Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 August 2009

Prima Casă – posibilă salvare pentru imobiliare

scris de Ramona-Atena Cuc in categoria Prima Casă
Ultima actualizare: 06 August 2009

Acest program guveramental, foarte îndrăzneţ dealtfel, are şanse reale să rezolve pe de o parte una dintre principalele probleme ale tinerilor români, acea de a avea o locuinţă, iar pe de altă parte să deblocheze piaţă construcţiilor şi cea imobiliară deopotrivă.

Este evident că în primă instanţă programul Prima Casă generează un optimism în piaţă, principalul avantaj imediat fiind că începe să readucă încrederea cumpărătorilor de locuinţe, piaţa suferind până în acest moment de o mare criză psihologică. Astfel, în decursul lunii iulie am constatat o creştere evidentă a cererii pentru segmentul de locuinţe cu preţuri între 30.000 şi 60.000 euro, aceste preţuri încadrându-se în limitele programului Prima-Casă. Solicitanţii ofertelor sunt preponderent familii de tineri, iar locuinţele vizate sunt apartamente de 1-3 camere în zonă urbană, fiind preferate ofertele de apartamente noi în detrimentul celor construite înainte de ’89.

Există însă deocamdată o piedică în finalizarea acestor tranzacţii, anume că procedurile de acordate a finanţării sunt foarte greoaie, drept pentru care până la finele lunii iulie nu erau finanţate decât sub 20 de astfel de tranzacţii la nivel naţional, iar acest handicap se datorează mai precis viciului de procedură dintre bănci şi comisia guvernamentală care garantează finanţarea.

Efectele programului se fac vizibile încă de la lansare prin faptul că unii vânzători, prefigurând o viitoare revigorare a cererii, ridică preţurile, înregistrându-se până acum o creştere de 5 până la maxim 10%. Deocamdată este un femomen artificial, însă e foarte posibil, sau chiar de aşteptat, ca preţurile să sufere aprecieri după începerea acordării efective a finanţărilor de către bănci.

Până la apariţia programului Prima Casă piaţă imobiliară din Cluj s-a caracterizat, pe segmentul rezidenţial, printr-un declin constant al cererii şi implicit al preţurilor, astfel încât în iarnă şi primăvară acestui an volumul tranzatiilor să scadă la cca. 30% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile au suferit corecţii scăzând cu până la 40% sau chiar 50% în cazuri excepţionale.

În concluzie, aşteptăm cu maxim interes punerea în aplicare a programului Prima Casă, convinşi fiind că el va influenţa direct piaţă rezidenţială şi indirect, pe termen lung, întreagă piaţă imobiliară naţională .

Ramona-Atena Cuc
CEO Grup de Lux

Părerile cititorilor
  • Rares

    De ce nu se mentioneaza ce se va intampla cand va creste EURIBOR-ul?
    De ce toata lumea face atata tam-tam cu programul Prima Casa, dar nimeni nu spune ca in 3 ani, maxim 4, economia Europei va fi din nou in crestere si, implicit, va creste si Euribor-ul, aducand cu el si cresterea dobanzilor bancare?
    Este un program bun, nu il contest, dar pe termen lung ne putem astepta in loc de rata de 300 Euro pe care o platim acum sa avem una dubla.
    Asta ma intriga la toti cei care publica articole despre program: isi vad doar propriul interes (respectiv ceva de vandut sau intermediat), nu atentioneaza si in legatura cu ce se va intampla pe termen lung. Iar 30 de ani sunt un termen al naibii de lung.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe