Prima Casa: Guvernul va retrage garantiile bancilor care nu au dat credite

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 9 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 09 Octombrie 2009

Guvernul va retrage garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul Prima Casa, sumele urmand sa fie redistribuite catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri.

“Le vom lua acestor banci sumele alocate si le vom redistribui catre alte banci care s-au miscat mai bine. Sunt trei banci care nu au acordat niciun euro si alte patru banci care au consumat intre 0,1 si 3% din fondurile rezervate”, a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, la finalul discutiei cu premierul Emil Boc.

Surse oficiale au declarat ca pe lista bancilor cu rezultate slabe in acordarea de credite prin programul “Prima Casa” si carora le vor fi retrase fondurile se afla Emporiki, Intesa, Credit Europe, Bancpost, Piraeus si CEC.

Cele mai multe dosare de creditare au fost incheiate de BRD, BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania si Volksbank, acestea urmand sa beneficieze de fonduri suplimentare.

Fondul de Garantare a Creditelor IMM a aprobat pana in prezent un numar de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garantia statului in vedrea achizitionarii unei case, cele mai multe solicitari fiind insa formulate pentru locuinte construite inainte de 1989, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc.

Seful Guvernului a sosit, vineri, la sediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, anuntand ca intentioneaza sa verifice modul in care este derulat programul “Prima Casa”, prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoane fizice.

In urma cu trei saptamani, premierul a cerut Fondului de Garantare a Creditelor sa solutioneze rapid dosarele restante la “Prima Casa”, prin proceduri care sa fie stabilite cu Asociatia Romana a Bancilor, sustinand totodata ca este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea institutiilor de credit implicate.

Premierul i-a spus atunci presedintelui Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Saramet, ca mail-ul sau de la Guvern a fost blocat de numarul mare al plangerilor primite din partea persoanelor care reclama probleme in programul “Prima Casa” si i-a cerut sa stabileasca un calendar clar de proceduri.

Programul prin care statul garanteaza, in anumite conditii, creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in acest an.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

In luna septembrie, preturile garsonierelor si apartamentelor cu doua camere s-au apreciat in medie cu 15% fata de perioada dinaintea introducerii programului “Prima Casa”.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe