Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Iulie 2009

“Prima casa” creste pretul locuintelor vechi

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 12 Iulie 2009

Unul dintre efectele programului “Prima casa” a fost, potrivit analistilor imobiliari chestionati de NewsIn, cresterea cu pana la 5-10% a pretului la locuintele vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro.

“Preturile de strigare au crescut in medie cu 5-10%. Proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55 000 de euro au crescut pretul in medie cu 5-10% astfel incat proprietatile pe care le supun vanzarii sa fie in continuare eleigibile in program”, a declarat directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro, Matei Malos.

Totusi, potrivit reprezentantului portalului au existat si situatii, de la lansarea programului, in care proprietarii de apartamente cu doua camere care solicitau un pret de strigare pana in 75.000 euro au decis sa scada pretul de strigare sub 60.000 euro astfel incat proprietatile lor sa fie eligibile in program, renuntand in aceasta situatie la posibilitatea unei negocieri ulterioare de pret.

Si reprezentantii unui alt portal de imobiliare, TopEstate, considera ca proprietarii de locuinte vechi au crescut usor pretul la locuintele scoase pe piata dupa lansarea programului “Prima casa”, pe fundalul sentimentului ca este tot mai usor pentru cumparatori sa obtina credit de la banca.

“S-au semnalat usoare cresteri de preturi pe garsoniere si apartamente cu doua camere vandute de particulari si usoare scaderi de preturi pe apartamente cu doua camere vandute de dezvoltatori. Variatia preturilor este de 5%”, au declarat reprezentantii TopEstate.

Analistii agentiei imobiliare Bastion considera ca acest program de garantare de catre stat a unui credit imobiliar de pana la 60.000 de euro nu si-a facut simtit efectul in piata deocamdata.

In ceea ce priveste modalitatea in care “Prima Casa” influenteaza piata locuintelor noi, reprezentantii bastion estimeaza ca efectul va fi mai mare decat pe piata locuintelor vechi, deoarece o mare parte dintre cei care vor dori sa-si achizitioneze o locuinta prin acest program vor prefera apartamentele in blocurile noi, chiar daca va trebui sa suplimenteze suma impumutata cu o suma economisita.

“Daca vorbim despre dezvoltatori, unii dintre acestia au creat oferte special dedicate programului “Prima Casa”, scazand usor preturile apartamentelor cu doua camere pentru a se apropia cat mai mult de suma maxima garantata de stat prin program.

Astfel, apartamente cu doua camere de 85 – 95.000 de euro aflate la promotie in marile ansambluri rezidentiale din Capitala au ajuns sa coste acum in jur de 80.000 de euro.

Socoteala este facuta in felul urmator: din 80.000 de euro pretul final al apartamentului, 25%, respectiv 20.000 de euro este avansul minim necesar la dezvoltator, iar restul, 60.000 credit prin programul “Prima Casa”.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe