Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Iulie 2010

Preţurile la imobiliare, forţate să revină cu picioarele pe pământ?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 Iulie 2010

În condiţiile reducerii drastice a puterii de cumpărare, rămâne de văzut care va fi răspunsul pieţei la noile nevoi ale românului

Măsurile de austeritate luate de Guvern în ultimele săptămâni s-au adunat într-un bulgăre de zăpadă a cărui ameninţare creşte văzând cu ochii. Impozitarea dobânzilor la depozitele bancare, majorarea TVA la 24%, creşterea impozitului pe mai multe proprietăţi, şi, nu în ultimul rând, tăierile salariale. Toate acestea aruncă piaţa imobiliară într-o lumină sumbră. Chiar dacă efectele sunt uneori indirecte, un lucru este cert: puterea de cumpărare a românilor este grav afectată. Asta într-un moment în care accesul la finanţare era deja dificil, iar încrederea în piaţă abia mai şchiopăta. O întrebare care stă pe buzele tuturor este: ce se va întâmpla de acum încolo?

Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, spune că, la ora actuală, pe scena imobiliarului românesc coexistă două lumi total diferite: una a preţurilor reale, în care proprietăţile chiar se vând, şi una a preţurilor neracordate la realitate, în care ofertele rămân suspendate undeva în aer. În cea din urmă se încadrează majoritatea proprietăţilor aflate momentan la vânzare, ai căror posesori aşteaptă încă o revenire la efervescenţa din perioada de boom. „Pe măsură ce criza va continua, tot mai mulţi proprietari vor fi forţaţi să intre în lumea preţurilor reale. În mod cert, noile taxe nu vor face decât să accelereze acest proces”, anticipează Papageorgiadis.

Achiziţiile cu bani gheaţă, nişă de supravieţuire
Andrei Sandu, general managerul agenţiei MediaCity, recunoaşte că segmentele care beneficiază de reducerea TVA la 5% nu sunt – aparent, cel puţin – afectate de majorarea acestui impozit. Un efect necuantificabil va consta însă în scăderea încrederii şi a puterii de cumpărare a populaţiei, fapt ce va duce, în mod implicit, la o diminuare suplimentară a apetitului pentru investiţii. Şi Papageorgiadis recunoaşte că end-userul va fi puternic afectat, de vreme ce toate aceste costuri noi îi vor reduce venitul disponibil şi îl vor face să se îngrijoreze şi mai mult pentru viitor.

La rândul său, Ion Cătuţoiu, general managerul Real Time, estimează că măsurile de austeritate adoptate de către Guvern vor genera două efecte pe termen scurt. Primul dintre ele va consta în reducerea drastică a numărului de cumpărătorilor prin credit bancar, chiar şi prin Prima Casă, dat fiind că, în condiţiile unei puteri de cumpărare mai reduse, şi scoringurile obţinute la bănci vor fi mai mici. Al doilea efect va fi apariţia tot mai mult în piaţă a cumpărătorilor cu bani cash. Potrivit lui Cătuţoiu, românii care au reuşit să vândă proprietăţi în perioada de vârf a pieţei vor apela la investiţiile în imobile sigure, ca soluţie la impozitarea dobânzilor la depozite şi la fluctuaţia cursului.

Primele scăderi, la apartamentele vechi
În mod clar, românul de rând care visează la o locuinţă va resimţi din plin pleiada măsurilor adoptate de către Guvern. Răspunsul pieţei la această reducere a puterii de cumpărare este însă unul controversat. Papageorgiadis se numără printre puţinii care cred în racordarea preţurilor la realitate. Cătuţoiu şi Sandu se arată mai reticenţi în privinţa acestui scenariu, cel puţin pe termen scurt.

„Logic ar fi ca primul ton la scăderi să-l dea piaţa second-hand”, recunoaşte general managerul Real Time. Cu toate acestea, el se arată neîncrezător în eventualitatea unor ieftiniri mai mari de 10-15%, chiar şi la acest tip de locuinţe. Oferta în piaţă este destul de redusă şi nu prea se simte urgenţa proprietarilor de a vinde, motivează el.

În ceea ce priveşte segmentul locuinţelor noi, Cătuţoiu crede că singurii care vor face discounturi mai mari de 10-15% vor fi cei care vând apartamente nelocuibile (cu suprafeţe prea mari, amplasate în zone greu accesibile etc.). În opinia lui Andrei Sandu, acestora li se vor adăuga acei dezvoltatori care au neapărat nevoie de capital sau proprietarii care se află sub presiunea băncilor şi a creditelor.

Locuinţe ieftine, cu suprafeţe mici
În mod clar, reticenţa developerilor de a reduce preţurile persistă chiar şi în noile condiţii economice. Săptămâna trecută a fost finalizat ansamblul rezidenţial Obor Towers, din care 55 de apartamente au fost contractate, iar alte 70 îşi aşteaptă cumpărătorii de acum încolo. Potrivit lui Hai Solomon, dezvoltatorul ansamblului, de la debutul crizei până în prezent, preţurile au înregistrat o diminuare de 20%. De acum încolo însă, nu vor mai fi aplicate scăderi. Reprezentanţii ansamblului sunt de părere că media de 1.050 de euro pe metru pătrat reprezintă un preţ corect, luând în considerare calitatea materialelor, structura clădirii şi zona în care este amplasată.

În momentul de faţă, oferta de locuinţe potrivite puterii de cumpărare reale a românilor este foarte puţină în piaţă, observă Cătuţoiu. În acest context, susţine el, singura cale ca preţurile locuinţelor să scadă în mod simţitor de acum încolo constă în construcţia de imobile adaptate la condiţiile actuale ale pieţei. Asta înseamnă costuri mici de construcţie, suprafeţe reduse, dar şi finisaje adaptate puterii de cumpărare a românilor.

Părerile cititorilor
17 păreri
  • cezar

    parerea mea e ca preturile imobiliarelor in RO este influentat in primul rand de ”intreresele” politice adica daca stam sa anaizam orice lucru anormal care n-i se ontampla in Ro ne intoarcem inapoi la hotia de la nivel inalt(parlament) care ne influenteaza si caracterul si modul nostru de a fi a oamenilor de rand.deci pretul imobiliarelor fluctueaza voluntar sau involuntar dupa hotia din parlament

  • nelu

    sunt cateva directii pe care lumea trebuie sa se le ia in calcul cand asteapta inca o scadere substantiala a preturilor la apartamente ( vechi si noi), pt eventualitatea achizitionarii la un pret cat mai bun al acestora:
    1.deficitul de locuinte in tara se mentine f mare ( intre 1 -1.2 mil locuinte)
    2.Peste 80% din apart noi care sunt scoase pe piata sunt construite ( cel putin pana la finisare) in perioada de preturi maximale (era sa spun de glorie) ale materialelor de constructie…….ca un fapt divers, pretul la ciment si la otel beton era cel mai mare din Europa, si bineanteles a terenului
    3.din ce in ce mai multi cumparatori se orienteaza spre apart vechi, nu neaparat datorita creditului prima casa ci in special faptului ca la apart noi dezvolatorii ( care la majoritatea complexurilor rezidentiale sunt si administratori) efectiv jupoaie clientii cu cheltuieli de intretinere a complexului, care pleaca in cel mai fericit caz de la minim 200 ron ( si asta in perioada de vara)
    4.a mai aparut un fenomen…preturile la apart. din blocurile reabilitate termic au crescut cu peste 10000 E

  • Buga

    Romania este o tara de proprietari de locuinte, unde in ultimul timp, cererea nu a crescut mai mult decat oferta de locuinte. Un oarecare a scris mai sus ca populatia tarii este in crestere-gresit!!! Populatia Romaniei este in scadere dar, regiunile tarii sunt dezvoltate inegal, cum sunt dezvoltate si orasele fata de sate ; aici a aparut specula cu nevoia omului care migreaza de la sat la oras si din orase moarte economic in orase unde se mai gasesc inca locuri de munca .
    Ajunsi in astfel de orase tinerii isi termina scoala intemeiaza familii si de aici nevoia de locuinte .
    Sistemul economic pervers profita si te obliga sa iti faci credit pentru locuinta(cu dobanzi si comisioanefoarte mari), dar attentie nu iti creaza si legi care sa te protejeze si daca iti vei pierde serviciul iti vei pierde si casa si familia.
    Tocmai de aceia multi pleaca afara unde fac munci de jos cativa ani sin revin cumparand o locuinta pentru a nu fi nevoiti sa treaca prin povara datoriei lunare la banca . Practic viata lor este amanetata bancilor si vor ajunge la 65 de ani doar cu speranta ca mai apuca o pensie.

  • anca

    vVr aparea si la noi parcurile de rulote.
    Cererea poate fi incredibil de mare.
    Nu mai e mult si vom ajunge ceva mai rau decat acum

  • alex

    Pretul unei locuinte are ca limita inferioara costurile constructorului.
    Cererea si oferta poate modifica limita superioara.
    Intr-o economie care merge prost cererea scade ( locuri de munca mai putine, investitori straini mai putini, bani mai putini….); intr-o zona care este in crestere economica apare si “explozia preturilor imobiliarelor” care s-a vazut si in Romania cu 2-3 ani in urma.
    PUTEM CONCLUZIONA: FARA CRESTERE ECONOMICA NU DA NIMENI O CEAPA DEGERATA PE MORMANELE DE CARAMIDA SI BETON CARE “SE OFERA” !!!

  • un oarecare

    am cumparat in 1981 un ap cu 153000 lei si aveam un salariu de 1560 lei,in rate pe 20 ani,rezulta cam 98 salarii,eram tinar la inceput de cariera.acuma se doreste ca o locuinta sa coste cam 35 salarii,eu cred ca visati frumos dar inutil.desigur acest capitalism este cel mai mare dezorganizator la nivel mediu si toti vrem locuinte cu salariul de pe citeva luni cistigati in afara romaniei.nu-mi place situatia dar asta este,capitalismul nu este pentru muritori de rind,este pentru cei cu bani si putere.parerea mea.

  • un oarecare

    ” Cineva a scris:
    6 Iulie 2010 la 10:40 am

    Am citit ce s-a scris mai sus si am tras o concluzie, “Un oarecare” rautacios cred ca are o casa(apartament) de vanzare si suparat ca nu a vandut cand a trebuit e foarte nervos ca-i scade “bogatia” ”
    —ca fapt divers nu am nimic de vinzare si daca as avea nu as vinde mai ales cind constructiile stagneaza,sa vinzi un spatiu central de frica preturilor care scad nu-mi suna bine.diferitele influente mai mult sau mai putin dirijate nu reflecta o stare reala,acuma se incearca dezorientarea populatiei .urla mas media inainte de 89 ce locuinte amarite avem si ce locuinte putem avea daca …,si ce locuinte avem dupa ce am facut pe placul manipulatorilor,nici macar alea vechi ceausiste nu ni le mai permitem.ar mai fi multe de spus dar …

  • un oarecare

    pentru un oarecare a scris:
    6 Iulie 2010 la 9:53 am

    “pt un oarecare
    ……..
    Trebuie sa intelegem cu toti ca piata locuintelor se formeaza pe baza cererii si a ofertei, nu conteaza ca suntem in sistem socialist sau capitalist , care este influientata de nivelul veniturilor populatiei care au nevoie de locuinta adica tinerii …..
    Mai gandeste-te .”
    m-am gindit atit cit pot eu si cred ca atita timp cit numarul populatiei creste ,logic si nevoia de locuinte creste(dar nu se mai construieste) asa ca este non-sens sa spui ca preturile scad cind nevoia creste dar nu se construieste. orasele se pot dezvolta la periferii dar centrul tot centru ramine si atunci si pretul este ca atare, sa ne amintim ce-ti scriu peste un timp.parerea mea

  • misha

    Buna ziua. Chiar credeti ca vor mai scade preturile la apartamentele vechi in marile orase? Eu locuiesc in Ploiesti. Lucrez in invatamant de 4 ani de zile si e jale… Ieri am fost la o banca sa vad cam ce credit as putea lua. Stiti ce mi-au zis? Pe vechea formula de calcul pot lua maxim 10000 lei pe 10 ani! Atat! Dar sa vedem, pentru ca o sa se schimbe salariile, o sa ajung la 600 lei, de la 820, cat a fost in iunie. Ma doare foarte tare ca muncesc mult, dau examene toata viata, si…
    E adevarat ca au scazut preturile, dar maxin 5000lei, care nu prea conteaza la cate zerouri sunt. Va doresc numai bine si sa va realizati visul.

  • Cineva

    Am citit ce s-a scris mai sus si am tras o concluzie, “Un oarecare” rautacios cred ca are o casa(apartament) de vanzare si suparat ca nu a vandut cand a trebuit e foarte nervos ca-i scade “bogatia”

  • flo

    Preturile le apartamentele vechi,ca sa le mai cumpere cineva,vor trebui sa scada la 30-35 de salarii medii !!!Amintiti-va ca pe timpul lui ceausescu un salariu era in jur de 3000 de lei iar un apartament 90=100.000.Deci preturile la care trebuie sa revina apartamentele ca sa le cumpere lumea se situeaza la 5-600 de milioane.Cei care cumpara ii sustin pe speculantii de imobiliare sa tina preturile sus.NU MAI CUMPARATI,PRETURILE SE VOR INJUMATATI

  • rosu stefan

    dragi romanasi ,uitati ca ieftenirea caselor si terenurilor din tarisoara noastra e facuta special pentru occidentalii de peste ocean (amercani )si pentru o parte din europeni care doresc sa traiasca mai sanatos ..deoarece tarile lor sunt suprapopulate sau intoxicate de substante toxice,,,,,lichidarea populatiei romaniei se face in prezent de tov. Basescu cu ajutorul FMI si cel al AMERICII…..cine e destept sa inteleaga …….

  • Viorel

    700 EUR/mp la apartamente vechi deja este prea mult. In momentul de fata preturi nesimtite Cat de curand cel tarziu la primavara ve-ti vedea preturi mai aproape de adevarata putere de cumparare a romanului. Preturile daca vor ramane mari ca acum, inseamna ca economia subterana continua sa duduie sau salariile nesimtite inca mai exista. In conditiile reale preturile nu au decat sa se alinieze la posibilitatile romanului. Astept de 2 ani sa-mi iau un apartament Intodeauna am putut sa o fac dar am respect fata de mine si nu vreau sa fiu crezut de fraier. Chiar si in conditiile in care nu vor scadea nu voi cumpara. Am sa-mi cumpar in Bulgaria Ungaria oriunde dar in Bucurestiul asta jegos nu dau pe un apartament de 2 camere vechi la 60 mp mai mult de 45000 EUR. Asta este oferta mea. Oferta lor poate sa fie care o fi. Fiecare avem dreptul sa dispunem cum vrem de bunul nostru. Asa ca va pup. Si ne vedem numai atunci cand se intalneste cererea cu oferta. PA

  • un oarecare

    cineva de departe… a scris:
    “Din aceste considerente,spun ca ar mai trebui sa scada preturile ,multe din ele chiar la jumate sau mai mult…”
    am avut un coleg care a plecat in america inainte de 89.dupa 89 vroia sa-mi cumpere trei camere central cu trei mii dolari.el cistiga atunci aprox.1500 dolari/luna.tu de departe crezi cadupa un an de munca vii in romania si vrei daca se poate de pomana ca si cum aici nu am fi muncit sa avem ce tu vrei sa cumperi,tu capitalist vrei moca si noi comunisti trebuie sa ne supunem.cred ca o sa stai multi ani in chirie acolo unde esti.

  • cineva de departe…

    Nu stiu la ce te referi….dar parerea mea e ca preturile vor trebui sa scada pina la o limita care sa fie “reala”,asa cum zice acel afacerist.Eu ma numar printre romanii plecati afara care a muncit ca un rob(nu stiu ce inseamna a fura sau alte mizerii…),de multe ori umilit chiar de proprii nostrii concetateni,dar si de localnici…Am strins un ban gramada cu greu si inca astept sa scada preturile ca sa pot cumpara o casa…Am vazut afara o mare diferenta fata de noi in ce priveste raportul calitate/pret.Ceea ce la noi se vinde chiar si azi la pretul astronomic de 300mii euro,afara se vinde la jumatate,dar cu imbunatatiri net superioare…Din aceste considerente,spun ca ar mai trebui sa scada preturile ,multe din ele chiar la jumate sau mai mult…

  • petrescu

    …atunci cind simti ca nu mai ai nici o sansa , nici macar nu te mai prezinti la linia de start…ce sansa ai fata de fiintele mai tinere? None! Rien, Nada…just l’abime…

  • petrescu

    …locuintele noi vor fi absorbite totusi…in timp…chiar daca vrei sa renunti de multe ori nu mai este cale de intoarcere…oamenii sunt nerecunoscatori

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe