Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Iulie 2009

Prima Casa a tras in jos preturile la apartamentele cu trei camere

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 14 Iulie 2009

Programul guvernamental Prima Casa influenteaza direct preturile, accelerand tendinta generala de scadere la apartamentele cu trei camere. 

In ciuda primelor semne de stabilitate din mai, in ultima luna a intervalului analizat, preturile au scazut in toate orasele mari din tara, potrivit Mediafax.

Bucuresti

In Bucuresti, preturile de strigare cerute de vanzatori pentru un apartament cu trei camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie au scazut simtitor in al doilea trimestru al anului, coborand de la o medie de 1.549 euro/mp, inregistrata la inceputul lunii aprilie, pana la 1.225 euro/mp la sfarsitul lui iunie. Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucuresti, cerandu-se, in medie, 87.000 euro

Pe fondul lipsei cererii, pretul de tranzactionare a coborat insa considerabil sub aceasta valoare. In cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei exista oferte pentru apartamente cu trei camere care se califica chiar si in programul Prima Casa.

Brasov

Piata imobiliara din Brasov continua, la randul ei, sa inregistreze scaderi. La sfarsitul trimestrului doi, pentru un apartament cu trei camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 933 euro/mp.

Pretul mediu cerut la sfarsitul lunii iunie pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata medie de 75 mp a ajuns la 70.000 euro. In zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, exista pe piata numeroase oferte garantate de agentiile imobiliare pe care beneficiarii programului Prima Casa le pot avea in vedere.

Cluj-Napoca

Preturile de strigare pentru apartamentele cu trei camere au scazut in trimestrul doi si in Cluj-Napoca, in ciuda unei aprecieri semnificative inregistrata pe parcursul lunii mai la aceasta categorie rezidentiala.

Asadar, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut de vanzatori pentru un astfel de apartament a ajuns la 72.000 euro, valoarea ceruta pentru un metru patrat fiind de 1.108 euro. Oferte mai ieftine in Cluj-Napoca pot fi gasite in zone precum Gheorgheni sau Marasti.

Constanta

In ceea ce priveste Constanta, daca in primul trimestru ritmul de scadere a fost foarte lent comparativ cu celelalte orase, lunile mai si iunie s-au dovedit a fi foarte dinamice.

Astfel, la sfarsitul trimestrului doi, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, construit inainte de 1990 era de 65.000 euro, rezultand un pret mediu pe metrul patrat de 929 euro. Apartamentele cu trei camere din Constanta sunt pregatite sa devina Prima Casa, pretul de tranzactionare fiind considerabil mai mic.

Iasi

Ritmul de scadere, manifestat accentuat in capitala Moldovei in primele luni ale anului, a incetinit in trimestrul doi.

Daca la inceputul intervalului analizat, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere era de 72.000 euro, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut pentru acelasi tip de proprietate coborat la 65.000 euro (929 euro/mp). Chiar si in aceste conditii, cererea este in continuare foarte redusa. Apartamentele cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia.

Timisoara

In Timisoara, preturile au continuat sa scada pe parcursul trimestrului doi din acest an, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, amplasat in blocurile construite inainte de 1990 coborand la finalul lunii iunie pana la valoarea de 70.000 euro si a atins pentru prima data in acest an pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Se poate observa ca tendinta de scadere s-a generalizat odata cu intensificarea discutiilor despre programul Prima Casa s-au intensificat.

Programul Prima Casa influenteaza direct preturile la imobiliare

In toate orasele mari constatam o aliniere a preturilor la apartamente. “In ciuda unor semne de revenire a pietei in luna mai, tendinta de scadere este evidenta si in trimestrul al doilea, in toate orasele mari din tara. Dupa luni de asteptare fara rezultate concrete, foarte multi proprietari isi pun acum sperante in programul guvernamental Prima Casa si stabilesc preturile astfel incat, in urma negocierilor aferente, apartamentele lor sa se poata califica. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca in toate orasele mari din tara, inclusiv in Bucuresti, exista pe piata chiar si apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat in urma cu un an”, sustine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe