Prima Casa a impiedicat ieftinirea caselor la nivelul de acum 4 ani

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 23 Ianuarie 2010, Ultima actualizare: 22 Ianuarie 2010

Programul guvernamental “Prima Casa” a fost singurul lucru care a impiedicat caderea libera a preturilor cerute pana la nivelul de acum 4 ani.

Analistii de la Colliers International considera ca preturile apartamentelor vechi ar fi putut ajunge in ianuarie 2010 la acelasi nivel cu cel din ianuarie 2006. Aceasta este una dintre concluziile unei analize a evolutiei preturilor care cuprinde scaderea dramatica din 2008, ecourile din 2009 si interventia programului guvernamental.

Pretul mediu al apartamentelor vechi a ajuns la sfarsitul anului 2009 la nivelul de 1.092 euro/mp, iar al locuintelor noi a fost de 1.550 euro/mp.

“Incepand cu martie 2008, moment in care s-a atins punctul de varf al preturilor apartamentelor vechi, observam un parcurs accelerat descendent al BREI-Vechi (indice care caracterizeaza evolutia preturilor).

Caderea s-a stopat in momentul in care Prima Casa a inceput sa se apropie de lansare. (…) Incepand cu iunie-iulie, preturile au inceput, pentru prima data dupa primul trimestru din 2008, sa creasca”, se arata intr-un comunicat emis de Collier International.

Programul guvernamental a scumpit apartamentele cu doua camere si garsonierele

Aceasta crestere se datoreaza exclusiv programului de finantare initiat de guvern, care a avut drept consecinta – din cauza plafonului maxim acordat – cresterea preturilor apartamentelor de 2 camere si a garsonierelor.

Cresterea s-a extins apoi si catre apartamentele de 3 camere care nu se puteau mentine la valori similare celor de 2 camere.

Spre exemplu, daca in Militari un apartament de 2 camere a crescut de la o valoare de 55.000-57.000 euro pana la 63.000-65.000 euro, apartamentele de 3 camere din aceeasi zona nu puteau sa ramana la valori de 65.000-70.000 euro, arata analiza Colliers.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe