Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Martie 2010

Plata retroactivă a TVA, o bombă pentru piața imobiliară

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 29 Martie 2010

O măsură menită să pună pe picioare bugetul de stat amenință să zdruncine, din nou, întreaga economie

Datornici aflați în imposibilitate de plată față de stat. Zeci de mii de executări silite. Prăbușirea prețurilor la locuințe. O nouă lovitură aplicată sistemului bancar. Acestea sunt doar câteva frânturi dintr-un scenariu ce ar putea prinde viață în următoarea perioadă. De unde pornește însă totul?

A fost odată legea…
Începutul lui 2010. “Criza” continuă să fie subiectul economic predilect al tuturor românilor. De la omul de rând la marile companii multinaționale, cu toții se gândesc la reducerea drastică a costurilor. Într-un asemenea context, este firesc ca statul să se gândească la o modalitate de suplimentare a veniturilor. O găsește în plata Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de către persoanele fizice care derulează tranzacții imobiliare “în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate”. Această normă intră în vigoare la 1 ianuarie 2010, în urma modificării articolului 127 din Codul Fiscal. Se consideră astfel că orice persoană fizică care derulează mai mult de o tranzacție imobiliară în cursul unui an calendaristic desfășoară o activitate economică cu caracter de continuitate și este obligată așadar să plătească TVA. De la această prevedere sunt excluse imobilele folosite de către proprietar în scopuri personale.

…mai înainte a existat practica
Cu doi ani înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, de la 1 ianuarie 2008, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut însă plata TVA pentru astfel de tranzacții, potrivit lui Garbiș Vincențiu Kehaiyan, președintele Asociației de Prevenire a Abuzurilor Fiscale (APAF). “Lumea a început să plătească TVA din bun-simț pentru stat, deși nu exista o lege în acest sens”, subliniază acesta. Lucrurile au mers însă prea departe în momentul în care, la sfârșitul anului 2009, ANAF a cerut plata retroactivă a TVA de către persoanele fizice care au derulat tranzacții imobiliare cu caracter de continuitate din 2002 încoace. Până la data redactării acestui articol, reprezentanții ANAF nu au dat un răspuns cu privire la legea în baza căreia a fost formulată o astfel de cerere. Potrivit lui Kehaiyan, ANAF a motivat că o prevedere în acest sens exista și în urmă cu opt ani, chiar sub forma articolului 127, alineatul 2 din Codul Fiscal valabil la acea vreme. Acesta definește activitățile economice impozabile: “activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate”.

73.000 de vânzători, următoarea țintă
Protestele vânzătorilor – dezvoltatori sau nu – vizați de respectiva prevedere nu s-au lăsat așteptate. Aceștia au înființat rapid Asociația de Prevenire a Abuzurilor Fiscale (APAF). “Nici măcar o persoană nu a înțeles legea așa cum a înțeles-o ANAF”, motivează Kehaiyan. În momentul de față, sunt 7.145 de dezvoltatori care au vândut peste cinci imobile și ar intra astfel în sfera de acțiune a ANAF, precizează reprezentantul APAF. Pe lângă aceștia însă, există alți 73.000 de oameni care au vândut două-trei apartamente și care ar constitui următoarea țintă. “Datoria de recuperat de la dezvoltatori este de 14 miliarde de RON, în vreme ce datoria de la vânzătorii mai mici se ridică la 70 de miliarde de RON”, subliniază Kehaiyan. În prezent, se află în control 1.850 de dosare. În decurs de șase luni, au fost finalizate 250 de dosare.

Toate tipurile de imobile, sub incidența legii
Lucrurile nu par să se oprească aici. Președintele APAF susține că legea, așa cum o interpretează ANAF, nu poate fi aplicată doar la imobile noi, ci trebuie extinsă, în mod automat, la orice fel de tranzacții imobiliare care au caracter de continuitate. Cu alte cuvinte, și o persoană care a vândut două sau mai multe terenuri sau apartamente vechi poate fi pusă în situația de a plăti retroactiv TVA la stat. “Vor lua pe toată lumea. Vor fi foarte mulți oameni care nu vor mai avea nici proprietăți, nici apartamente. Atunci ANAF-ul va trece la cumpărători, pentru că are obligația de a recupera datoria”, spune acesta.

Cumpărătorii, buni de plată
Primii pași în acest sens au început deja. “Sunt deja sechestre în țară. În general, s-au dus la oamenii simpli, care au vândut două-trei terenuri și care nu își pot permite un avocat”, spune Kehaiyan. Lucrurile au trecut în unele cazuri chiar la următorul nivel: există deja cazuri de cumpărători care au primit notificări de chemare în garanție de către vânzători pentru achitarea TVA. Pentru a se apăra, și aceștia vor să formeze o asociație, sub numele de Asociația Cumpărătorilor cu TVA Retroactiv (ACTVA). Mihai Florescu, reprezentantul oficial al acestei organizații, spune că, din punct de vedere legal, ANAF are obligația de a recupera banii de la cumpărător în cazul în care vânzătorul nu poate plăti. Potrivit articolului 51 din Codul Fiscal, în caz de neplată, cumpărătorul este solidar cu vânzătorul. “Toți cumpărătorii de imobile noi pot fi chemați să plătească 19% peste prețul pe care l-au plătit deja. La aceasta se adaugă și penalități de 36% pe an”, subliniază Florescu. Acesta precizează că, potrivit informațiilor sale, în categoria vizată de ANAF se încadrează circa un milion de tranzacții.

Bulgăre de zăpadă social și economic
Care ar fi consecințele extinderii la scară largă a plății retroactive a TVA? La nivel social, nu este greu de ghicit. “E o modificare gravă a costului apartamentului. La un preț de 100.000 de euro, se poate ajunge și la 40.000 de euro, incluzând penalitățile”, spune Florescu. Mulți se vor afla, în actualul context economic, în imposibilitate de plată. “Cele mai multe persoane care au cumpărat au un credit. În momentul în care ANAF nu va recupera banii de vânzător, va merge la cumpărător. Dacă acesta nu va putea plăti, va fi executat silit”, spune avocatul Ionuț Mateescu.
Ce ar însemna însă ca 100.000 de locuințe să fie vândute sub prețul pieței în decurs de șase luni? Un asemenea fenomen ar duce, în mod inevitabil, la un declin rapid al prețului de piață al locuințelor. Dincolo de satisfacția pe care acesastă scădere ar genera-o în rândul potențialilor cumpărători, consecințele macroeconomice atârnă mai greu în balanță. Un asemenea fenomen ar afecta în mod direct sistemul bancar, din cauza scăderii masive a valorii bunurilor folosite ca garanție pentru credite. Românii care au contractat împrumuturi s-ar putea trezi în situația ca banca să le pună sechestru nu doar pe casă, ci și pe alte bunuri, pentru a completa astfel valoarea inițială a creditului. “Interesul comun al tuturor băncilor este să nu scadă valoarea de piață a bunurilor folosite ca garanții pentru ele”, spune Mateescu. În fața unei asemenea perspective, reacția vânzătorilor și cumpărătorilor deopotrivă nu se lasă așteptată. “Vor fi sute de mii de procese”, anticipează Florescu. Kehaiyan spune că ANAF a început deja să piardă în instanță. “Au pierdut la Craiova, la Iași”, exemplifică acesta.

Părerile cititorilor
35 păreri
  • ROSU IOAN

    Am o societate fara activitate ne inchisa si fara declarartii depuse si am primit adresa de la ANAF CE SA FAC?
    DORESC RASPUNS URGENT,
    mULTUMESC ANTICIPAT.

  • RATA ALEXANDRU

    D-l. presedinte APAF, a uitat ca a incasat si TVA-ul aferent, in contractul de vanzare-cumparare.
    Uita de asemenea ca a intocmit la cumparare un atecontract cu o suma, iar la contractul de vanzare-cumparare apare o suma la 1/2 din suma initiala (de ce oare, findca e filantrop, nu), cand totul se facea pe graba, se semna acte anexe, chitante de plata, etc., etc..
    A uitat ca a executat lucrarile cu PFA sau/si SRL-uri, UNDE ERA TOT EL, si cum era mai bine de ocolit legea.
    Asta-i numai varful aisbergului, dedesubt se afla grosul…

  • Cristian

    Cred ca asta nu este decat o diversiune. Vor sa afle mai multe pareri si sa stie cum o sa reactionam noi – popor roman si cum sa se puna ei la adapost. O vorba din batrani spunea – “tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape”. In cazul asta noi, popor roman “sclavii” suntem dusmanii lor, a guvermantilor nostri “ciocoii”. Istoria se repeta

  • petre

    dar impozitul platit la vinzare sau cumparare unde este? plus taxa care se plateste notarului,

    se plateste 16% la orice tranzactie, ce bani mai vor astia?

  • Foarte buna Legea !Imbogatitii pe seama speculatiilor imobiliare sa plateasaca acum !Asa trebuie ca au facut tranzactii nenumarate si au castigat enorm fara sa aiba o firma in acest sens sau daca au asta este alta treaba !Atunci de ce nu au facut prin firma? Raspunsul:ca sa nu plateasca TVA! Asa ca acum sa plateasca.

  • Andrei

    Au un singur obiectiv. Jecmaneala. Restul…legi, bun simt, principii juridice, etc. sunt irelevante pentru ei. Nu au nici pregatirea profesionala si nici interesul ca sa-si dea seama ce gloata de prosti smecheri sunt. Sper doar sa apucam ziua cand vom iesi in strada si-i vom lua la intrebari…sper sa considere atunci ca Ceausescu a scapat usor si repede…

  • ovidiu

    Nu a fost nici o neglijenta a statului ci e vina nenorocitilor astia de hoti care special fac legile neclare sa le interpreteze cum vor ei. Nu s-a vrut plata TVA pe imobiliare pt. ca toti banditii de guvernanti si parlamentari aveau afaceri in domeniu fie la vedere fie pe diverse persoane, prieteni, rude, soacre, etc si acum, ajungand la fundul sacului si-au zis sa mai dea un tun sa mai aduca un ban la buget din care sa plateasca gras de tot fel de fel de clienti care i-au adus la guvernare prin sponsorizari cu conditia sa-si recupereze de zeci de ori investitia pe seama cetateanului de rand care-si plateste prosteste toate darile la stat. O greva fiscala ar fi binevenita semn ca cetatenii nu mai accepta hotia astora (ma refer aici la toate partidele fie in opozitie fie la guvernare ca nu se deosebesc prin nimic. Doctrina lor e: portofelu’ ca purcelu’.

  • alex

    Am votat in 2009 fara cap.
    Vom “vota” in 2010 “cu picioarele” – adica vom pleca din Romania.
    Cei care vor ramane in tara vor iesi din criza dupa “20 de ani” ( vorba lui Brucan care se referea la iesirea din comunism !!! ).
    Si comunismul avea miros urat ca si criza actuala, parintii nostrii s-au obisnuit cu rahatul comunist din care nu voiau sa iasa; este randul nostru sa asteptam inca 20 de ani sa ne scoata strainatatea din actualul.

  • Nusi

    e incredibil, asa ceva nu s-a mai pomenit, raman fara cuvinte, cum poate sa admite asa ceva, cel care tine cu poporul roman?
    Nu se face un referendum? de ce nu ACUM?

  • Dany

    niste mizerabili care nu siu de unde sa mai scoata bani pentru intereselor personale.Spunea cineva mai sus………..dc nu se liberalizeza portul de arma. Cred ca in fiecare zi am avea 2 ,3 ciuruiti. O mizerie de stat.

  • cristi

    cred ca a sosit vremea sa mergem in strada si sa aratam domnilor guvernanti ca avem si noi un cuvant de spus si ca romanul chiar daca are spatele lat,s-a saturat de poverile puse in carca de ticalosii care inventeaza aceste taxe.

  • cristi

    la cate anomalii am vazut si auzit in ultima vreme nu ma mai surprinde nimic,la fel cum nu m-ar surprinde faptul ca daca te revolti impotriva guvernului si refuzi sa platesti taxele inventate, sa fii arestat si condamnat la inchisoare pe viata pt. subminarea economiei statului

  • tva

    Boc un mare idiot, nu intelege ca tara trebuie stimulata la consum ca sa poata iesi din criza, el strange cureaua poate ne sugrumam singuri.Concluzia este cam nasoala, pentru ca tot tanarul care vrea sa-si cumpere o casa are de suferit si STIMULEAZA FRAUDAREA , se vor trece in contracte sume cat mai mici posibil.Am marit accizele la tigari a inceput contrabanda la greu….. si au pierdut si mai mult.

  • ani p.

    nu se poate imputa nici vanzatorilor si nici cumparatorilor neglijenta statului de adoptare a normelor de aplicare a legii adoptate in 2002. daca normele de aplicare a legii au aparut abea in 2008, nu are decat statul sa-si asume pierderea datorata aceastei neglijente si lipsei de preocupare in aplicarea legii emise cu ani inainte.
    nici o instanta nu va sanctiona cetateanul pentru neglijenta si lipsa de preocupare a statului privind emiterea in timp util de norme in aplicarea legii emise in 2002.
    statul insusi v-a fi in final obligat sa-si asume neglijenta si lipsa de preocupare in emiterea actelor normative de aplicarea legii.

  • costi georgescu

    Eu nu sunt nici dezvoltator imobiliar si nici cumparator, deci pot fi netru. Lucrurile sunt foarte simple. Vanzatorii (dezvoltatorii) nu trebuie sa plateasca TVA pt ca nu l-au incasat. Nici cumparatorii nu trebuie sa-l plateasca pt ca nu pot sa vi tu ca stat dupa ani de zile si sa-i spui omului “plateste 20000 euro TVA pt ca eu am fost cam prost prin 2006 si am uitat sa ti-l cer”. Dar, totusi, daca ar fi sa se ajunga la plata TVA-ului vreodata cumparatorii trebuie sa-l plateasca pt ca oricum l-ar fi platit acum cativa ani daca legea era mai clara si se aplica asa cum trebuie.

  • ALIN

    Apare o alta problema! Ca de obicei, aceasta “lege” ii va lovi tot pe cei marunti, cei mici, fara “spate”. Cei mari se vor fofila si vor scapa. Sa nu uitam ca traim in Romania, tara tuturor posibilitatilor, sau mai degraba a tuturor imposibilitatilor. Pacat!

  • Ciprian

    Cred ca articolul are o tenta populista si incearca sa nute problema in curtea altora.
    Cred ca de fapt se doreste colectarea TVA de la acei dezvoltatori “pe persoana fizica, care este”
    Recuperarea de la cumparatori cred ca este o “pocnitoare” lansata tocmai de cei vizati.
    Cum sa pot crede ca daca am cumparat o paine de la magazin si ala nu a platit TVA, vine ANAF la mine si imi cere sa platesc eu?
    NU VA LASATI PACALITI

  • flory

    in toate orasele tarii toti in centru pentru proteste .ca romanul pana acum a stiut doar sa subeasca nu sa revoltat acum e randul nostru ne se mai poate asa.toti cei care ne conduc tara trebuiesc schimbati………….rusine voua.
    !!!

  • Daniel

    Cum e posibil sa iti ia TVA retroactiv si sa iti puna si penalizari de 36% pe an. Asta este o alta hotie pe fata la fel ca taxa de consultatie la medicu de familie …Romani treziti-va o sa ajunga sa ne vanda organele ptr a acoperi cheltuielile tarisoarei noastre ….Boc esti un oligofren al globului

  • FONCIATORUL

    De la 6000$ o garsoniera in 1996 la 60.000€ e o difernta prin care “SPECULATORII” s-au imbogatit.E NORMAL SA PLATEASCA RETROACTIV PENTRU BANII CASTIGATI DIN “BISNITA” CU IMOBILE.LE-A PLACUT CAND PRETURILE AU URCAT ASA DE MULT INCAT TINERII ,VRAND NEVRAND ,S-AU INDATORAT PE VIATA LA BANCI,PENTRU O AMARATA DE GARSONIERA.ACUM SA PLATEASCA TVA SI CHIAR IMPOZIT PE PROFITUL URIAS PE CARE L-AU FACUT

  • Doru Ghetea

    Credeti ca va inghiti cineva manipularea asta ieftina?
    Asa zisii dezvoltatori trebuie sa plateasca din profiturile uriase avute.
    Cumparatorii de buna credinta se constituie in asociatie pentru urmarirea acestor dezvoltatori.

  • Constantin

    Statul asta nu mai stie ce sa mai inventeze. Haituieste populatia pana o baga in pamant.
    Chiar cei de la putere care vin cu idee din astea” crete” nu isi dau seama cat de ridicoli sunt?
    Datoria lor este sa chinuie populatia sau sa aiba grija de ea?
    Cred ca toti oamenii ar trebui sa se uneasca si sa dea in masa, in judecata guvernul care se gandeste la orice, numai la populatie nu!

  • adi

    Adica, e vina mea ca si cumparator ca cel de la care am cumparat un apartament a facut mai multe tranzactii intr-un an? Stie statul dc nu liberalizeaza portul de arme…ca demult erau “ciuruiti” toti prostii astia care fac aceste legi tampite…

  • DOMBI MARIANA

    PAI DACA STAI SA TE GANDESTI UN PIC…..STATUL NUMAI PE AER SI PE RAHAT NU ARE TAXA…..SI TVA…IN REST AVEM PE TOATE….
    DAR NU SE GANDESTE LA OMUL DE RAND CARE ARE VENIT MINIM PE ECONOMIE…550 DE RON…..SI ISI DUCE ZILELE SUB EXISTENTA NORMALA …NICI MACAR NIVELUL MEDIU DE TRAI NU SI-L PERMITE…..BINE CA AU EI PARLAMENTARI SI DEPUTATII SALARII CA TE INGROZESTI DE MARI …SI FAC BURTA MARE IN PARLAMENT ..CA DE VOTAT VOTEAZA LEGI DOAR PENTRU EI CONVENABILE SA LE MAREASCA LOR BUZUNARELE….SI S APOATA DORMI IN SCAUN CA…..INTELEGETI VOI CE VREAU SA ZIC…..IN REST…….ROMANIA TE IUBIM!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Karla

    Bineinteles ca au pierdut si vor pierde, cei mai mari rechini imobiliari se gasesc printre notari si avocati.

  • stanescu iulian

    COMENTARIU???ESTE DEJA UN COLAPS TOTAL,”TRAIM” INTR-UN SISTEM FALIMENTAR ;TOT CE SE PIERDE ACUM PRIN LIPSA DE POLITICI ECONOMICE,SAU POLITICI GRESITE,VA FI GREU DE RECUPERAT-POATE PRINTR O MINUNE,IN 30-50 DE ANI.
    TOT MAI MULTE FIRME PRIVATE FALIMENTEAZA ,SAU ABIA MAI REZISTA ;NOI DORIM SA NE CONSTITUIM AICI IN JUDETUL DAMBOVITA,INTR O “ASOCIATIE PENTRU SPRIJINUL SI PROTECTIA IMM-urilor”-ORGANIZATIE NON POLITICA SI NON PROFIT.ASTEPTAM CAT MAI MULTI ADERENTI.
    MEMBRII FONDATORI.
    0731229999

  • Sergiu

    E incredibil cum dupa atatia ani de imposibilitati de a rezolva problemele bugetului , culmea e ca au mai gasit o cale sa ne insele asa cum o fac de vreo 20 de ani incoace: taxa retroactiva pe banii munciti de oameni.

    sigur exista si cazuri -destul de izolate totusi- de asa zisi profitori de pe urma inlesnirilor imobiliare ptr persoane fizice, dar a nationaliza aceasta actiune e culmea nesimtirii, iar a urmarii cumparatorul sa plateasca TVA la un lucru pe care deja l-a achitat -sau nu inca(cu un credit bancar) ne va face pe toti sa refuzam plata aceasta si sa abandonam creditele obtinute pe care si-asa le platim extrem de greu.

    imi e rusine ca avem asa conducatori , rusine ROMANIA.

  • Edil Bloc

    Trebuiau lasati sa construiasca ei. Dupa ce ca, de la Ceausescu incoace n-au fost in stare sa faca nimic in domeniul constructiilor (ba da, au demolat) in loc sa le para bine ca cineva face case, ei vin cu tampenii din astea. Pun si eu o intrebare: cum o sa-l impoziteze pe cel care a vandut toate imobilele sale si a plecat din tara? Daca-mi raspundeti, vand si eu si plec.

  • io

    CEDO!or sa ia firmituri cu o mana si or sa dea cash cu alta inapoi.si apoi o sa plateasca Boc sau alti guvernanti de rahat oalele sparte. Ca la asa un nivel de isterie, iese lumea in strada si mai impinge o revolutie.Daca lui Boc ii convine sa riste…sa o faca.Mie unul mi-ar fi teama

  • Dan

    Termenul de prescriere fiscala este de 5 ani. Lasand la o parte incalcarea principiului neretroactivatii legii, ANAF nu mai are dreptul de a cere datoriile mai vechi de 5 ani. Deci, anii 2002 – 2005 ies din discutie.

  • catalin anca petrisor

    TREBUIE SA NU PLATEASCA NIMENI SI CU TOTII SA DAM STATUL IN JUDECATA CA ESTE DREPTUL NOSTRU CARE NE ESTE FURAT DE CATRE STATUL ROMAN—–CINE SA PLATEASCA ………GUVERNANTII DIN AVERILE LOR…….CU TOTII

  • ani p.

    in opinia mea, inainte de orice, ANAF trebuie ca in instanta sa demonstreze ca incasarile ce au avut loc de pe urma vanzarilor in discutie, au cuprins si tva, altfel nu pot solicita vanzatorului plata unei taxe nepercepute cumparatorului.

    pe de alta parte, interesanta ar fi in speta pozitia notarilor care au intocmit contractele de vanzare-cumparare – fara sa impuna uneia dintre parti obligativitatea achitarii tva-ului. poate pe viitor ne vom trezi cu tot atatea contracte lovite de nulitate, cine mai stie ce urmeaza in scandalul asta.

    daca ar fi sa-mi dau cu parerea, eu nu cred ca ANF are sanse in instanta.

  • Popescu Maricel

    Este o masura buna si fireasca, mai ales pentru dezvoltatorii imobiliari ce au facut investitii pe persoana fizica.Acestia trebuiesc”curentati”. In rest nu se poate aplica o lege retroactiv. Ea actioneaza pentru viitor. Trebuie specificat pentru vanzarile anterioare ca nu se va plati TVA decat pentru vanzarea a peste 2 proprietati in ordinea vinderii acestora.In rest putin revizuita, masura este OK!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe