Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Septembrie 2009

Prima Casa: cresterea artificiala a preturilor nu va fi acceptata de piata

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 28 Septembrie 2009

” Cresterea s-a datorat, in primul rand, noului produs Prima Casa, care nu functioneaza cum ar trebui. Aceasta crestere artificiala nu va fi acceptata de piata. Dupa parerea mea, sunt preturile care se cer dar nu si preturile la care se fac tranzactii”, a declarat Mihaela Pana, Head of Residential Department DTZ Echinox, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acesteia, pretul pe metru patrat construit este de 500-600 euro/mp, pentru ca firmele de constructii sunt mai deschise la negociere.

Ernst& Young spune ca va fi nevoie de o perioada de cinci ani pentru ca piata imobiliara sa mai ajunga la nivelul din 2007.

Aceasta perioada este una mult prea mica pentru ca piata sa-si revina si sa se repozitioneze la nivelul anului 2007.

Este greu de anticipat care ar fi perioada necesara pentru a se intampla acest lucru, dar cu siguranta vorbim de o perioada mult mai lunga.

Ce credeti ca se va intampla cu pretul apartamentelor in 2010?

Suntem in momentul in care preturile aproape ca stagneaza. Cel putin pe segmentul de lux, nu mai discutam de o scadere a preturilor ci, mai degraba, de o acalmie. Pentru anul 2010, lucrurile vor ramane in acest trend. Nu cred ca vor mai scadea.

Este posibil sa mai exista o oarecare scadere a preturilor, dar acest lucru se va intampla, in mod clar, pentru segmentul rezidential adresat clasei medii.

Ma refer la complexele rezidentiale care au in componenta foarte multe apartamente si care sunt pozitionate in diverse cartiere ale Bucurestiului.

Opinia asupra pietei imobiliare este ca dezvoltatorii care vor investi in perioada urmatoare vor construi doar ansambluri de mici dimensiuni situate in zonele acoperite de reteaua de transport in comun.

Astazi, dezvoltatorii sunt mult mai atenti cu produsele pe care le vor scoate pe piata pentru ca au intervenit foarte multi factori, in ultimul an, iar piata s-a schimbat dramatic.

Dezvoltatorii au incercat tot ceea ce este posibil sa dinamizeze cresterea numarului de achizitii. Datorita obstacolelor de care s-au izbit, in perioada urmatoare, vor incerca sa-si pozitioneze proiectele cat mai bine, in oras, sa intruneasca anumite cerinte, astfel incat sa devina atractive pentru cumparatori.

Ce se va intampla cu ansamblurile construite in camp, unde infrastructura lipseste si uneori si utilitatile?

Sunt destul de putine astfel de proiecte si, pentru cele care exista, dezvoltatorii vor incerca sa le transforme in pachete atractive, pentru ca altfel nu vor reusi sa mai vanda.

Asta inseamna ca apartamentului pe care il scoate la vanzare ii va aloca o parcare gratuita, anumite pachete care sa devina tentante pentru cumparatori.

Dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze pretul unui apartament sau asteapta sa vanda la aceleasi preturi de dinainte de criza?

Piata este, in continuare, in asteptare. Exista o dorinta a cumparatorilor de a-si achizitiona apartamente, dar ei au sentimentul ca piata nu a atins punctul critic si cred ca, in urmatoarea perioada, aceste preturi se vor modifica in jos.

Este greu de anticipat, dar cert este ca astazi dezvoltatorii nu sunt dispusi sa negocieze la nivelul cerintelor cumparatorilor.

Cat costa astazi sa construiesti un metru patrat la un apartament mediu?

Piata terenurilor este, astazi, piata cea mai sensibila, pentru ca numarul tranzactiilor a fost extrem de limitat.

Pe de alta parte, firmele de constructii sunt mult mai deschise in a negocia metru patrat de constructie, in contextul in care, in ultima perioada, numarul de proiecte s-a redus considerabil.

Peste toate, a venit si o scadere a materialelor. Dupa parerea mea, metrul patrat la care ajunge astazi o constructie se pozitioneaza la pretul de 500-600 euro/mp.

Ce se va intampla cu cei care au construit ansambluri la preturi mult peste cel la care se construieste acum?

Criza fara faliment nu exista, iar noi, in acest moment, nu prea am asistat la falimente ale dezvoltatorilor.

Daca ar fi sa ne raportam la ceea ce se intampla, ar fi normal sa asistam la astfel de falimente si, intr-o perioada urmatoare, bancile sa scoata la vanzare produsele pe care le vor detine, in urma acestor falimente.

Cu siguranta, vom avea astfel de lucruri. Pentru cei care au construit intr-un moment de varf, cand firmele de constructii ajungeau sa ceara si 800-900 euro/mp, cand terenurile erau extrem de scumpe, pentru ei astazi este cel mai complicat.

Se pare ca, astazi, bancile nu au pus o presiune maxima asupra dezvoltatorilor, astfel incat sa-i determine sa vanda in orice conditii.

Vor scoate dezvoltatorii pe piata apartamente noi mult mai ieftine decat acum?

Nu cred ca vor aparea pe piata apartamente mult mai ieftine, pentru ca sunt deja proiecte care au ajuns la pret de cost si probabil ca dezvoltatorii vor ajunge, mai degraba in situatia de a fi preluati de banci, decat de a vinde oricum si in orice conditii.

Nu este o problema punctuala doar a dezvoltatorului, ci discutam de implicarea bancilor, de conditiile care sa-i motiveze pe cumparatori, de siguranta locului de munca.

Asadar, nu este o vina a dezvoltatorului ca nu negociaza, astfel incat sa cumpere cineva. Am constatat ca foarte multi, astazi, nu vor sa cumpere de fapt.

Preturile cerute de proprietarii de apartamente vechi au urcat cu pana la 20% la sfarsitul lunii august fata de iunie.

Cresterea s-a datorat, in primul rand, noului produs Prima Casa, care nu functioneaza cum ar trebui.

Aceasta crestere artificiala nu va fi acceptata de piata. Dupa parerea mea, sunt preturile care se cer dar nu si preturile la care se fac tranzactii.

Interviu de Andrei Ciltaru.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe