Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 August 2009

Prima Casa nu reuseste sa influenteze piata imobiliara

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 06 August 2009

Desi aproximativ 64% din romani declara ca s-au hotarat sa isi cumpere o locuinta, datorita programului guvernamental “Prima Casa”, doar 156 de persoane au apelat la aceasta modalitate, pana in prezent, fara a avea un impact important asupra pietei.

Potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, 31 dintre locuintele vandute prin “Prima Casa” se afla in Bucuresti, 14 in Cluj, 14 in Mures, 13 in Bacau, 10 in Galati si 10 in Iasi, restul fiind distribuite proportional in toata tara.

Multi romani sunt sceptici in ceea ce priveste sansele de aplicabilitate ale programului, in masura de 27%, in timp ce noua procente au declarat ca i-ar interesa achizitionarea unei locuinte prin aceasta metoda, insa nu se incadreaza in conditiile de eligibilitate impuse, potrivit unui studiu realizat de site-ul de imobiliare TopEstate.ro.

“Programul i-a stimulat pe romani sa ia o decizie pe care o amanau de mai mult timp.

 

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

Potrivit rezultatelor studiului, 83% dintre cei care prospecteaza indeaproape in prezent piata imobiliara sunt hotarati sa isi cumpere o locuinta pe termen mediu, ceea ce demonstreaza ca piata tranzactiilor imobiliare incepe sa isi revina”, a declarat Mihai Stan, manager general al TopEstate.ro.

“In plus, datele studiului arata ca 15% dintre romanii care au nevoie de o casa intentioneaza sa isi achizitioneze imobilul in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 2% au amanat aceasta decizie pentru anul 2010”, a adaugat Stan.

Romanii nu mai sunt dispusi sa plateasca supra-preturi

Participantii la studiu au spus ca nu ar plati mai mult de 42.000 de euro, pentru o garsoniera, si nici peste 58.000 de euro, pentru un apartament cu doua camere. Pentru o casa noua, insa, romanii ar plati o suma mai mare de 100.000 de euro, conform studiului.

Multi posibili cumparatori ar putea astepta, insa, ajustari si mai mari ale preturilor la imobiliare, inainte sa se gandeasca la achizitionarea unui imobil. De altfel, 56% din respondenti sunt de parere ca preturile vor mai scadea, pe termen mediu si lung. In schimb, 44% cred ca preturile se vor majora in perioada urmatoare.

Potrivit site-ului AnunturiParticulari.ro, preturile au crescut nesemnificativ, in luna iulie, cu doar 1 – 4 procente.

“Singura schimbare pe care a adus-o programul “Prima Casa” este ca a reusit sa mai redea increderea cumparatorilor in piata, insa la nivel de preturi nu se va schimba nimic per total, ele fiind, in continuare, pe un trend negativ.

Cresterile din ultima luna au fost nenaturale, si daca proprietarii nu vor reusi sa vanda, o sa se revina la preturile initiale”, a declarat Daniel Tudor, director al departamentului de imobiliare in cadrul Volksbank, pentru Business Standard.

El a adaugat ca “Prima Casa” este un produs pe termen scurt si nu va schimba nimic, daca nu va fi continuat cu alte produse de creditare, realizate cu ajutorul statului sau nu.

Astfel, desi preturile au crescut usor, pe moment, programul guvernamental nu are capacitatea, deocamdata, de a influenta cu adevarat piata imobiliara din Romania.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe