Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 August 2009

“Prima Casa” permite achizitionarea doar a garsonierelor intr-un proiect imobiliar finalizat

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 05 August 2009

Limita de 60.000 de euro impusa prin “Prima Casa” pune in dificultate cumparatorii ce doresc sa-si cumpere o locuinta intr-un proiect rezidential finalizat, acestia putand achizitiona doar garsoniere.

Pe de alta parte, diferentele de preturi intre apartamente ii constrange pe acestia sa-si restranga optiunile la doar cateva zone din Bucuresti.

“In general locuintele finalizate nevandute inca se adreseaza cumparatorilor cu venituri peste medie ce dispun si de lichiditati personale insemnate.

De cele mai multe ori, pretul unui apartament depaseste suma de 60.000 de euro, in acest caz fiind necesara achitarea diferentei din resursele proprii”, se arata in studiul citat.

Astfel, cei dispusi sa achizitioneze locuinte off-plan au sanse in plus sa se incadreze in programul “Prima Casa”, insa pentru cei ce intentioneaza sa se mute imediat oferta de locuinte este foarte limitata.

Prin urmare, “Prima Casa” intr-un proiect finalizat este o garsoniera.

Dezvoltatorii chestionati nu dispun de multe variante pentru clientii finantati prin programul guvernamental, daca acestia doresc si mutarea imediata.

In ceea ce priveste zona de est a Capitalei, se remarca o oferta mai bogata de apartamente finalizate.

Astfel, in cartierul Titan, in complexul Pallady Residence se ofera o garsoniera de 54 de mp utili la 63.450 de euro cu TVA inclus, iar un apartament de doua camere de 71 mp utili la 88.890 de euro TVA inclus.

In ceea ce priveste locul de parcare, acesta se achita separat si costa 7.140 de euro cu TVA inclus.

Tot in aceeasi zona, in proiectul Edenia Titan o garsoniera cu o suprafata utila de 34 de mp costa 57.000 de euro TVA inclus, iar in complexul Swiss Cotage pentru un apartament cu doua camere de 42 de mp utili, dezvoltatorul vrea 72.450 de euro.

In partea de sud a Bucurestiului, ansamblul Fortuna Residence din zona Sos. Alexandriei-Prelungirea Ghencea vinde o garsoniera de 50 de mp la un pret de 51.512 cu TVA inclus si un apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de 74 mp, cu 73.000 de euro.

De asemenea, in vest, in zona Militari, in complexul Ten Blocks sunt disponibile apartamente de doua camere cu suprafata utile de 90 mp la un pret de 89.000 de euro cu TVA si loc de parcare inclus.

In Militari Residence o garsoniera de 49 de mp utili costa 49.000 de euro, iar un apartament de doua camere de 86 de mp utili, 86.000 de euro, incluzand si TVA. Oferta este mai numeroasa in partea de nord, dar preturile se situeaza peste medie.

Astfel in Baneasa, in complexul finalizat North Lane un apartament de doua camere costa 78.000 de euro si are o suprafata utila de 48 mp.

In Greenfield Residence pentru o garsoniera de 40 de mp utili se cere 59.500 de euro, TVA inclus. De asemenea, in zonele centrale preturile sunt ridicate.

O garsoniera de 48 de mp utili in proiectul Vitan Mall Zizin ajunge la 72.000 de euro, iar in proiectul Saphir Stein din Cotroceni un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 70 mp are un pret final, cu TVA inclus, de 136.500 de euro.

Potrivit Proiecte.biz, exceptand zona si caracteristicile unei locuinte, pretul final este influentat puternic de suprafata.

“Cel mai potrivit instrument numeric de comparatie este pretul pe mp util.

Acest indicator ofera baza necesara pentru realizarea de comparatii pertinente, pentru ca in fapt pretul unui mp util este cel ce exprima valoarea reala a locuintei ca si entitate de sine statatoare.

In medie, diferenta dintre pretul pe mp util din zona de nord si cea de sud este de 500 de euro. Un mp util intr-un apartament nou construit dintr-o zona centrala ajunge sa coste si cu 1.000 de euro mai mult decat in zonele de sud”, potrivit studiului.

Ca si o concluzie, conform analizei Proiecte.biz, in partea de sud, vest si est cumparatorii au sanse sa achizitioneze prin programul guvernamental o locuinta finalizata, in timp ce in zona centrala si de nord preturile locuintelor se situeaza la un nivel dificil de atins de aceasta categorie de clienti.

In acest studiu au intrat numai proiectele finalizate, situate in interiorul granitelor orasului. 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe