Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Iunie 2010

Prima Casa, exclusa din Legea creditarii

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 14 Iunie 2010

Directiva europeana in domeniul creditarii adoptata prin Ordonanta de Urgenta pe 11 iunie nu se aplica programelor subventionate sau garantate de guvern si reglementeaza doar partial imprumuturile caselor de ajutor reciproc, a declarat luni pentru NewsIn presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

imprumut prima casa si bplNoua lege privind creditarea nu va fi aplicata programului de imprumut ipotecar garantat de guvern Prima Casa, si nici imprumuturilor acordate de bancile pentru locuinte (BpL), intrucat acestea sunt reglementate prin legi speciale, sustine presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Legea, care limiteaza comisionul de rambursare anticipata si aduce imbunatatiri contractelor de imprumut in favoarea clientilor, va fi aplicata doar partial imprumuturilor acordate de casele de ajutor reciproc.

“Pentru sistemele de imprumut de tip CAR (casa de ajutor reciproc) exista cateva precizari, care tin mai mult de partea de informare a clientilor”, a mai spus Cerbulescu.

Ordonanta nu va fi aplicata “contractelor de credit referitoare la credite acordate unui public restrans pe baza unei dispozitii legale de interes general, la rate ale dobanzii mai mici decat cele practicate in mod obisnuit pe piata sau fara dobanda ori in conditii care sunt mai avantajoase pentru consumator decat cele obisnuite de pe piata si cu dobanzi mai mici decat cele practicate in mod normal pe piata,” conform Art.1 litera i) din text.

Astfel, bancile pentru locuinte isi vor putea mentine comisioanele proprii, in timp ce bancile care au incheiat contracte pentru programul “Prima Casa” vor putea pastra prevederile acestora neatinse.

Bancile risca amenzi cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 de lei pentru nerespectarea noilor norme privind rambursarea anticipata a creditelor, potrivit Ordonantei.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor – de consum, ipotecare sau de leasing – va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului a ramas mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta a ramas mai putin de un an.

Bancile vor fi, totodata, obligate sa ofere formulare standard persoanelor care vor sa contracteze credite, inainte de semnarea contractelor, pentru a le da posibilitatea sa compare ofertele de pe piata.

Dupa incheierea contractului, beneficiarul are la dispozitie un termen de 14 zile in care poate renunta la contract fara a da explicatii si fara a plati vreo penalizare.

Daca in cele 14 zile a accesat o rata din creditul respectiv, clientul va rambursa rata respectiva in termen de maximum 30 de zile. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe