă ia avânt: ING Bank România a primit de 2 ori mai multe cereri decât anul trecut. Ce pași trebuie să urmeze solicitanții

Aprobarea financiară se obține independent de imobilul ales, căutarea acestuia putând avea loc ulterior, în termen de 90 de zile. Din martie 2021, cei interesați de achiziția unei locuințe...

citește mai departe
Motivul pentru care programul Noua Casă ar putea să nu aibă “beneficii reale în piața imobiliară”. Cum poate fi corectată situația, în opinia ADIRU

Majorarea avansului pentru locuințele noi, de la 5% la 15%, odată cu introducerea programului Noua Casă, va avea mai multe dezavantaje, sunt de părere reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din...

citește mai departe
Care vor fi, de fapt, condițiile pentru Noua Casă: credite de maximum 140.000 de euro pentru locuințele noi, față de 70.000 de euro, pentru restul

Schimbările aduse programului au fost elaborate în contextul situației create de COVID-19, dar și pentru a elimina restricțiile impuse, recent, prin varianta „O familie, o casă”. Supuse unei serii...

citește mai departe
Schimbarea schimbărilor: programul „O familie, o casă” se va transforma în „Noua casă”. Ar deveni funcțional în două săptămâni

UPDATE 2: În cadrul ședinței de Guvern de pe 22 iulie 2020, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind desfășurarea programului Noua Casă – fostul Prima...

citește mai departe
Proiectul „O familie, o casă” revine în scenă, cu ceva modificări: a trecut de Camera Deputaților, ar urma avizul Președintelui

Deși lucrurile păreau să se fi liniștit la acest capitol, programul Prima Casă se vede iarăși pus sub semnul întrebării – nu în ceea ce privește continuitatea sa, ci...

citește mai departe